Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

24.8.09

Βρυξέλλες για Τουρκία: Προσέξτε τον Σεπτέμβριο


ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΟΥΝ ΟΙ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΓΙΑ ΘΕΡΜΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ

ΕΝΤΑΣΗ των τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο τους προσεχείς μήνες και μέχρι το τέλος του χρόνου περιμένουν στην κυβέρνηση. Προς την κατεύθυνση αυτή συνηγορούν και οι πληροφορίες που φθάνουν στην Αθήνα από τις Βρυξέλλες, οι οποίες συνιστούν: «Προσέξτε τον Σεπτέμβριο».
Κατά το προσεχές τετράμηνο θα κριθεί εκ νέου η ευρωπαϊκή πορεία της γειτονικής χώρας με το άνοιγμα ή μη νέων κεφαλαίων και στο υπουργείο Εξωτερικών εκτιμούν ότι η Άγκυρα θα επιχειρήσει να κλιμακώσει την ένταση.
Με διπλό στόχο, όπως πιστεύουν έλληνες διπλωμάτες, αφενός να πιεσθεί η χώρα μας και να μη θέσει βέτο στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αφετέρου, αν συμβεί αυτό, να το προβάλουν στη σουηδική προεδρία ως επιχείρημα ότι είναι η Ελλάδα που μπλοκάρει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας και δυναμιτίζει το κλίμα συνεννόησης.

Όλα αυτά συζητήθηκαν στην πρόσφατη συνάντηση του πρωθυπουργού με την Ντ. Μπακογιάννη στο Μαξίμου, ενώ βγαίνοντας η υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι κρίσιμοι για τα εθνικά μας θέματα.


Απερρίφθη


Εξελίξεις περιμένουν στο υπουργείο Εξωτερικών και στο άλλο εθνικό ζήτημα, αυτό με τα Σκόπια.

Η κυβέρνηση απέρριψε την τροποποιημένη πρόταση του Μ. Νίμιτς με το σκεπτικό ότι οι νέες ιδέες που προσκόμισε δεν ήταν ουσιαστικές. Παράλληλα, έσπευσε να επισημάνει ότι δεν συζητά λύση διπλής ονομασίας και δεν διαπραγματεύεται ζητήματα που αφορούν τόσο τη γλώσσα όσο και την ταυτότητα του γειτονικού κρατιδίου.

Η ηγεσία του εμφανίζεται θετική σε μια λύση με ονομασία «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», ωστόσο θέτει ως όρο να χαρακτηρισθούν οι Σκοπιανοί «μακεδονικό έθνος» και η γλώσσα τους «μακεδονική».

Πηγή: Το παρόν