Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

10.9.09

Θα μας σώσει αποικία στον πλανήτη Άρη;

Ο πλανήτης Άρης θα μας σώσει;


Προβληματισμοί επιστημόνων για την επιβίωση της γης

Από: Matthew Moore- Απόδοση κειμένου : Γιώργος Εχέδωρος

Διδάξτε στα παιδιά σας να δακτυλογραφούν παρά να γράφουν, αποδεχθείτε πως η ανθρωπότητα έχει χάσει τον πόλεμο και δεν μπορεί να σταματήσει την παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας, λόγω του φαινομένου του θερμοκηπίου, και ιδρύστε μια αποικία στον Άρη, γιατί έρχεται η ώρα που η Γη θα πάψει να είναι κατοικήσιμη.
Αυτό είναι το ρεζουμέ από το σύνολο των ιδεών από μια επιτροπή διαπρεπών επιστημόνων και διανοουμένων που καλούνται να βρουν τρόπους για ένα ευοίωνο μέλλον της γης.
Οι προτάσεις τους δίνουν χρώμα στην ψυχρή εικόνα της σύγχρονης ανθρωπότητας που βιώνει σε έναν πλανήτη που απειλείται από καταστροφή. Μια καταστροφή που προέρχεται από την άνιση υγειονομική περίθαλψη και την εγωιστική άποψη της δυτικής κοινωνίας για την οικονομία.
Εξάλλου οι φιλόσοφοι όπως ο Ρίτσαρντ Ντόουκινς - βιολόγος της εξελικτικής θεωρίας και προεξάρχων αθεϊστής- η συγγραφέας Μάργαρετ Άτγουντ, και ο σερ Ρίτσαρντ Μπράνσον,δίνουν ερείσματα στην ελπίδα– αν και μερικές από τις προτάσεις τους, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό «New Scientist » ηχούν ως εξεζητημένες.
Ενώ ο καθηγητής Ντόουκινς παρακινεί τον κάθε απλό άνθρωπο με το σλόγκαν ‘σκέψου σαν επιστήμονας’ και ο Άτγουντ φωνάζει για απαγόρευση του σαρωτικού τρόπου ψαρέματος που καταστρέφει κάθε είδους ζωής (το συρτό ψάρεμα τράτας). Πολλοί ομοϊδεάτες τους, είναι περισσότερο φιλόδοξοι και τολμηροί.
«Πρέπει να δημιουργήσουμε μια αυτοσυντηρούμενη αποικία στον Άρη» προτείνει ο Ρίτσαρντ Γκότ, καθηγητής των αστροφυσικών επιστημών στο πανεπιστήμιο Πρίνσετον των Η.Π.Α.
«Η ζωή μας, και στους δύο πλανήτες, θα βελτίωνε τις μακροπρόθεσμες προοπτικές επιβίωσής μας, παρέχοντας σε μας τους ίδιους, δύο ευκαιρίες επιβίωσης αντί για μία»
Ο σερ Ρίτσαρντ Μπράνσον που έχει την εταιρία «γαλαξιακός παρθένος» σχεδιάζει να προσφέρει τροχιακές πτήσεις σε επιβάτες που θα πληρώνουν για αυτό. Πιστεύει πως η επιβίωση του ανθρώπινου γένους βασίζεται στην εξερεύνηση του διαστήματος.
«Αν θέλουμε να επιζήσουμε σαν πολιτισμός οφείλουμε να χρησιμοποιούμε ελάχιστη ενέργεια και να χρησιμοποιήσουμε το διάστημα ως τόπο βιομηχανικής παραγωγής, δήλωσε σε σχετική ερώτηση του περιοδικού.
Περιβαλλοντικοί επιστήμονες, εξάλλου, όπως ο Γουάλλας Βρέκερ, που έπλασε τον όρο «παγκόσμια θερμότητα» (global warming) και ο Τζέιμς Λάβλοκ, που ανέπτυξε το ιδεολόγημα της θεωρίας της Γαίας, πως, δηλαδή, ο πλανήτης συμπεριφέρεται σαν ένας ζωντανός οργανισμός, συμφωνεί ότι η ώθηση των καταναλωτών στη μείωση της κατανάλωσης του άνθρακα για να σωθεί η Γη, είναι, πια, ουτοπικό.
Πολλοί από τους εξειδικευμένους περιβαλλοντολόγους καλούν σε μια γρήγορη δράση ώστε να βελτιώσουν τα πρότυπα εκπαίδευσης και υγείας στον αναπτυγμένο κόσμο.
Ο Μαξ Τέγκμαρκ, που είναι κοσμολόγος του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασσαχουσέτης, δηλώνει ότι οι ριζικές αλλαγές στο πρόγραμμα σπουδών είναι απαραίτητες για να ετοιμάσουν τα παιδιά σε ένα μέλλον υψηλής τεχνολογίας: «συμβουλεύω τους νεαρούς, πως μαθαίνοντας την παγκόσμια γλώσσα και γρήγορη δακτυλογράφηση αποκτούν ένα μεγάλο ατού στη πορεία της γνώσης και της πληροφόρησης »
Ο Τζίμ Γουέλς, ο ιδρυτής της ελεύθερης online εγκυκλοπαίδειας Wikipedia, υποστηρίζει πως ο κόσμος αξίζει μια καλύτερη μεταχείριση και θα γίνει αυτό όταν ο άνθρωπος προσπεράσει τις προκαταλήψεις του. «Συμβουλεύω σε όλους να αφιερωθούν ένα μήνα εντρυφώντας σε βιβλία και ιστοσελίδες που αντιτίθενται στην παγκόσμια αντίληψη. Πιστεύω πως τότε ίσως βρείτε πως είσαστε λάθος. Αν όμως ανακαλύψτε πως είστε σωστοί, τόσο το καλύτερο.»
Μια από τις λίγες φωνές αισιοδοξίας μέσα στην κακοφωνία της συντέλειας του κόσμου έρχεται από τον Έλον Μούσκ, της αμερικανικής εταιρίας pay pal - το online σύστημα πληρωμής.
Η συνταγή του για ένα καλύτερο μέλλον;
Κοιτάξτε τη θετική πλευρά της ζωής και εκτιμήστε την καλή σας τύχη.