Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

30.9.09

Σαμόα: Δεκάδες οι νεκροί από τα τσουνάμι




Περισσότεροι από 100 είναι οι νεκροί από τα τσουνάμι στη Σαμόα, την Αμερικανική Σαμόα και την Τόνγκα, τα οποία προκλήθηκαν από ισχυρό σεισμό στο Νότιο Ειρηνικό Ωκεανό.
Σύμφωνα με το BBC, τουλάχιστον 77 είναι οι νεκροί στη Σαμόα, 25 στην Αμερικανική Σαμόα και έξι στην Τόνγκα.
Οι τοπικές Αρχές αναφέρουν ότι ολόκληρα χωριά έχουν καταστραφεί. Χιλιάδες είναι οι άστεγοι, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Σαμόα στο αμερικανικό Κογκρέσο, ενώ αναμένεται να χρειαστεί έως και μία εβδομάδα για να γίνει γνωστή η πλήρης έκταση της καταστροφής.
Οι έρευνες για τον εντοπισμό αγνοουμένων συνεχίζονται, ωστόσο ολόκληρες περιοχές έχουν καλυφθεί από άμμο, με αποτέλεσμα να απαιτούνται ειδικά μηχανήματα για τον εντοπισμό των σορών.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα κήρυξε την Αμερικανική Σαμόα περιοχή μεγάλης καταστροφής και έδωσε οδηγίες να σταλεί ομοσπονδιακή βοήθεια με ένα στρατιωτικό C-130 να είναι έτοιμο να αναχωρήσει από τη Χονολουλού με προορισμό τα μικρά αυτά νησιά του νότιου Ειρηνικού.
Το τσουνάμι σημειώθηκε μετά τον υποθαλάσσιο σεισμό των 8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην Αμερικανική Σαμόα.
Η σεισμική δόνηση σημειώθηκε στις 06:48 τοπική ώρα χθες Τρίτη και το επίκεντρό του εντοπίστηκε 200 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Απία, πρωτεύουσας της Σαμόα,σύμφωνα με το Αμερικανικό Γεωφυσικό Ινστιτούτο.
Αμέσως εκδόθηκαν προειδοποιήσεις για τσουνάμι για τη Σαμόα και την Αμερικανική Σαμόα. Λίγο αργότερα, τα πρώτα τσουνάμι έπληξαν τις ακτές της πρωτεύουσας της Αμερικανικής Σαμόα Πάγκο Πάγκο, καθώς και τις νότιες ακτές του νησιού.
Συντετριμμένος εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός της Σαμόα Τουιλαέπα Σαϊλέλε Μαλιελεγαόι. «Τόσα πολλά χάθηκαν. Τόσοι άνθρωποι χάθηκαν», δήλωσε, προσθέτοντας ότι τα τσουνάμι έπληξαν τις ακτές λίγα λεπτά μετά το σεισμό, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει αρκετός χρόνος για να διαφύγουν οι κάτοικοι.
Αξιωματούχοι της τοπικής μετεωρολογικής υπηρεσίας ανέφεραν ότι πολλά από τα θύματα έχασαν τη ζωή τους από δεύτερο κύμα, όταν πήγαν να μαζέψουν ψάρια που είχε φέρει το πρώτο.


Πηγές: Reuters, BBC, ΑΠΕ-ΜΠΕ- Ναυτεμπορική