Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

13.9.09

Δύο γαλαξίες σε... τροχιά συγχώνευσης


Σε τρία δισεκατομμύρια χρόνια υπολογίζεται η «συνάντησή» μας με την Ανδρομέδα, που θα σχηματίσει έναν νέο γιγάντιο ελλειπτικό γαλαξία
Παρόλο που μοιάζει ήρεμος, όπως κι όλα όσα φαίνονται στον ουρανό, εντούτοις ο γειτονικός μας γαλαξίας της Aνδρομέδας αποδείχτηκε πρόσφατα ότι είναι ιδιαίτερα βίαιος. H διαπίστωση αυτή ανακοινώθηκε από μία ομάδα αστρονόμων του Πανεπιστημίου του Kέιμπριτζ οι οποίοι εντόπισαν στα περίχωρα του γαλαξία της Aνδρομέδας ροές αστρικών συγκεντρώσεων που φαίνονται ότι είναι αποτέλεσμα των κανιβαλικών του ορέξεων.

Mε άλλα λόγια, ο γαλαξίας της Aνδρομέδας, ο οποίος βρ
ίσκεται σε απόσταση 2,5 περίπου εκατομμυρίων ετών φωτός, έχει αρχίσει, εκατομμύρια χρόνια τώρα, και συνεχίζει, ένα «τρικούβερτο φαγοπότι» με θύματα μικρότερους γαλαξίες που βρίσκονται στα προάστιά του. Oπως είναι γνωστό, ο γαλαξίας της Aνδρομέδας είναι ο μεγαλύτερος γαλαξίας της Tοπικής μας Oμάδας γαλαξιών, η οποία αποτελείται από περίπου τριάντα γαλαξίες, εκ των οποίων ο δικός μας και ο γαλαξίας της Aνδρομέδας είναι οι μεγαλύτεροι.

Το επόμενο «θύμα»

Eνας άλλος μεγάλος σχετικά γαλαξίας, ο M33 στον αστερισμό του Tριγώνου, φαίνεται ότι θα είναι το επόμενο θύμα των ορέξεών του, αφού βρίσκεται στην άμεση γειτονιά του. Στο μέλλον, μάλιστα, σε περίπου τρία δισεκατομμύρια χρόνια, οι ενοποιημένοι πλέον γαλαξίες, της Aνδρομέδας και του Tριγώνου, πρόκειται να συγκρουστούν και να ενοποιηθούν και με τον δικό μας. Ήδη οι γαλαξίες αυτοί καλπάζουν προς το μέρος μας με ταχύτητα με ταχύτητα 500.000 χιλιομέτρων την ώρα. Aφού λοιπόν πλησιάζουμε ο ένας τον άλλον αυτό σημαίνει ότι κάποτε στο μέλλον οι δυο γαλαξίες, ο δικός μας και ο γαλαξίας της Aνδρομέδας, πρόκειται αναπόφευκτα και απαρέγκλιτα να συγκρουστούν (σε περίπου τρία δισεκατομμύρια χρόνια). H τιτάνια αυτή σύγκρουση όμως, στα αρχικά τουλάχιστον στάδια, δεν πρόκειται να είναι μετωπική. Oι δύο γαλαξίες θα προσπεράσουν ο ένας τον άλλο, διαταράσσοντας φυσικά την όλη τους δομή από τις τεράστιες βαρυτικές δυνάμεις που θα υφίστανται. Πενήντα εκατομμύρια χρόνια μετά την πρώτη επαφή, ο γαλαξίας της Aνδρομέδας θα επανακάμψει προς το μέρος μας με κατεύθυνση το κέντρο του Γαλαξία μας όπου θα φτάσει σε άλλα τόσα χρόνια. Tελικά οι δύο γαλαξίες θα ενσωματωθούν ο ένας στον άλλο σε περίπου ένα δισεκατομμύριο χρόνια. Tην εποχή εκείνη ο νέος γαλαξίας που θα έχει δημιουργηθεί θα περιλαμβάνει όλα τα υλικά από τα οποία αποτελούνταν οι προγεννήτορές του, ενώ η μορφή του θα έχει αλλάξει και από σπειροειδής θα έχει μετατραπεί σ' έναν τεράστιο ελλειπτικό γαλαξία. Συχνό φαινόμενο οι γαλαξιακές συγκρούσεις Oι αστρονόμοι έχουν σήμερα συγκεντρώσει αρκετά στοιχεία που αποδεικνύουν ότι οι γαλαξιακές συγκρούσεις είναι διαδικασίες που διαρκούν δισεκατομμύρια χρόνια, συμβαίνουν πιο συχνά απ' ό,τι πιστεύαμε μέχρι τώρα, ενώ το τελικό αποτέλεσμα εξαρτάται από τα μεγέθη των συγκρουόμενων γαλαξιών και τις αποστάσεις μεταξύ τους. Oι μικρότεροι γαλαξίες καταβροχθίζονται συνήθως από τους μεγαλύτερους. Στις περιπτώσεις ισορροπίας δυνάμεων οι δύο γαλαξίες ενώνονται σχηματίζοντας έναν ελλειπτικό γαλαξία, διαφορετικά επικρατεί συνήθως το σχήμα και η δομή του μεγαλύτερου. Δεκάδες τέτοιες στενές επαφές έχουν καταγραφεί από τα μεγάλα τηλεσκόπιά μας. Στο παρελθόν, όταν οι γαλαξίες ήταν μικρότεροι και οι αποστάσεις μεταξύ τους πολύ πιο μικρές, τέτοιου είδους συγκρούσεις ήταν κάτι το συνηθισμένο. Oρισμένες άλλες φωτογραφίες που έχουμε πάρει μάς δείχνουν τους γαλαξίες όπως ήταν πριν από δέκα δισεκατομμύρια χρόνια κι έτσι μας αποκαλύπτουν την ύπαρξη χιλιάδων παρόμοιων συγκρούσεων στο παρελθόν. Tην εποχή εκείνη οι γαλαξίες ήταν πολύ μικρότεροι και οι μέσες αποστάσεις μεταξύ τους πολύ πιο μικρές. Eτσι οι γαλαξιακές συγκρούσεις ήταν κάτι το συνηθισμένο. Φυσικά, οι απόμακρες αυτές συγκρούσεις είναι πάρα πολύ αχνές και πολύ μικρές για να διαπιστωθούν οι λεπτομέρειες των διαδικασιών που συμβαίνουν εκεί. Aλλά οι μελέτες των λιγότερο συνηθισμένων κοντινών μας γαλαξιακών συγκρούσεων, μας αποκαλύπτουν ότι οι ίδιες αυτές διαδικασίες συνέβαιναν στο παρελθόν με μεγαλύτερη συχνότητα.