Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

29.5.09

Βανδαλισμοί Αμερικάνων στη Βαγδάτη


Καταλήστευσαν ΚΑΙ τον αρχαίο πλούτο της Βαγδάτης οι Αμερικάνοι

Αθηνά Κρικέλη Νέα Υόρκη29-05-2009
Στην Γκαλερί Κούρος την πρώτη Ιουνίου, πρόκειται να δώσει διάλεξη ο γνωστός συγγραφέας Μάθιου Βογδάνος βασισμένη στο βιβλίο του "Οι κλέφτες της Βαγδάτης" και συγκεκριμένα θα αναφερθεί στις ανακαλύψεις του για τα κλεμμένα έργα από το Μουσείο του Ιράκ κατά την διάρκεια της πολεμικής περιόδου. Η διάλεξη γίνεται υπό την αιγίδα του Ελληνικού Γενικού Προξενείου στην Νέα Υόρκη το απόγευμα της πρώτης Ιουνίου 2009.
Σύμφωνα με τον συγγραφέα μετά την αμερικανική εισβολή στο Ιράκ το 2003, πολύτιμα εκθέματα του Ιρακινού Μουσείου εξαφανίστηκαν μέσω της διεθνούς σπείρας μαύρης αγοράς αρχαιοτήτων. Ο ίδιος ο Μάθιου Βογδάνος υποστηρίζει ότι με την βοήθεια της ομάδας του κατάφερε να εντοπίσει και να διασώσει μέρος της Ιρακινής πολιτιστικής κληρονομιάς.
Κατά την διάρκεια της διάλεξης θα παρουσιάσει μέσα από 100 φωτογραφίες, που απαρτίζουν την ενότητα «Από το Αφγανιστάν στο Ιράκ», τον βανδαλισμό και την αρπαγή χιλιάδων αντικειμένων, ενώ θα αναφερθεί και στην προσπάθεια της διεθνούς κοινότητας να αποκαλύψει την σπείρα της μαύρης αγοράς, η οποία ενισχύει οικονομικά τις τρομοκρατικές οργανώσεις στο Ιράκ και αλλού.
Οι ΗΠΑ έχουν δημιουργήσει ειδική υπηρεσία, με εγκαταστάσεις και στην Βαγδάτη, για τον εντοπισμό των κλεμμένων αρχαιοτήτων από το Μουσείο του Ιράκ.
Η αξιωματούχος του State Department αναλύτρια πολιτιστικής ιδιοκτησίας Bonnie Magness-Gardiner, παρουσιάζοντας τις εργασίες του τμήματός της γνωστοποίησε πως το State Department έχει δώσει ήδη κονδύλια ύψους δύο εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ έχει θέσει και το κέντρο πληροφοριών του, για την εργασία ανεύρεσης και επιστροφής των κλεμμένων εκθεμάτων στο μουσείο του Ιράκ.