Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

30.9.09

Μπακογιάννη για Τουρκία & πΓΔΜ

Κριτική Μπακογιάννη σε Τουρκία και ΠΓΔΜ στον ΟΗΕ


Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΗΕ, πρέσβης Αν. Μητσιάλης, εκφώνησε την ομιλία της υπουργού Εξωτερικών, Ντ. Μπακογιάννη, από το βήμα της ΓΣ του ΟΗΕ.
«Η επίμονη της ηγεσίας των Σκοπίων να επιδιώκει αποκλειστικότητα επί του ονόματος, δια της αρνήσεως του γεωγραφικού προσδιορισμού και η αναχρονιστική ρητορική και πολιτική που δεν συνάδει με την αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας, εγείρουν σοβαρά ερωτήματα σχετικά με τα πραγματικά της κίνητρα», τόνισε η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, στη δήλωση-ομιλία της ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, μέσα στα πλαίσια των εργασιών της 64ης συνόδου της Γ.Σ. Την ομιλία εκφώνησε ο μόνιμος αντιπρόσωπος της χώρας μας, πρέσβης Αναστάσης Μητσιάλης.
Η κ. Μπακογιάννη αναφέρθηκε σε μια σειρά ζητημάτων που αφορούν την Ελλάδα, την περιοχή μας και ευρύτερα τον πλανήτη. Για το θέμα της Κύπρου είπε ότι «η Τουρκία, που έχει στα χέρια της το κλειδί της λύσης του κυπριακού ζητήματος, γνωρίζει καλά ότι μια τέτοιου είδους λύση θα επιταχύνει την πορεία της προς την Ε.Ε.». Όσο αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Η Ελλάδα θα χαιρέτιζε μια απόφαση της Τουρκίας να ακολουθήσει το παράδειγμα των υπόλοιπων 160 μελών του ΟΗΕ που έχουν κυρώσει τη Σύμβαση για το δίκαιο της θάλασσας. Μια τέτοια κίνηση σε συνδυασμό με μια ξεκάθαρη πολιτική βούληση εκ μέρους της Τουρκίας να επενδύσει σε φιλικές σχέσεις με την Ελλάδα, θα μπορούσε να φέρει οριστικό τέλος στις εντάσεις και την έλλειψη εμπιστοσύνης στις διμερείς μας σχέσεις και να συμβάλλει στην προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας σε ολόκληρη την περιοχή μας».
Αναφερόμενη στη διεθνή κατάσταση επεσήμανε ότι «το ενδιαφέρον μας για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων πρέπει να είναι γνήσιο και ανθρωποκεντρικό», σημειώνοντας ότι «η προστασία πρέπει να παρέχεται με πλήρη συμμόρφωση προς τις θεμελιώδεις αρχές διεθνούς δικαίου και του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών».
Μιλώντας για τις κλιματικές αλλαγές υπογράμμισε ότι «η Κοπεγχάγη θα αποτελέσει τη λυδία λίθο βάσει της οποίας θα κριθεί η προσήλωσή μας σε μια φιλόδοξη συμφωνία για την κλιματική αλλαγή στην οποία θα συμμετέχουν όλοι».
Δήλωση γ.γ. ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν για Κυπριακό
Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν, κάλεσε τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο «να αδράξουν την ευκαιρία» για να φτάσουν σε «αμοιβαία αποδεκτή λύση», επισημαίνοντας ότι «υπάρχει λογική προσδοκία στη διεθνή κοινότητα» για την έκβαση των συνομιλιών.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην έδρα του ΟΗΕ, για τα θέματα που συζήτησε με αρχηγούς κρατών, κυβερνήσεων και υπουργούς Εξωτερικών των χωρών που έλαβαν μέρος στις εργασίες της 64ης συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του διεθνούς οργανισμού, ο γγ μιλώντας για τις χωριστές συναντήσεις που είχε με τον πρόεδρο Χριστόφια και τον κ. Ταλάτ, ανέφερε:
«Είχα επίσης την ευκαιρία να συναντηθώ με τους ηγέτες της Κύπρου. Τους ενθάρρυνα να αδράξουν την ευκαιρία που έχουν μπροστά τους και να αξιοποιήσουν πλήρως τις καλές μου υπηρεσίες. Υπάρχει μία λογική προσδοκία στη διεθνή κοινότητα, ότι οι ηγέτες μπορούν σύντομα να φτάσουν σε αμοιβαία αποδεκτή διευθέτηση».