Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1.7.09

Εκτενές ρεπορτάζ των New York Times για τον ελληνικής καταγωγής νέο διοικητή του ευρωπαϊκού τμήματος του ΝΑΤΟ James Stavridis

1η Ιουλίου 2009


Εκτενές ρεπορτάζ για τον ελληνικής καταγωγής νέο Διοικητή του ευρωπαϊκού τμήματος του ΝΑΤΟ και υπεύθυνου των στρατιωτικών επιχειρήσεων των ΗΠΑ στην Ευρώπη κ. James Stavridis, ο οποίος αναλαμβάνει τα νέα του καθήκοντά του σήμερα, δημοσιεύουν οι «New York Times».
Στο δημοσίευμα γίνονται αναφορές στο βιογραφικό του κ. Stavridis, στη γλωσσομάθειά του, στις σπουδές του και στα πόστα στα οποία έχει υπηρετήσει καθώς και στη συνεργασία του με το Διοικητή των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ για το Αφγανιστάν, Στρατηγό Stanley McChrystal.
Ο κ. Stavridis μαζί με τον κ. McChrystal, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, θα υλοποιήσει τη νέα στρατηγική, η οποία αποτελεί ύψιστης σημασίας- για την κυβέρνηση Ομπάμα- πρωτοβουλία για την εθνική ασφάλεια.
Επιπλέον, σε συνέντευξη που παραχώρησε ο Ναύαρχος Stavridis ανέφερε ότι οι προτεραιότητες για το Αφγανιστάν θα περιλαμβάνουν «την από κοινού εργασία με συμμάχους και φίλους για την πραγματοποίηση επιχειρήσεων, με στόχο να τεθεί στο επίκεντρο η προστασία του λαού του Αφγανιστάν».
Παράλληλα, ο κ. Stavridis τόνισε ότι θα ξεκινήσει άμεσα να εργάζεται για την αύξηση του αριθμού των ομάδων εκπαίδευσης που στέλνουν τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ για την ενίσχυση του στρατού και της αστυνομίας του Αφγανιστάν, γεγονός που αποτελεί συστατικό κομμάτι της στρατηγικής της κυβέρνησης Ομπάμα.
Επίσης, τονίζεται πως ο Ναύαρχος Stavridis ανέφερε ότι η μείωση των περιορισμών που θέτουν ορισμένες σύμμαχες κυβερνήσεις στα στρατεύματά τους παραμένει στόχος, ενώ πρόσθεσε ότι «χρειάζεται να σκεπτόμαστε να ζητάμε από τους Συμμάχους μας ό,τι είναι πρόθυμοι να πράξουν και να αναγνωρίσουμε ότι υπάρχουν μέρη στα οποία απλά δεν μπορούν να πάνε».
Επιπλέον, ανέφερε ότι η υποστήριξη του ΝΑΤΟ στον πόλεμο του Αφγανιστάν περιλαμβάνει, συνολικά, το οικονομικό, το στρατιωτικό αλλά και το πολιτικό τμήμα.
Τέλος, ο δημοσιογράφος αναφέρει ότι η καταγωγή του Stavridis αφήνει το ενδεχόμενο να εννοηθεί ότι είναι κατάλληλος για τις περίπλοκες και συχνά αντικρουόμενες, γεωγραφικά εθνικές προτεραιότητες καθώς ο παππούς του ήταν Έλληνας, ο οποίος γεννήθηκε στην Τουρκία, ιστορική αντίπαλο της Ελλάδας, και μετανάστευσε στις ΗΠΑ το 1910, ενώ ο Stavridis γεννήθηκε το 1955 στο West Palm Beach της Florida, από στρατιωτική οικογένεια, και τα παιδικά του χρόνια έζησε στην Ελλάδα, όσο ο πατέρας του υπηρετούσε ως στέλεχος του Ναυτικού των ΗΠΑ, στην αμερικανική Πρεσβεία στην Αθήνα.
ΑΠΕ - ΜΠΕ