Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

26.2.10

Ο κρατήρας Gale και η σύνθεση του εδάφους του Άρη


Ο κρατήρας Gale βρίσκεται στο κάτω μέρος του πλανήτη Άρη και είναι διαμέτρου περίπου 152 χιλιομέτρων.
Οι επιστήμονες στο Jet Propulsion Laboratory, του πανεπιστημίου Johns Hopkins και του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνιας έχουν καταγράψει με ακριβή λεπτομέρεια τη διαστρωμάτωση των πετρωμάτων που συνθέτουν το λόφο όπου υπάρχει ο αναφερόμενος κρατήρας.

Πρόκειται για έναν τεράστιο λόφο που από ότι υπολογίζεται έχει συσταθεί εδώ και δύο δισεκατομμύρια χρόνια και απλώνεται στο νότιο όριο του κρατήρα.

«Διαπιστώσαμε μια σαφή εναλλαγή των ιζημάτων της διαστρωμάτωσης ενός γεωλογικού τμήματος που βρίσκεται στο ανώτερο σημείο του βράχου» είπε ο Grand Canyon μέλος της ερευνητικής ομάδας Bradley Thomson.

Για τη μελέτη του λόφου οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια τρισδιάστατη κάμερα υψηλής ανάλυσης που υπήρχε μέσα στον Mars Reconnaissance Orbiter.
Οι εικόνες μεταφέρονται με εξαιρετική ανάλυση ώστε να δημιουργηθεί ένα τρισδιάστατο μοντέλο της πλαγιάς σε ένα ύψος περίπου ενός μέτρου.

Με τη βοήθεια του φασματόμετρου CRISM γίνονται αναλύσεις της σύνθεσης της ύλης και αποκομίζονται πληροφορίες για τα ορυκτά που βρίσκονται στην επιφάνεια.
Με τα στοιχεία που ελήφθησαν καταγράφεται ο διαχωρισμός της ύλης που απαρτίζει τη σύνθεση του λόφου.
Κοντά στον πυθμένα του κρατήρα εντοπίστηκαν ορυκτά από πηλό σε υγρή μορφή. Στα ανώτερα επίπεδα υπάρχουν αργιλικά ορυκτά και στην κορυφή του συνόλου υπάρχουν ‘καθαρά’ στρώματα ορυκτών του ιδίου περίπου πάχους, από όπου απουσιάζει το υδάτινο στοιχείο.
«Αυτή είναι μια ένδειξη για μια σαφή ακολουθία διαφορετικών σταδίων ξήρανσης της επιφάνειας του Άρη» θα αποφανθεί ο μελετητής Ralph Milliken της ιδίας ερευνητικής ομάδας.

«Ο κρατήρας Gale είναι πηγή πληροφοριών για το σχηματισμό των ορυκτών του πλανήτη σύμφωνα με τις σύγχρονες επιστημονικές μεθόδους» θα επισημάνει ο μελετητής και θα μας πληροφορήσει: «η διαστρωμάτωση των ορυκτών του κρατήρα αντανακλούν την ακολουθία των κλιματικών μεταβολών και των συνθηκών που επικρατούσαν κατά το παρελθόν στον κόκκινο πλανήτη».


Μεταφορά στην ελληνική: Γιώργος Εχέδωρος