Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

10.5.09

Πως είναι οι εξωγήινοι;

Ένα μεγάλο ερώτημα για όσους πιστεύουν ότι δεν είμαστε μόνοι στο σύμπαν είναι αυτό:
Yπάρχει η μοναδικότητα της γης;
Χιλιάδες χρόνια διαιωνίζεται η αναπάντητη αυτή ερώτηση από τον πιο σοφό έως τον απλό άνθρωπο που σήκωσε το βλέμμα του στον ουρανό.


Ο Λουκιανός, το δεύτερο αιώνα, μας μιλάει για τέρατα που κατοικούν στο διάστημα. Για φυλές όντων με άλλη μορφή ζωής και καθώς αφήνει τη φαντασία του να καλπάσει εκμηδενίζει τις αποστάσεις μεταξύ των πλανητών.
Πριν τριάντα χρόνια ο Ρώσος Ι. Εφρέμοβ είχε σημειώσει: «...πως είναι, άραγε, εκείνοι που έρχονται να μας συναντήσουν τώρα; Φοβεροί ή πανέμορφοι στα δικά μας γήινα μάτια; Δεν πρέπει να είναι τίποτε σκεπτόμενα τέρατα, άνθρωποι μανιτάρια, άνθρωποι χταπόδια!»
Αυτές οι σκέψεις έδωσαν το έναυσμα για την παραγωγή χολιγουντιανών εξωγήινων τεράτων που γέμισαν τις οθόνες επί δεκαετίες...
Έγραψε πριν από χρόνια ο Π. Κλουσάντσεβ (П.Клушанцев):

Η ζωή από τον άνθρακα...


«Η ζωή στη γη έγινε δυνατή χάρη στις καταπληκτικές ιδιότητες των ατόμων του άνθρακα. Αυτά είναι τετρασθενή, δραστήρια και γι’ αυτό είναι ικανά να δημιουργήσουν τεράστια και απίστευτα πολύπλοκα, μακριά και διακλαδωτά μόρια.
»Μόνο τέτοια οργανικά μόρια είναι σε θέση να δώσουν αυτή την ποικιλία ιδιοτήτων, που είναι απαραίτητη για τη δημιουργία πολύπλοκων οργανισμών.
Εκτός από τον άνθρακα, υπάρχουν και μερικές άλλες απλές ουσίες, με τετρασθενή άτομα. Απ’ όλες αυτές το πυρίτιο μοιάζει πιο πολύ με τον άνθρακα. Μπορεί κι αυτό να δημιουργήσει μεγάλα μόρια. Τα ονομάζουν πυριτιοργανικά. Και παρόλ’ αυτά στο δικό μας πλανήτη, η ζωή εξελίχτηκε μόνο από τον άνθρακα. Και πυριτική ζωή δεν υπάρχει. Αν και το πυρίτιο στη Γη είναι εκατό φορές περισσότερο από ότι ο άνθρακας. Είναι πιθανό να έγινε αυτό , γιατί το πυρίτιο πολύ γρήγορα ενώνεται με το οξυγόνο και «βγαίνει από το παιχνίδι».

Όντα από πυρίτιο...


»Οι ανθρακικές οργανικές ενώσεις δεν αντέχουν τις υψηλές θερμοκρασίες. Από την υπερβολικά δυνατή θερμική κίνηση διασπώνται. Για υτό κενένας οργανισμός που έχει κατασκευαστεί με βάση τον άνθρακα. Δεν μπορεί να υπάρξει «στη φωτιά». Και να που το πυρίτιο καταρχήν θα μπορούσε.
Αυτή είναι η αιτία που μερικές φορές αναφέρεται η απόψη ότι στους πλανήτες που είναι κοντά στα άστρα τους, όπου υπάρχει θανατηφόρα για μας ζέστη, μπορεί να υπάρχει πυριτική ζωή με ζωντανά όντα «ερυθροπυρακτωμένα». Όπως παραδείγματα τέτοιας «ζωής που δεν καίγεται» δεν έχουμε.
»Είναι απλώς μια υπόθεση που μέχρι τώρα , δεν έχει επιβεβαιωθεί από τίποτε. Για αυτό δεν θα προσπαθήσουμε να φανταστούμε «πυριτικούς ανθρώπους».
Αυτό θα μας οδηγούσε στους λαβύρινθους της φαντασίας.
Στην πιθανότητα ύπαρξης εξωγήινων όντων δεν αποκλείεται καθόλου σε κάποιους ιδιαίτερα ζεστούς πλανήτες, να έχει διαμορφωθεί στα ζωντανά όντα ειδική ικανότητα να κρυώνουν το αίμα τους και το σώμα τους με κάποιες αντιδράσεις ή φυσικές διαδικασίες.
Αν το σώμα του γήινου ανθρώπου μπορεί να έχει θερμοκρασία εκατό βαθμούς υψηλότερη από ότι γύρω στο περιβάλλον του, τότε γιατί δεν μπορεί να υπάρξει ‘άνθρωπος’ με θερμοκρασία σώματος εκατό βαθμούς μικρότερη από ότι γύρω του;
Μπορεί αυτό να υπάρξει;
»Μάλλον όχι! Ένα λογικό όν θα πρέπει να έχει σύνθετο οργανισμό. Ο σύνθετος οργανισμός μπορεί να εργαστεί μόνον με σταθερή θερμοκρασία.

Ο κάθε οργανισμός βιώνει στο περιβάλλον του...


Ένας σύνθετος οργανισμός βιώνει σε κάποιο ‘περιβάλλον’. Αυτό μπορεί να είναι το νερό, η ατμόσφαιρα, το πάχος του χώματος, η επιφάνεια του πλανήτη μαζί με την υγρασία και τον αέρα, μαζί με τα άλλα τα ζωντανά όντα που κατοικούν σε αυτόν. Τα ζωντανά όντα ανταλλάσσουν ύλη συνέχεια από το περιβάλλον. Τρώνε, πίνουν, αναπνέουν. Κάτι μαζεύουν για τον εαυτό τους, κάτι πετούν πίσω. Σκοπός αυτής της ανταλλαγής της ύλης είναι, πρώτο, η εξεύρεση ενέργειας χωρίς την οποία το ζωντανό ον δεν μπορεί να μεγαλώσει, να κουνηθεί. Όλες αυτές οι σχέσεις των ζωντανών όντων με το περιβάλλον, όλη αυτή η ανταλλαγή της ύλης ονομάζεται μεταβολισμός.»


Το χωράφι και ο κόσμος του Μητρόδωρου...


Ένα νοήμων όν πρέπει επομένως να είναι σύνθετος οργανισμός και να μεταβολίζεται στο περιβάλλον που έχει δημιουργηθεί.
Μπορεί ένα εξωγήινο όν να ζήσει στη γη; Με τη λογική αυτή, η απάντηση είναι όχι. Μπορεί ο άνθρωπος να ζήσει σε έναν άλλο πλανήτη; Η απάντηση είναι όχι. Μόνον και εφόσον υπάρχουν οι προϋποθέσεις ανάπτυξης της ζωής, όπως αυτές του πλανήτη μας.
Υπάρχει όμως εξωγήινη ζωή;
Ο φιλόσοφος Μητρόδωρος (της επικούρειας σχολής) είχε διατυπώσει το 2ο αιώνα π.Χ. το εξής:
«Το να θεωρήσουμε ότι η γη είναι ο μοναδικός κατοικημένος κόσμος στο απεριόριστο διάστημα, θα ήταν το ίδιο μεγάλη ανοησία, με το να ισχυριστούμε ό, τι σε ένα χωράφι θα μπορούσε να βλαστήσει μόνο ένα στάχυ!»