Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

14.9.09

Ειμαστε λευκοί μόνο 5.500 χρόνια!


Από τη ΜΙΝΑ ΑΓΓΕΛΙΝΗ

Οι πρώτοι άνθρωποι που αποίκισαν τη Βρετανία και τη Σκανδιναβία είχαν μαύρο δέρμα. Οι τροφές των καλλιεργειών που είχαν έλλειψη σε βιταμίνη D έφεραν το λευκό χρώμα΄.
Οι λευκοί Ευρωπαίοι εξελίχθηκαν μόλις πριν από 5.500 χρόνια, επισημαίνουν σε έρευνά τους Νορβηγοί επιστήμονες, γεγονός που καταδεικνύει ότι οι πρώτοι άνθρωποι που αποίκησαν τη Βρετανία και τη Σκανδιναβία είχαν μαύρο χρώμα δέρματος επί χιλιετίες. Οπως αναφέρουν οι «Τάιμς» του Λονδίνου, μόλις οι πρώτοι άνθρωποι σταμάτησαν το κυνήγι και στράφηκαν στην γεωργία, το λευκό δέρμα άρχισε να κερδίζει έδαφος.

Για χιλιετίες οι Ευρωπαίοι είχαν μαύρο χρώμα δέρματος. Η αλλαγή των διατροφικών συνηθειών προκάλεσε τη ραγδαία εξάπλωση του λευκού δέρματος (φωτογραφία αρχείου)
Το γεγονός αυτό έχει την ακόλουθη εξήγηση: οι τροφές από καλλιέργειες έχουν έλλειψη σε βιταμίνη D, ο ρόλος της είναι καταλυτικός στην αποθήκευση του ασβεστίου από τον οργανισμό. Οταν οι άνθρωποι εκτίθενται στις υπεριώδεις ακτίνες, γεμίζουν τις μπαταρίες τους σε βιταμίνη D, το ίδιο όμως δεν συμβαίνει με το μαύρο δέρμα.
Σε χώρες της βόρειας Ευρώπης, όπου τα επίπεδα της ηλιακής ακτινοβολίας είναι χαμηλά, για την επιβίωση των ανθρώπων ήταν απαραίτητη η παραγωγή βιταμίνης D. Οι άνθρωποι με μελαψό δέρμα ή όσοι ζουν σε βόρεια γεωγραφικά πλάτη έχουν κάποια δυσκολία στο να παράγουν βιταμίνη D όλο το χρόνο.
Σε συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα, ο επικεφαλής της έρευνας, Γιόχαν Μόαν, από το Ινστιτούτο Φυσικής του Πανεπιστημίου στο Οσλο, επισημαίνει πως στην Αγγλία, πριν από 5.500-5.200 χρόνια, οι τροφές διαφοροποιήθηκαν σε σημαντικό βαθμό από την αλιεία, γεγονός που οδήγησε στη ραγδαία εμφάνιση του λευκού δέρματος.
Ο Μόαν, συνεργάτης του Ρίτσαρντ Σέλτοου, ο οποίος είναι βιοφυσικός στο Εθνικό Εργαστήριο Μπρουκχάβεν από τη Νέα Υόρκη, υπογραμμίζει ότι η έλλειψη βιταμίνης D μπορούσε να έχει ολέθριες συνέπειες. Ερευνες έδειξαν ότι η έλλειψη της βιταμίνης αυτής σχετίζεται με καρδιοπάθειες, διαβήτη, αρθρίτιδα και εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.
«Τα κρύα κλίματα και το υψηλό γεωγραφικό πλάτος επιταχύνουν την ανάγκη λεύκανσης του δέρματος. Οι τροφές από καλλιέργειες αποτελούν ανεπαρκή πηγή βιταμίνης D και η υπεριώδης ακτινοβολία είναι πολύ χαμηλή για την παραγωγή αρκετής βιταμίνης στα μαύρα δέρματα», τονίζουν οι δύο συνεργάτες.
Η επιστημονική κοινότητα θεωρεί, πάντως, ότι τα πορίσματα των Νορβηγών ερευνητών θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με επιφύλαξη καθώς η ιστορία του εποικισμού της Ευρώπης είναι ένα ιδιαίτερα πολύπλοκο θέμα όπου οι εποχές των παγετώνων επικρατούσαν των κλιματικών φαινομένων των καιρών εκείνων.