Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

3.2.11

Ανακάλυψη: Νέο Ηλιακό Σύστημα με Έξι Πλανήτες!

Φεβρουάριος 3, 2011.
Οι επιστήμονες ανακοίνωσαν χθες την ανακάλυψη ενός εκπληκτικού ηλιακού συστήματος με έξι πλανήτες που περιστρέφονται γύρω από τον ήλιο τους. Η ανακάλυψη καθορίζεται  ως πολύ σημαντική, ισάξιας της ανακάλυψης του πρώτη εξωπλανήτη πριν από 15 χρόνια.
Ο William Borucki, προϊστάμενος της αποστολής του τροχιακού τηλεσκοπίου Kepler της NASA έκανε την ακόλουθη δήλωση:


«Το σύστημα αυτό είναι το πρώτο που ανακαλύφθηκε και παρομοιάζεται με το δικό μας. Θα μπορούσε να θεωρηθεί  ότι η ύπαρξη και άλλων ηλιακών συστημάτων παρόμοιων με το δικό μας  είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο».
Οι επιστήμονες τόνισαν ότι εντόπισαν στοιχεία τα οποία προδηλώνουν την ύπαρξη ιχνών ζωής.
«Οι πλανήτες περιέχουν ύλη και αέρα και επειδή είναι σε μια απόσταση ιδανική από τον ήλιο τους θα μπορούσαν να έχουν ένα είδος ζωής», γράφει η Washington Post.
«Αυτό είναι ένα καλό μήνυμα, για το τι πρόκειται να ανακαλύψουμε σύντομα», δήλωσε ο Jonathan Fortni, μέλος της επιστημονικής ομάδας του Kepler από το Πανεπιστήμιο της Santa Cruz της Καλιφόρνιας, ο οποίος πρόσθεσε ότι:
«Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μας έστειλε το Kepler, όχι μόνον μπορούμε να προσδιορίσουμε νέους πλανήτες, αλλά να μάθουμε το μέγεθός τους, την απόσταση από την ήλιο τους και τη σύστασή τους».
Η αποστολή Kepler της NASA, πέρυσι εντόπισε 1.200 πλανήτες, εκ των οποίων οι 68 είναι παρόμοιοι σε μέγεθος με τον δικό μας και 54 βρίσκονται σε ζώνη θερμοκρασίας που θα μπορούσε να υποστηρίξει ζωή σαν τη δική μας.
Το νέο ηλιακό σύστημα ονομάστηκε Kepler 11.
--