Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

17.7.09

Στο δρόμο για την Κολχίδα η σύγχρονη «Αργώ», αναβιώνοντας την Αργοναυτική Εκστρατεία



Στο δρόμο για τη μυθική Κολχίδα, εκεί όπου ο Ιάσονας κατάφερε και πήρε το χρυσόμαλλο δέρας, βρίσκεται και πάλι το πλοίο «Αργώ», αναβιώνοντας έτσι το μύθο της Αργοναυτικής Εκστρατείας.
Η σύγχρονη «Αργώ», που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του δήμου Βόλου, βρίσκεται ήδη στο λιμάνι Βατούμι της Γεωργίας. Το Σαββατοκύριακο, 18 και 19 Ιουλίου, οι σύγχρονοι Αργοναύτες θα την οδηγήσουν στο Πότι, που είναι η σημερινή ονομασία της αρχαίας Κολχίδας.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα, το ταξίδι του πλοίου θα ξεκινήσει στις 8 το πρωί του Σαββάτου και θα ολοκληρωθεί λίγο μετά τις 6 το απόγευμα της Κυριακής. Με την άφιξη του πλοίου στο Πότι θα αναβιώσει ο μύθος της Αργοναυτικής εκστρατείας, πλαισιωμένος από πλήθος καλλιτεχνικών εκδηλώσεων.
Σημειώνεται πως η πεντηκοντόρος «Αργώ» θα κάνει το ταξίδι τηρώντας πιστά όλους τους κανόνες της πανάρχαιας ελληνικής ναυπηγικής, κωπηλατώντας μόνο με το φως της ημέρας. Το συγκεκριμένο πλοίο σε κάθε προορισμό του μεταφέρει το μήνυμα της συνεργασίας και συμβολίζει την υπέρβαση των ορίων και την εξερεύνηση του κόσμου.
Στο Πότι της Γεωργίας, το «παρών» θα δώσουν αντιπροσωπείες από τη Βουλή της Ελλάδας, με επικεφαλής τον Α' αντιπρόεδρο, Γιώργο Σούρλα, και το δήμο Βόλου, με επικεφαλής τον δήμαρχο, Αλέκο Βούλγαρη.
Το συγκεκριμένο εγχείρημα της Αργούς έχει τεθεί, από ελληνικής πλευράς, υπό την αιγίδα της Βουλής και του Υπουργείου Πολιτισμού.
Η ιστορία του σκάφους
Ο Ιάσονας, μόλις ενηλικιώθηκε, ζήτησε από το θείο του, Πελία, να αναλάβει το βασίλειο. Εκείνος τού είπε ότι θα του το επέστρεφε μόνο εάν έφερνε το χρυσόμαλλο δέρας από την Κολχίδα.
Το πλοίο για το ταξίδι, κατασκεύασε ο Άργος, από τον οποίον πήρε και το όνομα «Αργώ». Ήταν φτιαγμένο από δένδρα του Πηλίου, υπό την καθοδήγηση της θεάς Αθηνάς. Είχε πενήντα κουπιά και στην πλώρη η Αθηνά είχε τοποθετήσει ένα κομμάτι από την ιερή ομιλούσα βελανιδιά της Δωδώνης.
Στην εκστρατεία πήραν μέρος όλοι οι ήρωες της Ελλάδος, πενήντα στον αριθμό, συμπεριλαμβανομένου και του Ηρακλή. Ανάμεσα τους ήταν οι Διόσκουροι, Κάστωρ και Πολυδεύκης, ο Ορφέας, ο Πηλέας, ο Λαέρτης, ο Τελαμών και η κυνηγός Αταλάντη, η μόνη γυναίκα.

ΑΠΕ - ΜΠΕ