Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

24.6.10

Η Τζούλια Γκιλάρντ πρωθυπουργός της Αυστραλίας

H Τζούλια Γκίλαρντ με τον Θησαυροφύλακα Γουέιν Σουάν λίγο πριν την ψηφοφορία για την ανάδειξη του νέου αρχηγού του κόμματος των Εργατικών. Φώτο: AAP/Alan Porritt




Η Τζούλια Γκίλαρντ χρήστηκε πριν από λίγα λεπτά η 27η πρωθυπουργός της Αυστραλίας, η αρχηγός του κόμματος των Εργατικών και η πρώτη γυναίκα της χώρας που αναλαμβάνει την θέση του πρωθυπουργού της χώρας στα 200 χρόνια της ιστορίας της.

Ο απερχόμενος αρχηγός του κόμματος και πρωθυπουργός κ. Κέβιν Ραντ παρά το γεγονός ότι χθες το βράδυ ανακοίνωσε ότι θα έθετε υποψηφιότητα για να παραμείνει στην θέση του, τελικά σήμερα το πρωί γνωρίζοντας ότι η ήττα του θα ήταν συντριπτική αποφάσισε να μην διεκδικήσει την αρχηγία του κόμματο


Οι απόψεις για το κατά πόσο οι δραματικές εξελίξεις του τελευταίου 24ωρου και η αντικατάσταση του Κέβιν Ραντ θα «εξασφαλίσει στο κόμμα των Εργατικών την διακυβέρνηση της χώρας και για την επόμενη τριετία, διίστανται.

Η πλειοψηφία των μελών της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος των Εργατικών πιστεύει όπως απέδειξε από την όλη διαδικασία ότι η σωτηρία του κόμματος στις επόμενες εκλογές φέρει το όνομα Τζούλια Γκιλάρντ.

Την ίδια στιγμή πολιτικοί αναλυτές συγκρίνουν τη νέα πρωθυπουργό με την πάλαι πότε πρωθυπουργό της Βικτώριας Τζόαν Κέρνερ που ανέβηκε στην εξουσία της πολιτείας σε μία πολύ δύσκολη στιγμή για το πολιτειακό κόμμα των Εργατικών και τελικά λόγω της εκλογικής ήττας που ακολούθησε, καταστράφηκαν και το πολιτικό της μέλλον.

Πάντως οι παντοδύναμες εσωκομματικές φατρίες του Εργατικού κατάφεραν τελικά να επιβάλλουν την δική τους απόφαση.

Εν τω μεταξύ ο Κέβιν Ραντ θα μείνει στην ιστορία της χώρας ως ένας από τους βραχύβιους πρωθυπουργούς της χώρας.

Υπηρέτησε ως πρωθυπουργός για δυόμιση χρόνια και ήταν ο αυτός που κατάφερε να αντιμετωπίσει την παγκόσμια οικονομική κρίση αποτελεσματικά, ενδυναμώνοντας την αυστραλιανή οικονομία. Η απόφαση της κυβέρνησης Ραντ να επιβάλλει φόρο υπερ-κερδών στις επιχειρήσεις εξόρυξης και η σθεναρή αντίσταση που συνάντησε από τον επιχειρηματικό αυτό τομέα φαίνεται ότι ήταν ο καταλύτης για τις δραματικές εξελίξεις την Τετάρτη το βράδυ.Την θέση του αντιπροέδρου στο νέο κυβερνητικό σχήμα ανέλαβε ο Θησαυροφύλακας Γουέιν Σουάν.

http://neoskosmos.com/news/el/node/8508