Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

22.5.09

Τα μυστηριώδη Κβάζαρ

Μια τεράστια μαύρη τρύπα στο κέντρο ενός γαλαξία

Ακόμα δεν ξέρουμε ακριβώς τι είναι ένα κβάζαρ. Αλλά η πεπαιδευμένη θεώρηση προσανατολίζεται στην εικασία ότι τα κβάζαρ παράγονται από τις τεράστιες μαύρες τρύπες που καταβροχθίζουν την ύλη σε έναν επιταχυνόμενο δίσκο. Καθώς περιστρέφεται η αστρική ύλη ολοένα και γρηγορότερα, υπερθερμαίνεται. Η τριβή όλων των μορίων μεταξύ τους εκπέμπει τεράστια ποσά φωτός που διαμορφώνεται σε ακτινοβολία όπως οι ακτίνες X.
Η μαύρη τρύπα θα μπορούσε να καταβροχθίσει την ισοδύναμη μάζα ενός Ήλιου ανά έτος.
Καθώς η ύλη συντρίβεται εξ αιτίας της μαύρης τρύπας, τα τεράστια ποσά ενέργειας εκτινάσσονται σε όλη την έκταση της μαύρης τρύπας κατά μήκος του βόρειου και νότιου πόλου.

Τα μυστηριώδη Κβάζαρ

Οι αστρονόμοι αναφέρονται σε αυτούς τους σχηματισμούς ως διαστημικά αεριωθούμενα. Μια άλλη πιθανή εξήγηση για τα κβάζαρ είναι ότι είναι πολύ νέοι γαλαξίες. Δεδομένου ότι ξέρουμε πολύ λίγα για την εξελικτική διαδικασία των γαλαξιών, είναι δυνατό τα κβάζαρ, όσο παλαιά κι εάν είναι, αντιπροσωπεύουν ένα πολύ πρώτο στάδιο στο σχηματισμό των γαλαξιών. Η ενέργεια που βλέπουμε μπορεί να εκτιναχθεί από τους πυρήνες αυτών των πολύ νέων και πολύ ενεργών γαλαξιών. Μερικοί επιστήμονες ακόμη θεωρούν ότι τα κβάζαρ είναι απόμακρα σημεία του διαστήματος όπου νέα ύλη εισέρχεται στον κόσμο μας. Αλλά αυτό θα επενεργούσε διαφορετικά από τις μαύρες τρύπες. Αλλά και αυτή η άποψη δεν είναι παρά μια υπόθεση. Οπωσδήποτε απαιτείται αρκετός χρόνος πριν μάθουμε τι πραγματικά είναι αυτά τα παράξενα ουράνια αντικείμενα.


Δεν είναι αστέρια, όπως τα ξέρουμε...

Τα κβάζαρ είναι τα φωτεινότερα και τα πιό απομακρυσμένα αντικείμενα στο σύμπαν. Στις αρχές του 1960, το κβάζαρ εντοπίστηκε ως ραδιο-αστερισμός, και αυτό, επειδή εξέπεμπε μια ισχυρή δέσμη ραδιοκυμάτων.
Αλλά τι θα πει Κβάσαρ (Quasar); Είναι συναφής με αυτά που αναφέρθηκαν παραπάνω. Η λέξη προέρχεται από τις λέξεις: "Quasi-Stellar Radio Source".
Σήμερα, πολλοί αστρονόμοι αναφέρονται σε αυτά ως ‘ημι-αστρικά αντικείμενα’ ή με συντομία ως QSOs.
Με τη βελτίωση της ανάλυσης των ραδιο –τηλεσκοπίων αλλά και των οπτικών τηλεσκοπίων έγινε καλύτερη παρατήρηση των αντικειμένων αυτών και οι επιστήμονες συμπέραναν πως αυτά δεν ήταν αληθινά αστέρια αλλά ένας τύπος αστεροειδών, άγνωστων στην καταγεγραμμένη αστρονομία.
Επίσης έγινε γνωστό ότι τα ραδιο κύματα προέρχονταν από ένα ζεύγος λοβών που περιβάλλουν αυτά τα αδύναμα αστεροειδή αντικείμενα.
Ανακαλύφθηκε, ακόμη, πως αυτά τα αντικείμενα βρίσκονται έξω από το δικό μας γαλαξία.
Τα κβάζαρ είναι ένα από μυστήρια του σύμπαντος. Οι αστρονόμοι δεν γνωρίζουν, ακόμη, τι ακριβώς είναι αυτά.
Άλλωστε το μόνο που γνωρίζουμε είναι ότι εκπέμπουν τεράστια ποσά ενέργειας. Ισοδυναμούν, μάλιστα με την ενέργεια ενός πλήθους τρισεκατομμυρίων ήλιων!
Μερικά Κβάζαρ πιστεύεται πως παράγουν από δέκα ως εκατό φορές περισσότερη ενέργεια από ότι ολόκληρος ο γαλαξίας μας. Το εντυπωσιακό είναι πως όλη αυτή η ενέργεια φαίνεται να παράγεται σε μια περιοχή όχι πολύ μεγαλύτερη από το ηλιακό μας σύστημα.