Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

14.7.10

Προκαλούν πάλι οι Τούρκοι στο Αιγαίο

Διακοίνωση για το Πίρι Ρέις

Η Ελλάδα «θα προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για τη διαφύλαξη των κυριαρχικών της δικαιωμάτων» σημείωσε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών σχολιάζοντας τις κινήσεις του τουρκικού ερευνητικού σκάφους.

Σκηνικό έντασης επιχειρούν να στήσουν εκ νέου οι Τούρκοι ανοιχτά της Ρόδου και του Καστελόριζου.

Χθες, η Αγκυρα προχώρησε σε «ναυτική αγγελία» με την οποία ενημέρωνε την Αθήνα ότι το γνωστό και από το παρελθόν ερευνητικό σκάφος Πίρι Ρέις θα εκτελέσει επιστημονικές έρευνες στα διεθνή ύδατα της Ρόδου και του Καστελόριζου αλλά και σε περιοχές που υπάγονται στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.


Αμεσα το υπουργείο Εξωτερικών προχώρησε σε διάβημα προς την τουρκική πλευρά σημειώνοντας ότι «η περιοχή αποτελεί ελληνική υφαλοκρηπίδα» και καλώντας την γειτονική χώρα «να απέχει από ενέργειες που θίγουν τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα».

Σήμερα, η Αθήνα σκλήρυνε ακόμη περισσότερο τη στάση της στέλνοντας «γραπτή ρηματική διακοίνωση» ενώ πλωτά μέσα στρατού και του λιμενικού επιτηρούν την περιοχή παρακολουθώντας και καταγράφοντας κάθε κίνηση.

Ήδη μεταξύ του υπουργείου Εξωτερικών, του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του υπουργείου Εθνικής Αμυνας έχει στηθεί μηχανισμός συντονισμού για την αντιμετώπιση κάθε πιθανής ενέργειας από την πλευρά της Αγκυρας.

Πάντως, την Παρασκευή ή το Σάββατο ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας, που μεταβαίνει στο Καζακστάν, θα έχει συνάντηση στο Αλμάτι με τον Τούρκο ομόλογό του κ. Νταβούτογλου στον οποίο θα θέσει και πάλι το θέμα, διατυπώνοντας την έντονη ενόχληση της ελληνικής πλευράς για την «ερευνητική δραστηριότητα» τουρκικών πλοίων σε ελληνική υφαλοκρηπίδα, κατά το τελευταίο διάστημα.



Δημήτρης Αλειφερόπουλος- Έθνος