Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1.9.09

Μακρινή η λύση στο Σκοπιανό

Απαισιοδοξία ως προς την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ επικρατεί τόσο στην Αθήνα όσο και στα Σκόπια.
Ειδικότερα, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών, αρμόδιος για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις Δημήτριος Κατσούδας, ο οποίος συμμετείχε σε περιφερειακή σύνοδο για την ασφάλεια στο Μπλεντ της Σλοβενίας, δήλωσε στο πρακτορείο «Ρόιτερς» ότι δεν είναι αισιόδοξος ότι το θέμα αυτό θα επιλυθεί σύντομα.
Συγκεκριμένα, ο κ. Κατσούδας δήλωσε ότι η Ελλάδα είδε ως πρόκληση τις τελευταίες αποφάσεις της ΠΓΔΜ για μετονομασία μιας οδού σε οδό Μεγάλου Αλεξάνδρου και ενός σταδίου στα Σκόπια σε στάδιο «Φίλιππος Β».
«Δεν βλέπω πολλή αισιοδοξία», είπε, ενώ σε ερώτηση εάν υπάρχουν συγκεκριμένα σημάδια που να δείχνουν ότι το ζήτημα θα μπορούσε να επιλυθεί σύντομα, απάντησε αρνητικά.
Εξάλλου, ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Αντόνιο Μιλόσοσκι, μιλώντας, επίσης, στο «Ρόιτερς», στο περιθώριο της ίδιας συνόδου, εκτίμησε ότι η Ελλάδα έχει σκληρύνει τη στάση της στις διαπραγματεύσεις με τη χώρα του σε ό,τι αφορά τη διευθέτηση του ζητήματος της ονομασίας.
«Η μόνη αλλαγή ήταν προς το χειρότερο σε ό,τι αφορά τη στάση τους. Έχουν σκληρύνει τη θέση τους. Ανησυχούμε για ένα δεύτερο ελληνικό μπλοκάρισμα σε σχέση με την έναρξη των ενταξιακών μας διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε.», είπε.
«Νομίζω πως όσο περισσότερο ασταθής είναι η πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα, τόσο υψηλότερος είναι ο κίνδυνος για ένα δεύτερο μπλοκάρισμα κατά της "Μακεδονίας"», πρόσθεσε.
Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ εξέφρασε την αισιοδοξία ότι ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς θα παρουσιάσει σύντομα μια νέα πρόταση συμβιβασμού μεταξύ των δύο μερών.



Ναυτεμπορική