Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

28.3.11

Μακεδόνες Υφηλίου για Γιατρούς Χωρίς Σύνορα



              

ΠΑΜΜΑΚΕΔΟΝΙΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ ΥΦΗΛΙΟΥ
Επικοινωνία:
Nina Gatzoulis
President of the Committee of World Pan-Macedonian Associations
Τηλ: 603-742-0466
Φαξ: 603- 617-2977
25 Μαρτίου, 2011
Médecins Sans Frontières
Rue de Lausanne 78
CP 116 -1211
Geneva 21
Switzerland

Αγαπητή κυρία/κύριε,
Εμείς, τα μέλη των Παμμακεδονικών Ενώσεων Υφηλίου, μία από τις παγκοσμίως μεγαλύτερες ελληνικές οργανώσεις εκπροσωπώντας εκατομμύρια Μακεδόνων (Έλληνες από τη διοικητική περιφέρεια της Μακεδονίας, οι οποίοι εθνολογικά και γλωσσικά  είναι Έλληνες και υπερήφανοι για την Μακεδονική πολιτιστική τους ταυτότητα για χιλιετίες), η οποία συμπεριλαμβάνει ένα σημαντικό αριθμό γιατρών, γράφουμε για να σας επιστήσουμε την προσοχή στη χρήση του όρου «Μακεδονία» σε χάρτες που περιγράφουν έτσι τη γείτονα χώρα στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας. Οι εν λόγω χάρτες προήρθαν από την αξιότιμη οργάνωσή σας. Οι χάρτες έχουν βρεθεί σε φυλλάδια και δωρεάν υλικό που χρησιμοποιούνται από την οργάνωσή σας για συγκέντρωση χρηματοδοτών, ακόμη και στην Ελλάδα. Έχουμε πλήρη επίγνωση ότι οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ) είναι μία από τις πιο αλτρουιστικές οργανώσεις στον κόσμο και αναδεικνύει την πραγματική φύση της ιατρικής. Η σεβαστή οργάνωσή σας έχει βραβευτεί με το βραβείο Νόμπελ και πολλοί γιατροί εκ των μελών μας είναι υπερήφανοι  που σας αποκαλούν συναδέλφους τους. Ωστόσο, η οργάνωσή σας θα πρέπει να τηρεί το δόγμα της αμεροληψίας, ουδετερότητας και να λειτουργεί ανεξάρτητα από πολιτικές ατζέντες. Αποκαλώντας «Μακεδονία» τη βόρεια γείτονα της  Ελλάδας στους χάρτες που εξέδωσε η οργάνωσή σας δεν είναι αμερόληπτη πράξη και για εμάς τους Μακεδόνες είναι προσβλητική. Το καταστατικό σας ισχύει από  το 1971 και αποσαφηνίζει τα εξής:


«Ο Γιατροί Χωρίς Σύνορα ακολουθούν ουδετερότητα και αμεροληψία στο όνομα της παγκόσμιας ιατρικής ηθικής [και]...και αναλαμβάνουν να τηρήσουν τον επαγγελματικό κώδικα ηθικής και να διατηρήσουν την πλήρη ανεξαρτησία τους από κάθε πολιτική, οικονομική, ή θρησκευτική δύναμη.»

 Όπως γνωρίζετε η Ελλάδα και η γειτονική Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ) διαφωνούν για τ΄ όνομα της καινούργιας αυτής χώρας η οποία απέκτησε την ανεξαρτησία της από την Γιουγκοσλαβία το 1991. Η Ελλάδα διαφωνεί με τους όρους «Μακεδονία/Μακεδονικός-ή-ό» οι οποίοι οικειοποιούνται από την ΠΓΔΜ. Οι Έλληνες θεωρούν πως η χρήση των όρων αυτών από μια χώρα και πολιτισμό μη ελληνικό είναι επιθετική προς την Μακεδονική πολιτιστική ταυτότητα, όνομα και ιστορία, τα οποία είναι αναπόσπαστα κομμάτια  του ελληνισμού και του ανήκουν για πάνω από 2.500 χρόνια. Κατά συνέπεια, και κάτω από την αιγίδα του ΟΗΕ, η Αθήνα και τα Σκόπια


διαπραγματεύονται για 20 χρόνια τώρα για να βρουν μια διέξοδο απ’ αυτό το αδιέξοδο. Το 1995 αμφότερες οι χώρες υπέγραψαν κάτω από την αιγίδα του ΟΗΕ την Προσωρινή Συμφωνία με την οποία η πρώην Γιουγκοσλαβική δημοκρατία εντάχθηκε στον ΟΗΕ με το διεθνώς αναγνωρισμένο όνομα «ΠΓΔΜ». Έως ότου επιτευχθεί μια αμοιβαία αποδεκτή ονομασία μεταξύ τους, το όνομα αυτής της χώρας είναι «ΠΓΔΜ».
Επιπλέον, κάθε χώρα πρέπει να απόσχει από αρνητικές ενέργειες και γλώσσα που μπορούν να εμποδίσουν μια αμοιβαία αποδεκτή κατάληξη αυτής της πολιτικής σύγκρουσης.
 
 Χρησιμοποιώντας το όνομα «Μακεδονία» ή «
Republika Makedonija – Δημοκρατία της Μακεδονίας» εσφαλμένα ή απρόσεχτα στους χάρτες των ΓΧΣ (ειδικά χάρτες που χρησιμοποιούνται για συλλογή χρηματοδοτών), η οργάνωσή σας φαίνεται να είναι προκατειλημμένη έναντι της μιας πλευράς σε μια προσβλητική για την Ελλάδα σύγκρουση και αντιτίθεται με την απόφαση του ΟΗΕ στο θέμα αυτό. Σας υπενθυμίζουμε ξανά το καταστατικό σας και σας παρακαλούμε να διορθώσετε τους χάρτες που χρησιμοποιεί η οργάνωσή σας έτσι ώστε να απεικονίζουν τον διεθνώς αποδεκτό και επικυρωμένο από τον ΟΗΕ όρο «ΠΓΔΜ» για τη γειτονική χώρα. Σε καιρούς σαν τους σημερινούς, προσβάλλοντας τους Έλληνες παγκοσμίως ενώ ψάχνετε για δωρητές, η χρήση τέτοιων χαρτών είναι ασεβής. 
 
 Σας ευχαριστούμε για τη συνεργασία σας. Αναμένουμε απάντησή σας σχετικά με αυτήν την υπόθεση, και για οποιεσδήποτε ερωτήσεις σας, σας παρακαλούμε να έρθετε σε επαφή μαζί μας χωρίς καμιά επιφύλαξη.

Ειλικρινά,
Πρόεδρος Επιτροπής Παμμακεδονικών Ενώσεων Υφηλίου-Νίνα Γκατζούλη
Παμμακεδονική Ένωση ΗΠΑ-Δρ. Αντώνιος Παπαδόπουλος, Πρόεδρος
Παμμακεδονική Ένωση Αυστραλίας-Δημήτρης Μηνάς, Πρόεδρος
Παμμακεδονική Ένωση Καναδά-Χαράλαμπος Μουτουσίδης, Πρόεδρος
Παμμακεδονική Ένωση Ευρώπης-Αρχιμανδρίτης Παντελεήμων Τσορμπατζόγλου, Πρόεδρος
Μακεδονικά Τμήματα Αφρικής-Αμύντας Παπαθανασίου, Πρόεδρος



Κοινοποίηση: Ελληνικό Κοινοβούλιο
                       Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης