Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

14.8.09

Τρεις μεγάλοι παγετώνες στην Αλάσκα συρρικνώνονται δραματικά



Τρείς μεγάλοι παγετώνες στην Αλάσκα και στη πολιτεία Ουάσινγκτον έχουν συρρικνωθεί δραματικά, ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με μελέτη της αμερικάνικης Γεωολογικής Επιθεώρησης.
Οι τρείς παγετώνες, o Gulkana και o Wolverine στην Αλάσκα και στη Ουάσινγκτον ο South Cascade, αποτελούν αντικείμενο μελέτης απο το 1957.

Οι εν λόγω παγετώνες στη Βόρεια Αμερικήέχουν υποστεί τη μεγαλύτερη αλλαγή μάζας, δήλωσε ο Shad O’ Neel ειδικός επιστημόνας αμερικάνικης Γεωλογικής Επιθεώρησης και ένας από τους συντάκτες της μελέτης.
Οι επιστήμονες παρακολοθούν στενά τους παγετώνες, καθώς η τήξη των πάγων θα μπορούσε να επιφέρει μια αύξηση των επιπέδων της στάθμης των θαλασσών, πράγμα που θα απειλούσε τις παράκτιες και τις χαμηλού υψόμετρου περιοχές, σε όλο το κόσμο.
Η πιο πρόσφατη μελέτη συγκρίνει τα στοιχεία του χιονιού και της πυκνότητας του πάγου κατά τη διάρκεια ετών. Το αποτέλεσμα είναι ότι τα τελευταία 15 χρόνια η μάζα των τριων παγετώνων έχει μειωθεί δραματικά.
Από μόνοι τους οι παγετώνες και οι αλλαγές που συμβαίνουν δεν είναι αποτέλεσμα της παγκόσμιας αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη, λόγω του φαινομένου του θερμοκηπίου, δήλωσε ο Shad O’ Neel.
H συμπεριφορά τους ταιριάζει με μια μορφή θερμότερου καιρού ή ξηρότερου ή και τα δύο μαζί, συμπλήρωσε ο ίδιος.
Το κλίμα που επικρατεί στη θέση που βρίσκονται οι εν λόγω παγετώνες δεν τους βοηθάει καθόλου.
Τα αποτελέσματα της μελέτης των τριών παγετώνων δείχνουν τη παγκόσμια τάση, καθώς δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι περισσότεροι παγετώνες συρρικνώνονται, ως αποτέλεσμα της αλλαγής του κλίματος, δήλωσε ο Ed Josberger επιστήμονας της αμερικάνικης Γεωλογικής Επιθεώρησης.
Λ. Σπυρέλη
Από: Τσουκνίδα