Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

18.5.10

Επιστήμονες: Η τέφρα θα καλύπτει επί δεκαετίες το βόρειο ημισφαίριο


Οι επιστήμονες προβλέπουν ότι επί δεκαετίες θα ταλαιπωρεί η ηφαιστειακή τέφρα τις διεθνείς πτήσεις στο βόρειο ημισφαίριο της γης. Πολλά, άλλωστε, ηφαίστεια που ‘κοιμούνται’ στην Ισλανδία θα αρχίσουν να ξυπνούν σκορπώντας ηφαιστειακή τέφρα στην ατμόσφαιρα.

Η πρόσφατη έκρηξη του ηφαιστείου της Ισλανδίας που ‘έδεσε’ τα αεροπλάνα στα αεροδρόμια προκαλώντας γενική παράλυση των αεροπορικών ταξιδιών, θα μπορούσε να είναι ένα μέρος μόνον της διόγκωσης της ηφαιστειακής δραστηριότητας.

Σύμφωνα με νέα ανακοίνωση των επιστημόνων, στην Ισλανδία υπάρχουν 205 καταγεγραμμένα ηφαίστεια τα οποία σε ένα χρονικό ορίζοντα 1.100 ετών,  εξερράγησαν προκαλώντας τεράστιες ζημιές.

Όπως επισημαίνεται, εδώ και πέντε δεκαετίες φαίνεται πως ο κύκλος της ύπνωσής τους έχει παρέλθει και πλησιάζει πάλι η έγερσή τους.

Προς το παρόν τρία άλλα ηφαίστεια της Ισλανδίας βρίσκονται στο στάδιο της φόρτωσης για μια έκρηξη, σύμφωνα με τον Θορ Θόρντασον, ηφαιστειολόγο του πανεπιστημίου του Εδιμβούργου.

«Η συχνότητα των εκρήξεων της Ισλανδίας φαίνεται να αυξάνει και ερχόμαστε σε έναν κύκλο ενεργοποίησης που έχει διάρκεια περίπου 140 χρόνια. Στο τέλος του 20ου αιώνα βρισκόμασταν σε μικρή δραστηριότητα αλλά τώρα υπάρχουν ενδείξεις ότι θα μπορούσαμε να πλησιάζουμε στην κορύφωση της έκρηξης».

Echedoros- From The Sunday Times May 16, 2010