Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

10.6.10

600 εκατομμύρια Ευρώ 'μετανάστεψαν' στην Κύπρο...

Συνεχίζεται η εκροή κεφαλαίων


Κεντρική Τράπεζα Κύπρου

Στη Μεγαλόνησο μετανάστευσαν τον Απρίλιο 600 εκατ. ευρώ ελληνικών καταθέσεων

Πέμπτη 10 Ιουνίου 2010

Συνεχίζεται η εκροή ελληνικών καταθέσεων στο εξωτερικό. Μόνο στην Κύπρο μεταφέρθηκαν τον Απρίλιο ελληνικά κεφάλαια ύψους 600 εκατ. ευρώ.

Ερωτηθείς χθες για το θέμα της εκροής καταθέσεων στο εξωτερικό ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε πως η αιμορραγία κεφαλαίων δεν είναι τόσο μεγάλη όσο υποστηρίζουν κάποιοι και πως υπάρχει το τελευταίο διάστημα πλήρης εξομάλυνση της κατάστασης αυτής.

Την ίδια στιγμή, προσέθεσε πως στην Ευρώπη της ελεύθερης κυκλοφορίας κεφαλαίων δεν είναι δυνατή η οποιαδήποτε παρέμβαση για ανάσχεση της εκροής καταθέσεων, παρά μόνο ο ύστερος έλεγχος για το εάν οι αποδόσεις από τα χρήματα που τοποθετούνται σε καταθέσεις και επενδυτικά προϊόντα του εξωτερικού φορολογούνται.

Πάντως, τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου είναι αποκαλυπτικά. Περίπου 600 εκατ. ευρώ εισέρευσαν τον Απρίλιο στο κυπριακό χρηματοπιστωτικό σύστημα από την Ελλάδα, στερώντας από τις ελληνικές τράπεζες πολύτιμη ρευστότητα και ενισχύοντας παράλληλα της τράπεζες της Μεγαλονήσου. Πάντως, μέρος των χρημάτων αυτών κατευθύνθηκε και στις θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών.

Σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου οι καταθέσεις των κατοίκων των υπόλοιπων χωρών της Ευρωζώνης, στις οποίες περιλαμβάνονται κυρίως οι καταθέσεις που έρχονται από την Ελλάδα, έφθασαν τον Απρίλιο τα 2,8 δισ. ευρώ από 2,2 δισ. ευρώ τον Μάρτιο και 1,2 δισ. ευρώ τον Απρίλιο του 2009. Από τις αρχές του έτους, η ροή καταθέσεων από τους κατοίκους χωρών της Ευρωζώνης καταγράφει αύξηση 1,1 δισ. ευρώ. Ενδεικτικά, οι κυπριακές τράπεζες έβαλαν στα ταμεία τους 4 δισ. ευρώ και δάνεισαν μόλις 1,6 δισ. ευρώ. Αν εξαιρεθούν κάποιοι παράγοντες σχετικοί με το συνάλλαγμα και τις δημόσιες καταθέσεις η καθαρή αύξηση της καταθετικής βάσης των κυπριακών τραπεζών έφθασε τα 2,3 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, στο τέλος Μαρτίου οι καταθέσεις στην Ελλάδα διαμορφώθηκαν στα 227,36 δισ.ευρώ, έναντι 229,5 δισ. ευρώ στο τέλος Φεβρουαρίου. Από τις αρχές του έτους η συνολική μείωση των καταθέσεων φτάνει τα 10,6 δισ. ευρώ που αντιστοιχεί σε ποσοστό 4,5%.

Στελέχη ελληνικών τραπεζών σημειώνουν σε όλους τους τόνους, ότι οι εκροές καταθέσεων στο εξωτερικό δεν δημιουργούν ουσιαστικό πρόβλημα στο τραπεζικό σύστημα και δεν δικαιολογούν την έντονη ανησυχία που μεταδίδεται το τελευταίο διάστημα.



Το Βήμα