Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

15.8.09

Μαύρα μαντάτα για τη ΝΑΣΑ



Κόσμος – Γιώργος Εχέδωρος

Τα σχέδια της NAΣA για επανδρωμένη αποστολή στη Σελήνη μέχρι το 2020, δείχνουν να εξαφανίζονται μέσα σε μια γιγαντιαία μαύρη τρύπα, σύμφωνα με την επιτροπή διαστημικών εμπειρογνωμόνων που διορίστηκαν από τον Μπαράκ Ομπάμα.

Λιγότερο από ένα μήνα, μετά τα 40χρονα της επετείου του Απόλλων 11, την πρώτη, δηλαδή, προσελήνωση, η ομάδα εμπειρογνωμόνων θα εισηγηθεί στους συμβούλους του Λευκού Οίκου, ότι το διαστημικό χρηματικό αποθεματικό είναι ανεπαρκές για άλλη μια απόπειρα στη Σελήνη.
Χωρίς μια σημαντική αύξηση της χρηματοδότησης - ασυνήθιστο για, ομοσπονδιακό έλλειμμα, που πλησιάζει το $ 1,3 τρισεκατομμύρια- η ΝΑΣΑ είναι σχεδόν βέβαια πως θα απορριφθεί η νέα γενιά ρουκετών Ares I, που έχουν, ήδη, κοστίσει περισσότερα από $ 9 δισεκ. για την ανάπτυξή τους.
Το πιο μακροπρόθεσμο μέρος του διαστημικού προγράμματος ύψους $ 81 δισεκ.—για την προσεδάφιση ανθρώπων στον Άρη, στα μέσα του αιώνα, που ανακοινώθηκε από τον Τζόρτζ Μπους στο μελλοντικό προγραμματισμό του, το 2004 για την εξερεύνηση του διαστήματος– θα παραμείνει στις σφαίρες της επιστημονικής φαντασίας, τουλάχιστον για τώρα.

" Αυτό είναι μια μεγάλη έκπληξη, " είπε ο Έντουάρντ Έλλεγκούντ, ένας διαστημικός πολιτικός αναλυτής του Αεροναυτικού Πανεπιστημίου της Φλώριντας.

" Μέχρι αυτό το σημείο η NASA, ιδιωτικά τουλάχιστον, πίστευε ότι ο διαστημικός προγραμματισμός είχε μια απλή μικρή καθυστέρηση. Τώρα όμως αλλάζουν όλα. Το ότι δεν συμπεριλαμβάνεται στα έξοδα του προϋπολογισμού είναι εξοργιστικό."
Η απαισιόδοξη προοπτική για το αμερικανικό επανδρωμένο διαστημικό πρόγραμμα είναι αποτέλεσμα μιας επιτροπής ειδικών και πρώην αστροναυτών που καθοδηγούνται από τον συνταξιούχο Λόκχιντ Ματίν και τον πρόεδρο Νορμάν Ογκουστίν που διορίστηκαν από τον Ομπάμα για να διερευνήσουν τα έξοδα και τους χειρισμούς της ΝΑΣΑ.
Η ομάδα τεκμηρίωσε μια ευρεία βάση σεναρίων για το μελλοντικό προϋπολογισμό σε μια αναφορά που θα δημοσιευθεί την επόμενη εβδομάδα, και όπως αναφέρθηκε από προεδρικούς κύκλους θα συναντηθούν με τον Ομπάμα.
Μέσα στις προτεινόμενες επιλογές είναι η επέκταση της διάρκειας ζωής του διαστημικού στόλου πέρα από το επόμενο έτος μέχρι το 2015. Ενώ προγραμματίζουν μια φθηνότερή αποστολή στο Φεγγάρι.

Δύο είναι οι στόχοι: ο προγραμματισμός μιας διαστημικής εξερεύνησης σύντομα όσο, δηλαδή, τους επιτρέπουν οι χρηματοδοτήσεις, ή, να δημιουργήσουν έναν νέο μεγάλο πύραυλο που θα μπορούσε να εξερευνήσει το ηλιακό σύστημα παρακάμπτοντας το φεγγάρι.
Καμία από τις επιλογές, της επιτροπής, δεν συναντά τους στόχους της ΝΑΣΑ που έχει ως στόχο την επιστροφή στη Σελήνη μέχρι το τέλος της επόμενης δεκαετίας.

Η NASA έχει ήδη προγραμματισμένες επτά αποστολές διαστημικού λεωφορείου μέχρι το επόμενο καλοκαίρι, διατηρώντας σε ετοιμότητα τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό της, έως τουλάχιστον το 2016. Υπενθυμίζεται πως οι ομάδες εργασιών της αναπτύσσουν τα τηλεκατευθυνόμενα επιστημονικά προγράμματα Ares και μυριάδες άλλα μη επανδρωμένων προγραμμάτων.
« Θα είναι δύσκολο με τον τρέχοντα προϋπολογισμό να γίνει οτιδήποτε που θα έδινε δυνατή πνοή στους ανθρώπους που εργάζονται σε αυτήν τη διαστημική βάση,» είπε ο Ογκουστίν.
Οι οικονομικές δυσχέρειες θα έχουν και άλλη επίπτωση. Θα παρακωλύσουν τις προσπάθειες παρακολούθησης των αστεροειδών που οδηγούνται πολύ κοντά στη γη.
Όπως δηλώθηκε, η ΝΑΣΑ χρειάζεται περίπου $300εκατ. για να επεκτείνει ένα δίκτυο τηλεσκοπίων και αυτό είναι αδύνατο με τους προγραμματισμένους κυβερνητικούς στόχους. Μέχρι το 2020 τουλάχιστον 90% των γιγαντιαίων διαστημικών βράχων που περιπλανώνται στο κενό, αποτελούν απειλή για τη γη.
Το Συμβούλιο δεν έχει βρει ακόμη τα χρήματα και είναι απίθανο αν θα τα βρει, σύμφωνα με την Εθνική Ακαδημία Επιστημών.

Guardian