Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

6.4.11

Κύπρος-Ελλάδα συντονίζουν την άμυνά τους

Οι κρίσιμες εξελίξεις στην περιοχή μας, επίκεντρο των συζητήσεων σε Ελλάδα και Κύπρο.


Του Άδωνη Παλληκαρίδη


Για αδελφά κράτη με κοινούς κινδύνους μίλησε στην Αθήνα ο Βενιζέλος.
Το ενιαίο αμυντικό δόγμα, το συνεχές μεταβαλλόμενο στρατηγικό πεδίο στην περιοχή μας, η Ελληνική και η Κυπριακή ΑΟΖ και η ανάγκη υποβολής αίτησης ένταξης στο Συναιτερισμό για την Ειρήνη συζητήθηκαν στην κοινή συνεδρία των Επιτροπών Άμυνας της Βουλής των Ελλήνων και της Κυπριακής Βουλής.



Η επίσκεψη εργασίας αλλά και καλύτερης γνωριμίας κρίνεται ως ιδιαίτερα επιτυχής για το κλίμα που επικράτησε και για τα μηνύματα που στάληκαν προς διάφορες κατευθύνσεις.
Φαινόταν καθαρά ότι οι εκπρόσωποι του Έθνους στα αμυντικά θέματα μιλούσαν την ίδια γλώσσα με τους Κυπρίους ομολόγους τους και αυτό ήταν παρήγορο και ενθαρρυντικό.
Ο Γιαννάκης Ομήρου, πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας της Βουλής, επισήμανε ότι στα πλαίσια της συμφωνίας της Λισαβόνας επιτρέπεται η συνέργεια κρατών μελών της Ε.Ε. σε θέματα άμυνας και αυτό παραμερίζει κάθε εμπόδιο για ευρύτερη στρατιωτική συνεργασία… Καυστικός ο Σωκράτης Χάσικος έκανε λόγο ότι το ενιαίο αμυντικό δόγμα είναι νεκρό, με την τωρινή κυβέρνηση να έχει υποβαθμίσει τη συνεργασία με την Ελλάδα.
Την αντιπροσωπία της Βουλής των Ελλήνων αποτελούσαν ο πρόεδερος της Διαρκούς Επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων Ντίνος Βρετός και τα μέλη της Επιτροπής, Βουλευτές Άρια Αγάτσα του ΠΑΣΟΚ, Ιωάννης Πλακιωτάκης της Νέας Δημοκρατίας, Αθανάσιος Παφίλης του Κομμουνιστικού Κόμματος και οι Ιωάννης Κοραντής και Θεόδωρος Δρίτσας του Λάος και του Συνασπισμού αντίστοιχα. Την αντιπροσωπία συνόδευε ο πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο Βασίλειος Παπαϊωάννου και υπηρεσιακοί της πρεσβείας.
Στη θέση Χάσικου απάντησε ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας της Νέας Δημοκρατίας Ιωάννης Πλακιωτάκης, ο οποίος τόνισε ότι σε κυβερνητικό επίπεδο υπάρχει στρατιωτική συνεργασία και ίσως αυτή να μη φαίνεται στον κόσμο.
Κύπρος και Ελλάδα είμαστε μαζί, είπε με έμφαση η Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Άρια Αγάτσα, και να είναι σίγουροι οι αδελφοί μας στην Κύπρο ότι η Ελλάδα θεωρεί ως χρέος τιμής να υπερασπίζεται τον Κυπριακό Ελληνισμό. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ντίνος Βρετός πολλές φορές κατά τη διάρκεια της συνεδρίας ζήτησε από τους βουλευτές συγχρονισμό των βημάτων του Ελληνισμού. Έκανε λόγο για τη δημιουργία πενταμελούς επιτροπής τακτικών επαφών για τα κρίσιμα θέματα της άμυνας.
Η Ελλάδα, είπε, ζει αυτή την εποχή δύσκολα οικονομικά προβλήματα που έχουν τον αντίκτυπό τους και στα οικονομικά θέματα.
Είναι άγνωστο πότε θα παραληφθούν οι κορβέτες από τη Γαλλία που έχει ανάγκη το ελληνικό ναυτικό για να επιτηρεί στο Αιγαίο.
Στο κρίσιμο αυτό θέμα αναφέρθηκε ότι και η Κύπρος μπορεί να συμβάλει σε έναν κόσμο που αλλάζει ραγδαία και δημιουργούνται νέοι κίνδυνοι και προκλήσεις στην περιοχή μας.

Επικρίσεις Χάσικου

Ο Σωκράτης Χάσικος επέκρινε την Κυβέρνηση της Κύπρου ότι δεν έχει υποβάλει ακόμη αίτηση για ένταξη στο Συνεταιρισμό για την Ειρήνη προκαλώντας την αντίδραση των βουλευτών του ΑΚΕΛ. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής ανέφερε ότι το θέμα είναι μείζον και θα συζητηθεί αδελφικά μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου. Ο Ζαχαρίας Κουλίας μίλησε για δώρα προς τους Τούρκους που, αν γίνουν αποδεκτά, ο Κυπριακός Ελληνισμός καταστρέφεται. «Λυπούμαι που σας στεναχώρησα, αλλά έτσι είναι τα πράγματα τραγικά ως προς τη διαχείριση του Εθνικού θέματος», είπε. Ο Σωτήρης Σαμψών επισήμανε την ανάγκη η Ελλάδα να στηρίξει την Κύπρο και η Κύπρος να στηρίξει τη δική της ελληνικότητα με έργα.
Ζητήθηκαν τα αρχεία
Οι μαρτυρίες των χουντικών που βρίσκονται καταγεγραμμένες στα υπόγεια της Βουλής των Ελλήνων ως μέρος του φακέλου της Κύπρου συζητήθηκαν στη συνάντηση. Επισημάνθηκε ότι το πόρισμα του φακέλου της Κύπρου θα καταδείξει πρωταιτίους και θα δοθεί στον πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, στον πρωθυπουργό και στον πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.
Θέλουμε, είπαν οι βουλευτές της Κύπρου, όλα τα στοιχεία του ελλαδικού φακέλου της Κύπρου για να συμπληρωθούν πληροφορίες. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Γιαννάκης Ομήρου εξήγησε ότι η Ελλάδα από το 1974, με την επίκληση νόμου που απαγορεύει να δοθούν στοιχεία σε ό,τι παραβλάπτει τις εξωτερικές σχέσεις της χώρας, αδυνατεί μέχρι σήμερα να δώσει στοιχεία. Όλοι ξέρουμε τους πρωταίτιους είπε ο πρόεδρος της Επιτροπής της Βουλής των Ελλήνων και υποσχέθηκε τουλάχιστο το Ελληνικό πόρισμα να δοθεί στην Κύπρο.
Συναφείς πληροφορίες αναφέρουν ότι το πόρισμα του φακέλου της Κύπρου θα δημοσιοποιηθεί την 14η Απριλίου. Για το σκοπό αυτό επιτροπή τεχνοκρατών εργαζόταν χθες στη Βουλή επισταμένα. Ο Μαρίνος Σιζόπουλος εξήγησε στη «Σ» ότι ζητήθηκε από ελλαδικής πλευράς να δοθεί πρώτα στην Ελλάδα πριν δημοσιοποιηθεί στην Κύπρο.
Η άποψη του ΚΚΕ
Ο Αθανάσιος Παφίλης, βουλευτής του ΚΚΕ, είπε ότι την Κύπρο κατέστρεψε το ΝΑΤΟ και το ΝΑΤΟ διαμέλισε τη Γιουγκοσλαβία σε πολλά κομμάτια. Το ΝΑΤΟ, είπε, βοβαρδίζει στη Βόρεια Αφρική και δεν το λέμε αυτό γιατί ο Καντάφι είναι σωστός, εξήγησε. Η όλη δραστηριότητα στην περιοχή προκαλεί ανησυχία, είπε στο ΚΚΕ. Από την πλευρά τους, οι Κύπριοι βουλευτές εξήγησαν ότι οι Αμερικανοί εμφανίστηκαν κατά καιρούς απολογητικοί για το ρόλο των ΗΠΑ το 1974.
Ο Γιαννάκης Ομήρου εξήγησε ότι ο Συνεταιρισμός για την Ειρήνη δεν είναι ΝΑΤΟ, αλλά πλαίσιο συμμετοχής της χώρας στο σύστημα ασφάλειας της Ευρώπης για να μην αποκλείονται οι υπουργοί Άμυνας και ο αρχηγός του στρατού από διαβαθμισμένες πληροφορίες. Παρών στις συζητήσεις ήταν και ο Αρχηγός του στρατού Πέτρος Τσαλικίδης. Οι εξ Ελλάδος βουλευτές επισήμαναν την ικανότητα του αρχηγού να παραγάγει σημαντικό έργο στον Κυπριακό Στρατό.
Αναφέρθηκε ότι απουσιάζουν οι κοινές ασκήσεις και η επίσκεψη πολεμικών αεροσκαφών και άλλων μέσων στην Κύπρο. Τα θέματα αυτά, επισημάνθηκε, θα τεθούν ξανά στο προσκήνιο σε συνδυασμό με τη σημαντική ανεύρεση κοιτασμάτων από την Κυπριακή Δημοκρατία στη δική της ΑΟΖ. Οι σχέσεις με το Ισραήλ, λέχθηκε, είναι σημαντικό νέο στοιχείο και η Κύπρος επικροτήθηκε για την πολιτική που ακολουθεί στο θέμα. Βοηθάτε απεριόριστα την Ελλάδα με τον άνοιγμά σας προς το Ισραήλ, επισημάνθηκε.
Η επιτροπή συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Βουλής Μάριο Καρογιάν και άκουσε τις απόψεις του, στο Κυπριακό κυρίως.
Αδελφά κράτη
Σε συνάντηση με θέμα το Κυπριακό, τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και την Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας της ΕΕ, συμμετείχαν Ελλάδα και Κύπρος διά των υπουργών Άμυνας.
Σε σημαντική παρέμβασή του, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος είπε ότι «η Ελλάδα με την Κύπρο δεν είναι απλώς δύο φίλες και σύμμαχες χώρες, είναι δύο αδελφά κράτη και μοιραζόμαστε τις ίδιες ευαισθησίες, τα ίδια οράματα και την ίδια αγωνία για την ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, χωρίς να ξεχνάμε τα μόνιμα ανοιχτά προβλήματα, ένα από τα οποία είναι το Κυπριακό, του οποίου η λύση είναι πάντα ο μεγάλος μας στόχος».
Ερωτηθείς σχετικά με το δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου και αν ισχύει, ο Έλληνας Υπουργός ανέφερε ότι «αυτό που ισχύει είναι η μόνιμη διαρθρωμένη συνεργασία δύο κρατών μελών της ΕΕ, που συνδέονται με εθνικούς - ιστορικούς δεσμούς και μοιράζονται το ίδιο ενδιαφέρον για την ίδια περιοχή της Μεσογείου», σημειώνοντας ότι «είναι αυτό που ανταποκρίνεται στις ανάγκες της εποχής και τώρα φαίνεται πάρα πολύ καθαρά στην υπόθεση της Λιβύης πόσο κρίσιμος είναι ο ρόλος και των δύο κρατών».


η σημερινή