Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

9.6.10

Βρέθηκε νεκροταφείο μονομάχων


Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν πάνω από 80 σκελετούς, οι περισσότεροι αποκεφαλισμένοι, που ανήκαν σε εξαιρετικά ρωμαλέους άνδρες με σημάδια που αποδεικνύουν ότι εκπαιδεύτηκαν από την εφηβεία

Τα καλύτερα διατηρημένα λείψανα μονομάχων του κόσμου ανακαλύφθηκαν από αρχαιολόγους στην αρχαία ρωμαϊκή ταφική τοποθεσία της Βρετανίας, το Γιορκ. Ογδόντα σκελετοί (οι περισσότεροι ακέφαλοι) μονομάχων ή άλλων μαχητών της αρένας που διασκέδαζαν το πλήθος συμμετέχοντας σε αιματηρές συγκρούσεις με άγρια ζώα, έχουν έρθει στο φως στο Ντρίφιλντ Τέρεϊς του Γιορκ την τελευταία δεκαετία.

Τα ευρήματα, που αναμένεται να φωτίσουν εκ νέου τη ζωή στη ρωμαϊκή Βρετανία, φέρουν ένα πολύ ιδιαίτερο χαρακτηριστικό. Οι αρχαιολόγοι παρατήρησαν ότι ασυνήθιστα υψηλός αριθμός ανδρών έχει το δεξί του χέρι αξιοσημείωτα μεγαλύτερο από το αριστερό - στοιχείο που σχετίζεται με τους μονομάχους στην αρχαία ρωμαϊκή λογοτεχνία. Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Κεντρικού Λάνκσαϊρ, το αριστερό χέρι (σε ποσοστό ενός τετάρτου των ανδρικών λειψάνων) είναι 1 με 1,8 εκατοστά μακρύτερο από το άλλο. Γεγονός που υποδεικνύει ότι κάποιοι άνδρες ξεκίνησαν την εκπαίδευση από πολύ μικρή ηλικία, πιθανόν στην αρχή της εφηβείας τους. Η ασυμμετρία των μελών μπορεί να αναπτυχθεί προτού διαμορφωθεί το ενήλικο σώμα.

Συχνά οι ιδιοκτήτες σκλάβων πουλούσαν τους ταραχοποιούς σκλάβους σε σχολές εκπαίδευσης μονομάχων. Eτσι, κάποιοι από αυτούς ξεκινούσαν την καριέρα τους στην εφηβεία. Oλοι οι σκελετοί ανήκουν σε εξαιρετικά ρωμαλέους άνδρες, ύψους άνω του μέσου όρου, ενώ οι μύες τους φέρουν ίχνη στρες - χαρακτηριστικά που ταιριάζουν με την περιγραφή του μονομάχου.

Οι σοροί υποδεικνύουν ότι οι άντρες πέθαναν διαφορετικές χρονιές σε μια περίοδο 250 χρόνων, ενώ η χρονολόγηση δείχνει ότι προέρχονταν από διαφορετικά μέρη της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, πιθανότατα συμπεριλαμβανομένων της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης, καθώς και της Βόρειας Αφρικής.

«Το υλικό είναι ιδιαιτέρως σημαντικό» τονίζει ο δρ Μάικλ Γουασόκι που εξέτασε τους σκελετούς, «γιατί περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα τραυμάτων που σχετίζεται με διαπροσωπική βία». Ενα από τα πιο αινιγματικά στοιχεία του νεκροταφείου είναι ότι οι περισσότεροι άνδρες είναι αποκεφαλισμένοι. Αν και φέρουν και άλλα τραύματα, ο αποκεφαλισμός φαίνεται πως είναι η αιτία του θανάτου τους.

Χρονολόγηση

Οι ρωμαϊκοί σκελετοί του Γιορκ χρονολογούνται μεταξύ πρώτου και 4ου αιώνα μ. Χ. Ολοι φαίνεται πως θάφτηκαν με σεβασμό, ενώ σε 14 από τους τάφους βρέθηκαν κτερίσματα.