Με τη δέσμη των κεραυνών του Δία, του γενάρχη των Ελλήνων Θεών, παρομοιάζεται το νέο υπερόπλο που σε λίγο χρόνο θα εξοπλίσει τα αμερικανικά πολεμικά αεροσκάφη.
Τα όπλα υψηλής ενέργειας Λέιζερ θεωρείτο πως
ήταν η απάντηση στο μέλλον, ως μέσο αντιπυραυλικής προστασίας των πολεμικών αεροσκαφών. Αυτό το ‘μέλλον’ φαίνεται πως έχει, ήδη, έλθει πολύ πιο γρήγορα από ότι έλπιζαν οι Στρατιωτικοί των ΗΠΑ.
Σε πρόσφατες, όμως, δοκιμές μερικά τέτοια όπλα, υπέστησαν σοβαρή ζημιά στο οπτικό τους μέρος. Εκτιμάται πως η ζημιά έχει υπερβεί τα επίπεδα ανοχής του όπλου.
«Η εξέλιξη αυτή, όπου υπάρχει καταστροφή των κατόπτρων, έχει ανησυχήσει αρκετά τα ανώτερα στελέχη του Κέντρου που διαχειρίζονται αυτά τα προγράμματα», είπε ο Σων Ρος σε σχετικό συνέδριο στο Νιούτον της Μασαχουσέτης.
Ο Ρος που είναι μέλος του Ερευνητικού Εργαστηρίου της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, στο Νέο Μεξικό, τόνισε πως υπάρχουν μεγάλα προβλήματα στη διαχείριση της θερμότητας που παράγεται από την τεράστια δέσμη ακτινών.
Τα όπλα λέιζερ απαιτούν κατάλληλα κάτοπτρα και ειδικούς φακούς ώστε να στρέψουν τις ισχυρές ακτίνες κατευθείαν επάνω στους απομακρυσμένους κινούμενους στόχους (των πυραύλων) χωρίς να αποδυναμωθούν από την ατμοσφαιρική αντίσταση και τις διαταραχές που θα προκληθούν σε αυτήν.
Διαπιστώθηκε, πως όσο μεγαλύτερη είναι η ένταση της ακτινοβολίας, τόσο περισσότερο υπάρχει πιθανότητα καταστροφής των οπτικών συστατικών διοχέτευσης του όπλου.
Οι οπτικές επιφάνειες έχουν ένα συγκεκριμένο όριο αντοχής. Οι δοκιμές έδειξαν πως προκαλούνται μικροσκοπικές ρωγμές, έτσι που, με την τεράστια θερμότητα που αναπτύσσεται, αλλοιώνονται τελείως. Ένα άλλο πρόβλημα είναι η απορρόφηση μέρους της ενέργειας από λερώματα ή σκόνη στις οπτικές επιφάνειες που είναι δύσκολες να απομακρυνθούν.
Αυτά τα προβλήματα, μεταξύ των άλλων, έχουν καταγραφεί με αποτέλεσμα να καθυστερούν οι κατασκευαστές την τελική διαμόρφωση των σύγχρονων αυτών όπλων.
Πριν από ένα χρόνο στις ΗΠΑ, οι μηχανικοί σταμάτησαν τις δοκιμές του αερομεταφερόμενου λέιζερ (Air borne Laser) για να αποφύγουν την πλήρη καταστροφή του στη διάρκεια μιας πτήσης.
Συνειδητοποίησαν, έτσι, ότι υπάρχουν σοβαρές ατέλειες στη χρήση.
Όπως, μάλιστα, ανακοινώθηκε, τα πειράματα ακόμη συνεχίζονται και θα ήταν καλύτερα, σύμφωνα με τον Μάικ Ριν, τον αντιπρόεδρο της εταιρείας Μπόινγκ, που διαχειρίζεται το πρόγραμμα αυτό, να εξακολουθήσουν οι δοκιμές στο έδαφος και κατόπιν να δοκιμαστούν και να ενσωματωθούν στα αεροσκάφη.
Η αναζήτηση ενός τρόπου που θα προστατεύει το όπλο Λέιζερ από τη θερμότητα που παράγει το ίδιο το όπλο, είναι το ζητούμενο για την αποφυγή της αυτοκαταστροφής του.
Στόχος, λοιπόν, είναι η αναζήτηση ενός συστήματος ψύξης, μικρού και εξαιρετικά αποδοτικού.
Το νέο υπερόπλο έχει όμως δρομολογηθεί, είναι ζήτημα χρόνου η τελική διαμόρφωσή του.
Κοσμογνώστης