Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

22.8.09

ΟΙ ΒΟΥΛΓΑΡΟΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΗΣΑΝ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΑΧΜΕΤ ΝΤΟΓΑΝ!


Του Πλάµεν Τσβετκώβ (Αποκλειστικά γιά τόν «Ἀντιφωνητή»)
Στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές οι κόκκινοι και οι βασιλικοί πήραν τα χαµηλότερα αποτελέσµατα από την αρχή των δηµοκρατικών εκλογών στη χώρα (1990). Αντιθέτως το τουρκικό κόµµα είχε αύξηση, παίρνοντας 600.000 ψήφους και αναδεικνυόµενο σε 3ο πολιτικό κόµµα της χώρας, µε ρεκόρ 38 βουλευτών και ποσοστό 14,5%. Ο ηγέτης του Αχµέτ Ντογάν είπε ότι χωρίς το δικό του κόµµα στην Κυβέρνηση δεν µπορεί να υπάρχει σταθερότητα και οι επιθέσεις εναντίον του κόµµατός του προκαλούν αστάθεια στην εθνική ειρήνη της χώρας! Η προεκλογική εκστρατεία του τουρκικού κόµµατος σηµαδεύτηκε από την επιθετική συµπεριφορά του αρχηγού του. Στο ποµάκικο χωριό Κότσαν δήλωνε ότι από αυτόν εξαρτώνται οι ποσοστώσεις των κρατικών επιδοτήσεων και το πού θα κατευθυνθούν. Στο Κίρτζαλι ο ίδιος διακήρυξε ότι δεν είναι και τόσο βασικό να τον αγαπάνε αλλά να τον συµβουλεύονται.
Η συµπεριφορά του αυτή κέρδισε τους Τούρκους ψηφοφόρους και τον βοήθησε η µεγάλη πολιτική καµπάνια µέσα στα τζαµιά. Ο αρχηγός της Ενωσης «Δικαιοσύνη – Βουλγαρία», Σεζγκίν Μουµίν, κυκλοφόρησε προκήρυξη στην οποία κατηγόρησε την προπαγάνδα στα µουσουλµανικά τεµένη, ότι «είχαν γίνει αρχηγεία του DPS, υπήρχαν και αφίσες του Αχµέτ Ντογάν». Ο Ντογάν βεβαίως κέρδισε κι επειδή πριν τις εκλογές η κυβέρνηση έκανε κάποιες αλλαγές στον εκλογικό νόµο, εισάγοντας καινούργιο σύστηµα που ωφελεί τα µικρότερα κόµµατα. Έτσι κόµπαζε ότι µε τον νέο νόµο θα βάλει 40 βουλευτές στη Βουλή, 6 επιπλέον από την προηγούµενη φορά. Ο νέος πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσωφ πάντως ξεκαθάρισε ότι θα αλλάξει τον εκλογικό νόµο και δήλωσε: «η Αστυνοµία καί οι εισαγγελείς πρέπει να ασχοληθούν µε το φαινόµενο του εκλογικού τουρισµού, διαφορετικά θα γελοιοποιηθούµε στην Ευρώπη».Η αναφορά αυτή του Μπορίσωφ συνδεόταν µε την µεγάλη προεκλογική εκστρατεία και εκλογική ενίσχυση του DPS από τους πρόσφυγες στην Τουρκία. Στα τουρκικά κρατικά κανάλια έπαιζε διαρκώς ένα βίντεο κλίπ που υπενθύµιζε τα γεγονότα του 1984 για την αφοµοίωση από το προηγούµενο καθεστώς, και τους φοβέριζε για νέα αφοµοίωση. Η παρότρυνση ήταν να ψηφίσουν …δύο φορές, µία φορά στην Τουρκία και αµέσως να φύγουν να ξαναψηφίσουν στα πάτρια εδάφη. Γι’ αυτό ήταν έτοιµη και η δωρεάν µεταφορά τους µε λεωφορεία. Ο Ντογκάν δεν λυπήθηκε τα έξοδα: µόνο στο κέντρο της Κων/πολης είχε νοικιάσει 100 ταµπλώ στα οποία υπήρχαν αφίσες µε το πρόσωπό του και καλούσαν στα τουρκικά και στα βουλγαρικά να πάνε να ψηφίσουν.

Την ηµέρα των εκλογών 95.000 πρόσφυγες που είχαν φύγει από τη Βουλγαρία µετά το 1989*, ψήφισαν στα 123 εκλογικά κέντρα που στήθηκαν στην τουρκική επικράτεια (τα µισά στην Κωνσταντινούπολη). Οι ψήφοι ήταν φυσικά για το DPS. Χιλιάδες προτίµησαν να έρθουν µε λεωφορεία στη Βουλγαρία για να ψηφίσουν. Το τουρκικό κράτος έδωσε παράταση παραµονής σε 100.000 Βούλγαρους που ζουν παράνοµα στην Τουρκία, µε αντάλλαγµα να πάνε να ψηφίσουν. Ο Μουσταφά Φ. από το χωριό Τσορµπατζίνσκο (Τσόρµπατζιλαρ) είπε ότι από την τουρκική Αστυνοµία του δήλωσαν ξεκάθαρα ότι θα πάρει νέα άδεια παραµονής µόνο αν πάει να ψηφίσει. Τελικά στον νοµό του Χασκόβου το DPS πήρε 2 από τις 7 έδρες, στο Σµόλιαν πήρε τις 2 από τις 4 και στην περιοχή του Κίρτζαλι το DPS κέρδισε 4 από τις 5 βουλευτικές έδρες, γιαυτό και ονοµάζεται κάστρο του Ντογάν ή βιτρίνα του DPS. Μάλιστα το τουρκικό κόµµα έχασε την µία έδρα από το κόµµα Γκέρµπ του Μπόικο Μπορίσωφ (που εξέλεξε τον επίσης Τούρκο και διάσηµο γλύπτη Βεζντί Ρασίντωφ) για 26 µόλις ψήφους! Το τουρκικό κόµµα στο Κίρτζαλι συγκέντρωσε 67.770 ψήφους, µε µόνο 5.000 από τους 12.000 ψηφοφόρους που περίµενε από την Τουρκία. Το βράδυ των εκλογών υπήρχε µεγάλη θλίψη στο αρχηγείο του DPS στο Κίρτζαλι. Το κόµµα έχασε όχι µόνο την έδρα στο Κίρτζαλι αλλά και την εξουσία σε εθνικό επίπεδο. Με βάση εκτιµήσεις τοπικών ηγετών ότι τους πρόδωσαν τα κόµµατα του συνασπισµού τους.Μεγάλο ενδιαφέρον θα έχει η στάση του DPS από δω και πέρα, µια που για πρώτη φορά το τουρκικό κόµµα θα βρεθεί εκτός Κυβέρνησης. Ήδη σηµειώσαµε κάποιες δηλώσεις του Ντογάν, οι φήµες που κυκλοφορούν µιλούν για επερχόµενη νέα περίοδο αφοµοίωσης, ανάλογη εκείνης του Ζίβκωφ και αναµένεται βεβαίως και η πολιτική του Μπορίσωφ στο µειονοτικό ζήτηµα.* Συνολικά στην Τουρκία ζούνε περί τις 300.000 Τούρκοι που φύγανε από τη Βουλγαρία. Οµοίως µεγάλοι αριθµοί από τον ίδιο πληθυσµό ζούνε στην δυτική Ευρώπη, όπου επίσης πρώτο κόµµα αναδείχθηκε το DPS, ενώ σε ΗΠΑ-Καναδά, όπου ζουν περί τα 2 εκατοµµύρια Βούλγαροι, πρώτο αναδείχθηκε το κόµµα του Μπορίσωφ.
Διαβάστε όλο το άρθρο στην Πηγή: