Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

26.7.09

Σε ρόλο ηλεκτρικής σκούπας ο πλανήτης Δίας



Σε ρόλο ηλεκτρικής σκούπας ο πλανήτης Δίας

του ASHER MOSES


Ο ερασιτέχνης αστρονόμος με ένα απλό τηλεσκόπιο είδε τη φοβερή σύγκρουση στον πλανήτη Δία.

Ο Άντονι Γουέσλι, 44 ετών, είναι ένας λάτρης του διαστήματος, ένας ερασιτέχνης αστρονόμος από την Αυστραλία. Όπως όλοι οι ερασιτέχνες κατάφερε, κι αυτός να θέσει σε συναγερμό την παγκόσμια διαστημική κοινότητα όταν ανακάλυψε πως ένας αστεροειδής στο μέγεθος της Γης μόλις συγκρούστηκε με τον πλανήτη Δία.
Ο Γουέσλι εργάζεται ως προγραμματιστής υπολογιστών και διαμένει στο Μουρουμπατεμάν, ένα χωριό βόρεια της Καμπέρα. Ξημέρωνε η 20 Ιουλίου 2009. Είδε τη φοβερή σύγκρουση στις 1 π.μ. τοπική ώρα, χρησιμοποιώντας το 14,5 ίντσες τηλεσκόπιό του. (Το τηλεσκόπιό του είναι ‘αρχαίο’, αφού είναι ‘αντανακλαστικό’, και το έφτιαξε ο ίδιος).

Ο αστεροειδής θα μπορούσε να είχε εντοπιστεί μέχρι και δύο μέρες πριν και το αποτέλεσμα της σύγκρουσης θα ήταν ανιχνεύσιμο τουλάχιστον για μια ακόμη μέρα.
Μέσα σε λίγες ώρες οι εικόνες του ερασιτέχνη αστρονόμου πέρασαν στο διαδίκτυο, έκαναν το γύρω του κόσμου και ταρακούνησαν τα μεγάλα επιστημονικά ιστολόγια.
Το ‘Προωθημένο Εργαστήριο’ της ΝΑΣΑ (NASA's Jet Propulsion Laboratory) επιβεβαίωσε την ανακάλυψη μετά από οκτώ ώρες, αφού έστρεψε στον Δία το μεγάλο υπέρυθρο τηλεσκόπιο που διατηρεί στο Μάουνα Κέα της Χαβάης.
Παρόμοιο γεγονός είχε καταγραφεί τον Ιούλιο- πάλι -του 1994, όπου ένας αστεροειδής, συγκεκριμένα ο κομήτης Σούμεϊκερ—Λέβι 9, συγκρούστηκε με το Δία.
Σημειώνεται πως ήταν η πρώτη σύγκρουση ουράνιων σωμάτων που καταγράφηκε έως τότε.
Ο Γκλέν Όρτον, επιστήμονας της ΝΑΣΑ που επιβεβαίωσε την ανακάλυψη του αυστραλού ερασιτέχνη είπε:
«Είμαστε εξαιρετικά τυχεροί που καταφέραμε να δούμε το Δία το σωστό χρόνο, τη σωστή ώρα και στη σωστή πλευρά του, ώστε να δούμε με ευκρίνεια το γεγονός. Θα μπορούσαμε, βέβαια, να το προγραμματίσουμε καλύτερα...»
Επισήμανε, μάλιστα, πως δεν ήταν βέβαιος αν το αντικείμενο που χτύπησε το Δία ήταν ένας αστεροειδής, ένας κομήτης ή κάποιο ‘διαστημικό σκουπίδι’. Αλλά παρατήρησε πως το αντικείμενο είχε το μέγεθος της Γης!
«Είναι μια καταπληκτική σύμπτωση των ημερών αφού τον ίδιο μήνα χτύπησε και ο κομήτης Σούμεικερ—Λέβι 9, πριν δεκεπέντε χρόνια και τον ίδιο μήνα έχουμε την επέτειο προσελήνωσης του Απόλλωνα, πριν σαράντα χρόνια», είπε ο Όρτον.
Στους περισσότερους ανθρώπους η εικόνα αυτή φαίνεται ασήμαντη, αφού το γιγάντιο χτήπημα παρουσιάζεται σαν ένα μικρό σημάδι στην απέραντη αεριώδη επιφάνεια του Δία.
Ο Λάιγ Φλέτσερ, αστρονόμος που εργάζεται με τον Όρτον, όπου επιβεβαίωσε την ανακάλυψη, είπε τα εξής:


Το ρόλο της ηλεκτρικής σκούπας παίζει ο πλανήτης Δίας στο ηλιακό σύστημά μας


«Αυτές είναι οι πιο συναρπαστικές παρατηρήσεις που έχω κάνει κατά τα τελευταία πέντε χρόνια όπου ασχολούμαι με την συμπεριφορά των πλανητών».
Ο αυστραλός ερασιτέχνης Γουέσλι, σε τηλεφωνική συνέντευξή του, επισήμανε πως :
«η τεκμηρίωση αυτών των γεγονότων είναι ο μόνος δρόμος για να αποκτήσουμε νέα στοιχεία για το πως δημιουργήθηκε το ηλιακό σύστημα και πως δημιουργήθηκαν οι πλανήτες όπως ο Δίας. Καθώς επίσης και τα αποτελέσματα που δημιουργούν αυτά τα συντρίμμια, ειδάλλως δεν θα μπορούσαμε να γνωρίζουμε κάτι σημαντικό με ένα τυχαίο κοίταγμα τηλεσκόπιου από τη Γη.
»Η σύγκρουση έδωσε στους αστρονόμους ένα καλό παράδειγμα για το ρόλο του Δία στο ηλιακό σύστημα. Ένας ρόλος σημαντικός αφού ‘καθαρίζει’ τον ηλιακό μας χώρο από τα ουράνια σκουπίδια».
Ο Γουέσλι είπε ακόμη κάτι πολύ σημαντικό:
«Εάν κάτι τέτοιο είχε συμβεί στη Γη, θα ήταν το τέλος όλων μας, έτσι θα πρέπει να αισθανόμαστε ευτυχείς που υπάρχει ο Δίας που σαν ηλεκτρική σκούπα απορροφά τα τεράστια αυτά ουράνια αντικείμενα πριν έρθουν σε εμάς».


Κοσμογνώστης