Το σπήλαιο του Αγίου Παύλου, ανακαλύφθηκε το 1906 στην Έφεσο
Özgen Acar-απόδοση Γιώργος Εχέδωρος
Αποκαθίστανται οι τοιχογραφίες της πρώιμης χριστιανικής εποχής που βρίσκονται στην Τουρκία, στη σπηλιά του Αγίου Παύλου, κοντά στην αρχαία Εφέσο.
Η σπηλιά του Αγ. Παύλου ήταν ιερός χώρος προσκυνήματος για τους χριστιανούς, μέχρι τις τελευταίες δεκαετίες. Βρίσκεται στις βόρειες πλαγιές του Μπουλντούρ Ντάγ (όρος Αηδονιού).
Ο ‘Οίκος της Παναγίας’, που βρίσκεται στις νότιες πλευρές του βουνού αυτού, καθιερώθηκε ως χώρος λατρείας από το Βατικανό και λειτούργησε σε αυτό ο Πάπας ο Παύλος ο ΣΤ΄ το 1967 και ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ο Β΄ το 1975.
Η σπηλιά ανακαλύφθηκε το 1906. Αποτελείται από έναν διάδρομο που οδηγεί σε ένα δωμάτιο διαστάσεων 2Χ15 μέτρων, με ύψος 2,5 μ. που δημιουργήθηκε με εκβραχισμό. Το πάτωμα του δωματίου, πραγματικά επίπεδο, καλύφθηκε διαδοχικά με υλικό νεότερων περιόδων και ανυψώθηκε περίπου είκοσι εκατοστά.
Στο διάδρομο υπάρχουν δύο κόγχες υπερυψωμένες, μισό μέτρο από το δάπεδο, και είναι μαυρισμένες από την αιθάλη.
Υπάρχουν στρώματα ασβεστοκονιάματος στα τοιχώματα δεξιά της εισόδου αλλά και στους τοίχους των διαδρόμων.
Στην πρόσφατη επίστρωση έχουν εικονογραφήσει με ξυλάνθρακα και κιμωλία την Παναγία και τον Άγ. Παύλο.
Κατά τις εργασίες αποκατάστασης του ιστορικού μνημείου, ο επικεφαλής των ανασκαφών της Εφέσου, του αυστριακού αρχαιολογικού ιδρύματος, καθώς εργαζόταν στους τοίχους της σπηλιάς παρατήρησε ότι υπήρχαν ίχνη ζωγραφικής κάτω από το στρώμα του ασβεστοκονιάματος.
Το αφαίρεσε και αποκαλύφθηκαν μνημειώδης αγιογραφίες της Παναγίας, του Αγίου Παύλου και της αγίας Θεόκλειας, μια Γυναίκα Απόστολος, καθώς και μερικές αρχαίες επιγραφές.
Ο Άγιος Παύλος δίπλα στην Αγία Θεόκλεια, στο αρχαίο σπήλαιο της Εφέσου.
Ο Άγιος Παύλος της Ταρσούς επισκέφθηκε τη Ρώμη τέσσερις φορές από το 44 μ.Χ. μέχρι το 62 για να διαδώσει το μήνυμα της χριστιανοσύνης και , ενώ ταξίδευε στην Ανατολία, σταμάτησε δύο φορές στην Έφεσο. Προκάλεσε βίαιες διαμαρτυρίες με τα κηρύγματά του στις μονοθεϊστικές εβραϊκές συναγωγές, έχοντας σκοπό να διαδώσει το λόγο της χριστιανοσύνης στην πολυθεϊστική Έφεσο.
Ο Άγ. Παύλος δολοφονήθηκε στην τέταρτη επίσκεψή του στη Ρώμη. Η Αγ. Θεόκλεια, που τον συνόδευε σε πολλές από τις περιοδείες του, πέθανε αργότερα στην Αντιόχεια, στην σύγχρονη Αντάκυα. Ο Άγιος Παύλος, τοιχογραφία στο σπήλαιο της αρχαίας Εφέσου
Ο Άγ. Παύλος δολοφονήθηκε στην τέταρτη επίσκεψή του στη Ρώμη. Η Αγ. Θεόκλεια, που τον συνόδευε σε πολλές από τις περιοδείες του, πέθανε αργότερα στην Αντιόχεια, στην σύγχρονη Αντάκυα. Ο Άγιος Παύλος, τοιχογραφία στο σπήλαιο της αρχαίας Εφέσου
Οι τοιχογραφίες του Αγ. Παύλου και της Αγ. Θεόκλειας χρονολογούνται από τον έκτο αιώνα και παρουσιάζονται δίπλα-δίπλα για πρώτη φορά.
Η απεικόνιση του Αγ. Παύλου είναι πρώτη που ανακαλύφθηκε στην Έφεσο.
Η εικόνα της Παναγίας έχει φθαρεί από το χρόνο.
Μερικές τοιχογραφίες και επιγραφές προστέθηκαν στο σπήλαιο τον ενδέκατο αιώνα.
Αργότερα μετατράπηκε σε παρεκκλήσι και αποτέλεσε χώρο προσκυνήματος για τους Χριστιανούς. Η Αγ. Θεόκλεια στο σπήλαιο της Εφέσου
Αμέσως ανατολικά βρίσκεται μια σπηλιά της βυζαντινής περιόδου, στην οποία δημιουργήθηκε ένας χώρος υποδοχής που οδηγούσε σε δύο ξεχωριστά διαμερίσματα.
Σημειώνεται πως η πρεσβεία του Βατικανού στην Άγκυρα, έλαβε άδεια και άρχισε μια νέα μελέτη της σπηλιάς.
Archeology.org