Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

15.5.10

Η «Ευρωπαϊκή Νύχτα Μουσείων»

Από το λιμάνι Κομπ της Ιρλανδίας έως το Βλαδιβοστόκ η Ευρώπη των μουσείων γιορτάζει απόψε: τουλάχιστον 3.000 μουσεία θα ανοίξουν τις πύλες τους δωρεάν τη νύχτα, για έκτη φορά από τότε που καθιερώθηκε η «Ευρωπαϊκή Νύχτα Μουσείων», δηλαδή 250 μουσεία περισσότερα σε σχέση με πέρυσι.

Στις 47 χώρες του Συμβουλίου της Ευρώπης οι 39 δήλωσαν ότι θα μετάσχουν σε αυτή τη νέα γιορτή, που εμπλουτίζεται από τη μεγάλη αύξηση της συμμετοχής των βρετανικών και των ρωσικών μουσείων.

Το μουσείο των Βρυξελλών δεν θα αποτελέσει εξαίρεση στη «Νύχτα των Μουσείων»
Το μουσείο των Βρυξελλών δεν θα αποτελέσει εξαίρεση στη «Νύχτα των Μουσείων»
Οι χώρες της Βαλτικής έχουν κυρίως δραστηριοποιηθεί. Εκατό εσθονικά μουσεία και το σύνολο των μουσείων στη Λετονία θα είναι ανοικτά αυτή τη νύχτα.
Στη Ρωσία 300 μουσεία μετέχουν στη Νύχτα των Μουσείων, έναντι 200 πέρυσι. Στην Ιταλία 400 μουσεία θα είναι ανοικτά το βράδυ του Σαββάτου. Στη Βρετανία 320 μουσεία μετέχουν στην πρωτοβουλία. Στη Γαλλία 1.300 μουσεία τέχνης, εθνογραφίας, ιστορίας, φυσικών επιστημών, κρατικά, ιδιωτικά μετέχουν στην εκδήλωση, όπως το ολοκαίνουργιο Κέντρο Πομπιντού στο Μετς της Ανατολικής Γαλλίας και μικρά μουσεία σε αγροτικές περιφέρειες.
Πέρυσι 1,8 εκατομμύριο άνθρωποι μετείχαν στη Νύχτα των Μουσείων στη Γαλλία, δηλαδή 300.000 επισκέπτες περισσότεροι σε σχέση με το 2008. Η εκδήλωση απευθύνεται σε όλο το κοινό, κυρίως στους νέους και σε όσους συνήθως δεν επισκέπτονται τα μουσεία. «Βάλτε τη νύχτα μέσα σ’ ένα μουσείο. Είναι ένας τρόπος να το κάνετε πιο οικείο, να το απελευθερώσετε από την πολυτελή μορφή του, να το νιώσετε σαν ένα σπίτι, ένα σπίτι μνήμης» δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Πολιτισμού, Φρεντερίκ Μιτεράν.
Φέτος τα μουσεία κλήθηκαν να ετοιμάσουν προβολές κινουμένων σχεδίων γύρω από το θέμα «Μουσεία, μάρτυρες και συμμετέχοντες στην αειφόρο ανάπτυξη».