Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

14.4.11

Αλβανική ταινία στήνει «Βαλκανικό Παζάρι» με οστά Ελλήνων στρατιωτών

Θα έκανες μπίζνες, πουλώντας τα οστά του πατέρα σου και του παππού σου, αν επρόκειτο να κερδίσεις εκατομμύρια; Μια Γαλλίδα και η κόρη της ανακαλύπτουν σε ένα μικρό χωριό, κοντά στα ελληνοαλβανικά σύνορα, το πιο αξιοπερίεργο παζάρι, όπου οστά πωλούνται και αγοράζονται χωρίς ενδοιασμούς! Η νέα ταινία του Αλβανού σκηνοθέτη Εντμόντ Μπουντίνα «Balkan Bazaar» βασίζεται σε αληθινά γεγονότα, που συνέβησαν στη Νότια Αλβανία πριν από μερικά χρόνια και στο παλιό βαλκανικό ρητό: «Αξίζει να πεθαίνεις για τα χώματα, στα οποία ο τάφος ενός συμπατριώτη σου έχει αντέξει τις δοκιμασίες του χρόνου».


Η Ταινία

Ένα μπέρδεμα γίνεται η αφορμή για να αποσταλούν τα κόκαλα ενός Γάλλου στην Αλβανία. Η κόρη του και η εγγονή του ταξιδεύουν, προς αναζήτησή τους, μέχρι το μικρό αλβανικό χωριό, όπου ένας δημιοσιογράφος θα τις βοηθήσει να ανακαλύψουν τι συμβαίνει. Έλληνες εθνικιστές έχουν στήσει ένα...ιδιόρρυθμο νεκροταφείο για τους συμπατριώτες τους, που σκοτώθηκαν στον ελληνοϊταλικό πόλεμο του ’40, κλέβοντας τις σορούς Αλβανών, τις οποίες ξαναθάβουν ως ελληνικές, με τη βοήθεια του παπά του χωριού.

Τα Πραγματικά Γεγονότα

Η κωμικοτραγική αυτή ταινία εμπνέεται από τα γεγονότα που έλαβαν χώρα πριν από τέσσερα χρόνια στο χωριό Κοσίνα Πρεπετής, όπου γίνονταν παράνομες εκταφές σε τάφους κατοίκων του χωριού και τα οστά τους πωλούνταν στην ελληνική πλευρά ως οστά Ελλήνων στρατιωτών, που είχαν χάσει τη ζωή τους στον ελληνοϊταλικό πόλεμο. Το θέμα είχε λάβει τόσο μεγάλες διαστάσεις στον αλβανικό Τύπο, ώστε συγκροτήθηκε επιτροπή ιατροδικαστών προκειμένου να προσδιορίσει σε ποιον ανήκαν τα οστά.

Ο Σκηνοθέτης και η κομμουνιστική Αλβανία

Ο Αλβανός σκηνοθέτης Εντμόντ Μπουντίνα γεννήθηκε στα Τίρανα, αλλά μετά τα δέκα του χρόνια η οικογένειά του μετακόμισε στην Κορυτσά, όπου και πέρασε τα εφηβικά του χρόνια. Εκεί ξεκίνησε και η επαφή του με το σινεμά, στα χρόνια της κομμουνιστικής Αλβανίας. Όπως έχει δηλώσει και ο ίδιος σχετικά: «Στην αρχή το μόνο που μας επιτρεπόταν να βλέπουμε ήταν ρώσικες ταινίες και πολύ αργότερα είδα τις πρώτες μου γαλλικές και ιταλικές ταινίες. Ανακάλυψα τη μαγεία του κινηματογράφου μέσα από τις ταινίες των Φραντσέσκο Ρόσι και Ντε Σίκα, αλλά τη μεγαλύτερη έκπληξη την ένιωσα, όταν ενήλικας πλέον είδα πρώτη φορά Φελίνι. Οι ταινίες του ήταν απαγορευμένες στην Αλβανία, εφόσον δεν είχαν μαρξιστικό-λενινιστικό περιεχόμενο. Για μένα είναι ένας από τους σπουδαιότερους σκηνοθέτες και προσωπικά ο αγαπημένος μου».

Η ταινία «Ballkan Pazar» του Αλβανού σκηνοθέτη Εντμόντ Μπουντίνα θα προβάλλεται από τις 14 Απριλίου στις αλβανικές κινηματογραφικές αίθουσες. Στην ταινία, η οποία γυρίστηκε στο χωριό Λάμποβο του Σταυρού του νομού Αργυροκάστρου, συμμετέχουν ηθοποιοί από την Αλβανία, τα Σκόπια, τη Γαλλία και την Ιταλία, μεταξύ των οποίων και ο γνωστός στην Ελλάδα ηθοποιός, Λαέρτης Βασιλείου. Ο ίδιος ο σκηνοθέτης σημειώνεται, υποδύεται το ρόλο του ιερέα του χωριού Κοσίνα.


tvxs