Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

6.7.10

Βρήκαν τα γονίδια του Μαθουσάλα

Ερευνητές από τη Βοστόνη, στο πλαίσιο της μεγαλύτερης μελέτης που έχει διεξαχθεί ποτέ σε αιωνόβιους, εντόπισαν περίπου 150 παραλλαγές γονιδίων που θωρακίζουν τον οργανισμό από σοβαρές και ανίατες νόσους

Τον μυστικό κώδικα της μακροζωίας αποκρυπτογράφησε η επιστημονική κοινότητα ανιχνεύοντας τα γονίδια που εξασφαλίζουν βαθιά γηρατειά. Στο πλαίσιο της μεγαλύτερης έρευνας που έχει διεξαχθεί ποτέ σε αιωνόβιους, επιστήμονες από τη Βοστόνη των ΗΠΑ εντόπισαν περίπου 150 παραλλαγές γονιδίων, οι οποίες θωρακίζουν τον οργανισμό από σοβαρές και ανίατες νόσους.
 
 
Οι επιστήμονες αποκρυπτογράφησαν τα γονίδια που εξασφαλίζουν βαθιά γηρατειά


Η έρευνά τους, που δίνει για πρώτη φορά τη δυνατότητα στους επιστήμονες να εντοπίζουν μ’ ένα γονιδιακό τεστ τους... μαθουσάλες, δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Science».



Οι μελέτες που προσπαθούσαν να ρίξουν φως στη σχέση γονιδίων - μακροζωίας ξεκίνησαν το 1955. Από τότε οι ερευνητές είχαν βάλει στο μικροσκόπιο το γενετικό υλικό περισσότερων από χιλίων ηλικιωμένων ανθρώπων που πλησίαζαν τα 100 ή τα είχαν ξεπεράσει. Στη διάρκεια της έρευνάς τους, οι ερευνητές εντόπισαν τους πιο ανόμοιους γενετικούς δείκτες, αλλά και όσους εμφάνιζαν πολλά κοινά.



Οι επιστήμονες έλαβαν υπόψη τους τα πορίσματα μιας άλλης έρευνας, τα αποτελέσματα της οποίας έδειξαν ότι υπάρχει στο DNA μία σειρά από παραλλαγές γονιδίων που αυξάνουν τις πιθανότητες ενός ατόμου να μακροημερεύσει. Πολλά από τα «γονίδια του... μαθουσάλα» προφυλάσσουν από συνηθισμένες και συχνά θανάσιμες ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία, όπως καρδιοπάθειες, άνοια και υπέρταση.



Ομως, η διάρκεια ζωής ενός ατόμου καθορίζεται από μία περίπλοκη αλληλεπίδραση γονιδίων, τρόπου ζωής και περιβάλλοντος. Παράγοντες, όπως το κάπνισμα, η διατροφή, η άσκηση και η ατμοσφαιρική ρύπανση διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο. Οι επιστήμονες, ωστόσο, πιστεύουν πως το να ζήσεις πάνω από τα 100 εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα «καλά» γονίδια που έχει κανείς κληρονομήσει.



Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης μελέτης, οι ερευνητές εξέτασαν τα γονίδια 1.055 αιωνόβιων και τα συνέκριναν με 1.267 υγιών ανθρώπων. Εντοπίστηκαν περίπου 150 παραλλαγές γονιδίων που ήταν συνηθέστερα στην ομάδα των αιωνόβιων, καθιστώντας τον οργανισμό τους υγιέστερο και ανθεκτικότερο. «Η ακρίβεια των αποτελεσμάτων είναι έγκυρη κατά 70%», σύμφωνα με την Πάολα Σεμπαστιάνι, επικεφαλής της έρευνας και καθηγήτρια Βιοστατιστικής στο Πανεπιστήμιο της Βοστόνης.



Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ένα από τα πορίσματα της έρευνας, σύμφωνα με το οποίο οι γονιδιακές παραλλαγές που αυξάνουν τον κίνδυνο να προσβληθεί κανείς από μία ασθένεια έχουν μικρότερη σημασία από τα γονίδια που προστατεύουν από νόσους. Μάλιστα, οι ερευνητές διαπίστωσαν πως οι αιωνόβιοι διέθεταν περίπου τον ίδιο αριθμό γονιδίων υψηλού κινδύνου με τον υπόλοιπο πληθυσμό, όμως είχαν περισσότερα γονίδια που θωρακίζουν τον οργανισμό από διάφορες ασθένειες.



ΒΡΕΤΑΝΙΑ

Οι φτωχοί εξακολουθούν να ζουν λιγότερο



Οι φτωχοί Βρετανοί ζουν λιγότερο από τους πλούσιους, παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να γεφυρώσει το χάσμα όσον αφορά το προσδόκιμο ζωής.



Σήμερα οι Βρετανοί ζουν, κατά μέσο όρο, 77,9 χρόνια και οι γυναίκες 82, όμως, στις φτωχές περιοχές, τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 75,8 και 80,4 χρόνια.



Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν πως ανάμεσα στα έτη 1995 - 2008, το χάσμα που αφορά το προσδόκιμο ζωής ενισχύθηκε κατά 7% για τους άνδρες και κατά 14% για τις γυναίκες.



Η "ρίζα του κακού" θα πρέπει να αναζητηθεί στο μεγάλο ποσοστό των καπνιστών και τη φτωχή διατροφή που ακολουθούν οι πολίτες που ζουν σε υποβαθμισμένες περιοχές.



Στόχος της βρετανικής κυβέρνησης ήταν να μειώσει κατά 10% έως το 2010 τη διαφορά του προσδόκιμου ζωής, τελικά όμως δεν τα κατάφερε. Αξιωματούχοι του υπουργείου Υγείας επισημαίνουν ότι θα πρέπει να δοθούν περισσότερα κίνητρα στους οικογενειακούς γιατρούς, προκειμένου να επικεντρώσουν την προσοχή τους σε οικογένειες που έχουν ανάγκη.



Σύμφωνα με εκτιμήσεις του βρετανικού υπουργείου Υγείας, το ποσό των 24 εκατομμυρίων λιρών τον χρόνο θα ήταν αρκετό για τη βελτίωση των συνθηκών υγείας στις υποβαθμισμένες περιοχές της χώρας.



Μίνα Αγγελίνη

mina@pegasus.gr