Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

23.8.09

Η Κιβωτός της Σελήνης



Του Γιώργου Εχέδωρου

Τα τελευταία χρόνια, ειδικά με την άνθιση του διαδικτύου, διατυπώνονται πολλές απόψεις από σοβαρούς επιστήμονες για τη διαφύλαξη της ανθρώπινης γνώσης.
Ένας επιστήμονας για να διατηρήσει τις γνώσεις του, τις μεθόδους του, τις ανακαλύψεις του, οφείλει να τις κρύβει, να τις αποθηκεύει. Δεν τις αφήνει στο μυαλό του ή στον προσωπικό υπολογιστή του. Κάνει back up για οποιαδήποτε ενδεχόμενο, ώστε να τις χρησιμοποιήσει σε μια απρόβλεπτη καταστροφή.
Η Σελήνη θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως ένας καλός χώρος αποθήκευσης του γήινου πολιτισμού σε μια περίπτωση παγκόσμιου κατακλυσμού.
Αυτή ήταν η άποψη μιας διεθνούς ομάδας ειδικών με την επωνυμία «Συμμαχία για τη Διάσωση του Πολιτισμού».
Η ομάδα αυτή πιστεύει πως σε περίπτωση ενός χτυπήματος αστεροειδούς, όπως έγινε στο παρελθόν, θα μπορούσε να επαναφέρει τον ανθρώπινο πολιτισμό από τα back up αρχεία που θα διαφυλάξει στη Σελήνη (to reboot again the civilisation).
Αυτό θα γίνει κατορθωτό με παρακαταθήκη της τεχνολογίας, της ιστορίας, σπόρων και ζωϊκού κεφαλαίου στη Σελήνη. Μιας κιβωτού, δηλαδή, που θα διαφυλαχθεί στο Φεγγάρι.
Η ιδέα πρωτοξεκίνησε από μια μελέτη του πρώην διαχειριστή της ΝΑΣΑ Τζιμ Μπούρκε που δημοσιεύθηκε στο Στρασβούργο από το γαλλικό Πανεπιστήμιο International Space.
Η μελέτη αυτή αναφέρεται στους τρόπους επιβίωσης από μια ενδεχόμενη σύγκρουση ουράνιων αντικειμένων που βρίσκονται σε τροχιά πολύ κοντά στη Γη.
Επεκτείνοντας ο συγγραφέας τις σκέψεις του διατυπώνει πως και αν δεν υπάρξει στο άμεσο μέλλον κάποια σύγκρουση με αστεροειδή ή κομήτη, το ενδεχόμενο μιας σοβαρής πανδημίας είναι πολύ πιθανότερο.
"Ένα γεγονός γενικότερης καταστροφής", είπε ο Μπούρκε, "είναι αυτό της εποχής των δεινοσαύρων, που τους εξαφάνισε, πολύ πριν βγει στο προσκήνιο ο άνθρωπος".

Ήδη, όμως, η ΝΑΣΑ έχει δρομολογήσει ένα τέτοιο σχέδιο και προβλέπεται να αρχίσει μια τέτοια διαδικασία το 2024. Τα οικονομικά δεδομένα όμως της αμερικανικής οικονομίας, που σαφώς έχουν επίπτωση στο ερευνητικό πρόγραμμα της ΝΑΣΑ, ενδέχεται να το παρατείνουν χρονικά.
Κάτι παραπλήσιο όμως έκανε η ΝΑΣΑ όταν έστειλε το διαστημικό μηχάνημα προσεδάφισης που είχε το όνομα ‘Φοίνιξ’, στον πλανήτη Άρη. Τι έκανε, δηλαδή;
Ενσωμάτωσε στον ‘Φοίνικα’ ένα μίνι δίσκο, όπου είχαν εγγραφεί ιστορίες, τέχνες και μουσική που γράφηκαν για τον Άρη. Ο σκοπός; ΑΓΝΩΣΤΟΣ, για τους αδαείς, σαφής, όμως, για τους γνώστες.
Η διεθνής διαστημική πανεπιστημιακή ομάδα βρίσκεται τώρα στην πιο φιλόδοξη φάση της: να συγκεντρώσει ένα «σεληνιακό βιολογικό και ιστορικό αρχείο», το οποίο αρχικά θα φθάσει στο Φεγγάρι με ένα μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο, αλλά θα έχει τη βοήθεια ενός ρομποτικού εξοπλισμού.
Σαφώς πρόκειται για ένα μελλοντικό ευρωπαϊκό πρόγραμμα
Είναι αλήθεια πως τώρα που ο άνθρωπος έχει τη δυνατότητα να εντοπίσει και να διερευνήσει τα ουράνια αντικείμενα που περιφέρονται γύρω από τη γη, τρομάζει με την ιδέα μιας σύγκρουσης. Όπως ενδεχομένως αυτής που έγινε πρόσφατα στον πλανήτη Δία.


Σχετικές αναφορές:
«Lunar Ark Proposed in Case of Deadly Impact on Earth”, by Kevin Holden Platt.
“Lunar Ark could preserve civilization”, by International Space University
“Moon Base Announced by NASA”,by John Roach