Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

18.5.10

Κούροι του 6ου π.Χ. αιώνα εύρημα αρχαιοκαπήλων!


Δύο μαρμάρινοι Κούροι του 6ου αιώνα πΧ παρουσιάζονται από τον υπουργό Πολιτισμού Παύλο Γερουλάνο και τον αρχηγό της ΕΛΑΣ Λευτέρη Οικονόμου στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Τρίτη 18 Μαίου 2010, Παγκόσμια Ημέρα των Μουσείων.Οι δύο "Κούροι" έχουν βρεθεί σε λαθρανασκαφή στην περιοχή της Κορίνθου και έγιναν αντικείμενο αρχαιοκαπηλείας.

Εντοπίστηκαν δύο αγάλματα

Η αρχαιοκαπηλία είναι ένα έγκλημα που δεν περνάει στη χώρα μας και αυτό είναι ένα μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε, σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος σήμερα το μεσημέρι (18/05) στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

Στο χώρο αυτό, ο κ. Γερουλάνος μαζί με τον αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας Ελευθέριο Οικονόμου, παρουσίασε τους δύο κούρους που αποτελούσαν προϊόν αρχαιοκαπηλίας και οι οποίοι εντοπίστηκαν πριν από λίγες μέρες σε περιοχή της Κορινθίας.

Πρόκειται για μοναδικά έργα της αρχαίας ελληνικής γλυπτικής και συγκεκριμένα για αγάλματα δύο κούρων που χρονολογούνται προς το τέλος του 6ου αιώνα π.Χ.

Ο ένας έχει ύψος 1,82 μέτρα και ο δεύτερος είναι λίγο μικρότερος, με ύψος 1,78 μέτρα και σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, ένα από τα στοιχεία της μοναδικότητάς τους είναι ότι πρόκειται για δύο πανομοιότυπα έργα με κοινά χαρακτηριστικά προσώπου. Φέρουν φθορές από σκαπτικό μηχάνημα και οι επιφάνειες μαρτυρούν ότι τα σπασίματα είναι πρόσφατα.

Σύμφωνα με το τμήμα δίωξης αρχαιοκαπηλίας της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής συνελήφθησαν δύο αγρότες, ημεδαποί, ηλικίας 42 και 48 ετών, ενώ αναζητείται και τρίτος συνεργός τους, ο οποίος διέφυγε της σύλληψης.

Οι συλλήψεις των δύο ατόμων έγιναν σε σημείο της περιοχής της Κορινθίας, όπου γινόταν φορτοεκφόρτωση των αρχαιοτήτων.

Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους και τα δύο αγάλματα προέρχονται από την περιοχή της αρχαίας Τενέας, νότια της Κορινθίας μια περιοχή που η ακριβής θέση της δεν έχει ακόμα εντοπιστεί.

Τα αγάλματα βρίσκονται προς φύλαξη και εκτίμηση στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

Όπως ανακοίνωσε ο διοικητής Ασφάλειας Αττικής κ. Νικόπουλος, τα δύο αγάλματα ήταν προς πώληση στην τιμή των 10 εκατ. ευρώ.

ΑΠΕ