Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

14.2.11

Αλβανοί Σκοπίων: «Ποια ονομασία θέλουμε»


Ο ηγέτης των Αλβανών της FYROM αποκαλύπτει τις θέσεις του

Συνέντευξη στον Σταυρο Tζιμα

Υπέρ μιας ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό τάσσονται οι Αλβανοί της FYROM, δηλώνει σε συνέντευξή του στην «Κ» ο ηγέτης τους κ. Αλι Αχμέτι, τονίζοντας πως η κυριότερη πρόκληση για τα Σκόπια το 2011 θα πρέπει να είναι η επίλυση της διένεξης με την Ελλάδα για το όνομα.
Παρεμβαίνοντας, για πρώτη φορά με συγκεκριμένα ονόματα, στην πολύκροτη εκκρεμότητα ο ισχυρός άντρας των Αλβανών του Τετόβου και συνεταίρος στην κυβέρνηση Γκρούεφσκι, αποκαλύπτει ποια εξ αυτών απορρίπτονται από την αλβανική πλευρά και ποια θα ήταν αποδεκτά.
«Δεν συμφωνούμε σε ονόματα όπως “Σλαβομακεδονία”, “Εθνική Δημοκρατία της Μακεδονίας” κ.λπ., θα συμφωνούσαμε όμως σε άλλα όπως π.χ. “Βόρεια Μακεδονία”, “Ανω Μακεδονία” ή “Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη», λέει χαρακτηριστικά.


Καθίσταται σαφές και από τα λεγόμενα του κ. Αχμέτι ότι οι Αλβανοί αντιτίθενται σε ενδεχόμενη συμφωνία Αθήνας - Σκοπίων με βάση την οποία το όνομα θα εμπεριέχει σλαβομακεδονικό προσδιορισμό, δεδομένου ότι αμφισβητούν τον μονοεθνοτικό χαρακτήρα του κράτους.
Ο κ. Αχμέτι υποστηρίζει ότι το πρόβλημα της ονομασίας «είναι περισσότερο συναισθηματικό και με ιστορική φόρτιση, αλλά και μια πληγή για την περιοχή η οποία επηρεάζει την ειρήνη και τη σταθερότητα» που, όπως σημειώνει, μπορεί και πρέπει να λυθεί.
«Νομίζω ότι υπάρχει θέληση, αλλά αυτή δεν φτάνει, χρειάζεται και θάρρος», συνεχίζει επ’ αυτού και προσθέτει: «Τα δύο τελευταία χρόνια υπάρχει κάποια πρόοδος στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων. Εγιναν κάποιες συναντήσεις σε επίπεδο πρωθυπουργών και ΥΠΕΞ, κάτι που έλειπε νωρίτερα. Και μόνο ότι γίνονται τέτοιες συναντήσεις είναι καλό. Προσωπικά περιμένω πολλά από τον πρωθυπουργό σας κ. Γ. Παπανδρέου. Είναι άνθρωπος με ανοιχτούς ορίζοντες και μπορεί να βοηθήσει όχι μόνο στην επίλυση της διαφοράς για το όνομα, αλλά και στη γενικότερη υπόθεση των Βαλκανίων. Πρέπει, ωστόσο, να καταβληθούν πιο δυναμικές προσπάθειες και από ΗΠΑ και Ε.Ε. για να φτάσουμε στη λύση.»
Οι Αλβανοί της ΠΓΔΜ αξίωσαν και πέτυχαν συμμετοχή στη διαμόρφωση της πολιτικής της κυβέρνησης για το όνομα, τουλάχιστον σε κάποια στάδια και τώρα σε μια περίοδο παρατεταμένης στασιμότητας επιχειρούν να θέσουν το πρόβλημα ψηλά στην ατζέντα των πολιτικών προτεραιοτήτων των Σκοπίων με στόχο να απαλειφθεί το μεγάλο εμπόδιο για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.
Διπλωματικές πηγές στα Σκόπια και τις Βρυξέλλες υποστηρίζουν ότι στο αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η όλη διαδικασία της διαπραγμάτευσης ο μόνος που μπορεί να προκαλέσει εξελίξεις οι οποίες θα «ξεκολλήσουν» το ζήτημα είναι ο αλβανικός παράγοντας. «Εμείς οι Αλβανοί θέλουμε να συμβάλλουμε στη λύση, αλλά είμαστε σε δύσκολη θέση. Δεν μπορούμε να ασκήσουμε ισχυρή πίεση. Αν π.χ. υπάρξει πρόταση για “Μακεδονία του Βαρδάρη” θα πουν ότι οι Αλβανοί δεν ενδιαφέρονται γιατί έχουν το δικό τους κράτος στο Τέτοβο. Λάθος, μας ενδιαφέρει». Μολονότι το κόμμα του κ. Αχμέτι, το ισχυρότερο των Αλβανών, συμμετέχει στην κυβέρνηση Γκρούεφσκι, οι τριγμοί μεταξύ των δύο εταίρων δεν αποτελούν ασυνήθιστο φαινόμενο και αιτία αποτελεί η πολιτική εξαρχαϊσμού και μακεδονοποίησης του κράτους που ακολουθεί ο πρωθυπουργός.
«Διαφωνούμε με την πολιτική του εξαρχαϊσμού όμως πρέπει να βρούμε γέφυρες συνεργασίας με τους συγκυβερνώντες», τονίζει ο κ. Αχμέτι και προσθέτει με νόημα: «Στα Βαλκάνια υπάρχουν λαοί που βρίσκονται ακόμη σε αναζήτηση ταυτότητας…».
Αναφερόμενος στη συμπλήρωση δέκα χρόνων από την υπογραφή στην Αχρίδα της συμφωνίας - πλαίσιο για την αρμονική συμβίωση Αλβανών και Σλαβομακεδόνων, ο κ. Αχμέτι λέει ότι «η συμφωνία ήταν μια θετική καμπή για τους πολίτες όλης της χώρας, η οποία είναι διαφορετική από εκείνη την ημέρα».
Τέλος, ανέφερε ότι εάν γίνουν εκλογές και πλειοψηφήσει το αντιπολιτευόμενο κόμμα του κ. Τσερβένκοφσκι δεν θα έχει πρόβλημα να σχηματίσει κυβέρνηση μαζί του.


Η Καθημερινή