Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

24.2.10

H γερμανική κατοχή 1941-1944

24-02-2010 16:46:12

H γερμανική κατοχή 1941-1944 υπήρξε η πιο «μαύρη» σελίδα της νεώτερης ελληνικής ιστορίας, ακόμα πιο σκοτεινή και ζοφερή και από την Μικρασιατική Καταστροφή του 1922. Εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες, εκτελέστηκαν, πέθαναν από την πείνα και τις κακουχίες, χάθηκαν μέσα στη ζοφερή πραγματικότητα του 1941-1944. Μια ολόκληρη γενιά χάθηκε εκείνη την τριετία. Παρ’όλα αυτά, μετά το τέλος του πολέμου και την αυγή της νέας εποχής οι Έλληνες συμμετείχαν ενεργά στην ανοικοδόμηση και τον εκδημοκρατισμό της Γερμανίας, η οποία «έθαψε» όπως όφειλε, βαθιά το τέρας του ναζισμού και εξελίχθηκε σε ένα κράτος-πρότυπο δημοκρατίας και οικονομικής ανάπτυξης.

Βέβαια κάποια πράγματα δεν αλλάζουν: Η γερμανική πολιτική έναντι της πρώην Γιουγκοσλαβίας, ήταν εν πολλοίς η αιτία που οδηγήθηκε η χώρα σε ένα καταστροφικό εμφύλιο πόλεμο στην δεκαετία του 1990. Κάτι που ανάγκασε τον σημερινό αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Θεόδωρο Πάγκαλο να δηλώσει το 1994 ότι «Η Γερμανία είναι ένας γίγαντα με μυαλό μικρού παιδιού».

Σήμερα κάποιες δυνάμεις στο εσωτερικό της Γερμανίας προσπαθούν να δημιουργήσουν προβλήματα στις σχέσεις των δύο χωρών, αυτή την φορά όχι με την Βέρμαχτ, αλλά με τα media, όπως έγινε στην περίπτωση του περιοδικού FOCUS. Είμαστε βέβαιοι ότι η συντριπτική πλειοψηφία του γερμανικού λαού που είναι φιλικά διακείμενοι προς την Ελλάδα θα απορρίψουν αυτές τις πρακτικές.

Πάντως επειδή είναι καλό να μην ξεχνάμε τις «μαύρες σελίδες» του παρελθόντος μέσα από τις οποίες ξεπήδησε αναγεννημένη μέσα από τα ερείπια του Β'ΠΠ, η δημοκρατική Γερμανία δημοσιεύουμε ένα άρθρο του περιοδικού ΠΟΛΕΜΟΣ & ΙΣΤΟΡΙΑ σχετικό με την γερμανική κατοχή 1941-1944.


Πάτησε οπωσδήποτε εδώ