Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1.3.10

Πρωτοφανές: Παγόβουνα απειλούν την ζωή των ωκεανών

Δορυφορική φωτογράφιση της αποκόλλησης των παγόβουνων της Ανταρκτικής
Μάρτιος 1, 2010

Ένα τεράστιο παγόβουνο αποκολλήθηκε από την Ανταρκτική και έσπασε στα δύο. Επιπλέει τώρα στη θάλασσα μεταξύ Ανταρκτικής και Αυστραλίας. Οι επιστήμονες δεν αποκρύβουν την ανησυχία τους για τον κίνδυνο που τίθεται στη ζωή της νότιας θάλασσας.

Το παγόβουνο που είναι μεγέθους όσο το κράτος του Λουξεμβούργου, αποκολλήθηκε από ένα τεράστιο σύστημα παγόβουνων στην περιοχή Μέρς, των ακτών της Ανταρκτικής και όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, αν συνεχιστεί η αποκόλληση και άλλων παγόβουνων θα θέσουν σε κίνδυνο τον παγκόσμιο ζωικό πλούτο, αφού θα μειωθεί σημαντικά το οξυγόνο των θαλασσών.

Η αποκόλληση έγινε στις 12 ή 13 Φεβρουαρίου και από τότε το φαινόμενο παρακολουθείται δορυφορικά. Τα δύο, τεραστίων διαστάσεων παγόβουνα, εντοπίστηκαν σήμερα εκατό έως εκατόν πενήντα χιλιόμετρα από της ακτές της Ανταρκτικής.

Παρακολουθούνται δορυφορικά και έχουν πλάτος περίπου 39 χιλιόμετρα με παγωμένες λοφοσειρές, υπολογίζονται, μάλιστα, από 860 έως 700 δισεκατομμύρια τόνους έκαστο.

Σύμφωνα με τον ωκεανολόγο Άλφρεντ Βέγκενερ του Ινστιτούτου Θαλάσσιων Ερευνών «ορισμένα τμήματα του ωκεανού, ενδέχεται, να παρουσιάσουν έλλειψη οξυγόνου με αποτέλεσμα το θάνατο της θαλάσσιας ζωής. Επιπρόσθετα θα έχουμε αρνητικό επηρεασμό των θαλάσσιων ρευμάτων, τα οποία όπως είναι γνωστό, μεταφέρουν θερμότητα από το ένα άκρο στο άλλο του πλανήτη».