Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

23.9.09

Οι 'ανώμαλοι' δακτύλιοι του πλανήτη Κρόνου

Οι δακτύλιοι του Κρόνου δεν είναι επίπεδοι αλλά έχουν «εξογκώματα» όσο τα Βραχώδη Όρη!

Φώτο: ο νότιος πόλος του πλανήτη Κρόνου

Οι επιστήμονες της NASA έχουν εντυπωσιαστεί από το μέγεθος των μεγάλων πτυχώσεων, καθώς και των σύννεφων σκόνης, που αποκαλύφθηκαν στους δακτυλίους του Κρόνου κατά τη διάρκεια της ισημερίας του πλανήτη.
Μέχρι τώρα οι αστρονόμοι νόμιζαν ότι οι δακτύλιοι είναι σχεδόν επίπεδοι, αλλά πλέον οι νέες εικόνες που μετέδωσε το διαστημικό σκάφος «Κασίνι», δείχνουν ότι μερικά «εξογκώματα» στους δακτυλίους είναι τόσο ψηλά όσο…τα Βραχώδη Όρη, πάνω από 4 χλμ.
«Είναι σαν να βάζεις τρισδιάστατα γυαλιά και να βλέπεις για πρώτη φορά την τρίτη διάσταση», δήλωσε ο Μπομπ Παπαλάρντο, επιστήμονας του Εργαστηρίου Αεριοπροώθησης της NASA και υπεύθυνος για την αποστολή του “Cassini”. «Πρόκειται για ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μας έχει δείξει μέχρι τώρα το Κασίνι», πρόσθεσε. Στις 11 Αυγούστου, την μέρα της ισημερίας του Κρόνου, οι ακτίνες του ήλιου έπεσαν με τέτοιο τρόπο που οι δακτύλιοι του Κρόνου αποκάλυψαν άγνωστες μέχρι σήμερα όψεις τους. Το φαινόμενο αυτό συμβαίνει δύο φορές κατά τη διάρκεια κάθε τροχιάς του Κρόνου γύρω από τον ήλιο, η οποία διαρκεί περίπου 20,7 γήινα χρόνια. Το αντίστοιχο φαινόμενο στη Γη συμβαίνει επίσης δύο φορές, κατά τη φθινοπωρινή ισημερία (22 Σεπτεμβρίου, δηλαδή σήμερα) και την εαρινή, όταν ο ήλιος φωτίζει τον πλανήτη ακριβώς πάνω από τη γραμμή του Ισημερινού. Οι αστρονόμοι αξιοποίησαν την ισημερία του Αυγούστου στον Κρόνο για να μελετήσουν επί μια εβδομάδα τους δακτυλίους του με τη βοήθεια του «Κασίνι» και έμειναν έκπληκτοι διαπιστώνοντας πόσα σχεδόν κάθετα «εξογκώματα» υπάρχουν πάνω και κάτω από τους –κατά τα άλλα σχεδόν επίπεδους- δακτυλίους. Οι επιστήμονες, όπως είπαν, θα χρειαστούν χρόνο για να καταλάβουν τι ακριβώς είναι αυτά τα «εξογκώματα» και ελπίζουν ότι θα τους βοηθήσουν να κατανοήσουν πόσο παλιοί είναι οι δακτύλιοι, καθώς και την προέλευσή τους.Τα μεγάλα κομμάτια πάγου που αποτελούν τους κύριους δακτυλίους, απλώνονται σε απόσταση 140.000 χιλιομέτρων από το κέντρο του Κρόνου και μέχρι τώρα θεωρούνταν ότι δεν ξεπερνούν σε πάχος τα δέκα μέτρα. Όμως οι νέες εικόνες του «Κασίνι» αποκάλυψαν ότι ορισμένες πτυχώσεις των δακτυλίων –που αποτελούνται από κάθετους σχηματισμούς σωματιδίων πάγου- φθάνουν σε ύψος τα 4 χλμ. «Είναι ένα από τα πιο εξωφρενικά πράγματα που μπορούσε κανείς να φανταστεί. Μοιάζει πραγματικά να είναι βγαλμένο από επιστημονική φαντασία», σχολίασε η Καρολάιν Πόρκο, από το Ινστιτούτο Διαστημικών Επιστημών του Κολοράντο και ερευνήτρια της αποστολής του «Κασίνι». Οι επιστήμονες επίσης εντυπωσιάστηκαν από δύο φωτεινές λωρίδες σε δύο διαφορετικούς δακτυλίους, οι οποίες φαίνεται να είναι σύννεφα σκόνης που έχουν προκληθεί από συγκρούσεις διαστημικής σκόνης με τα σωματίδια πάγου των δακτυλίων. Επίσης το «Κασίνι» -που μελετά τον Κρόνο, τους δορυφόρους και τους δακτυλίους από το 2004- μέτρησε τις θερμοκρασίες των δακτυλίων και διαπίστωσε ότι, κατά την ισημερία, οι δακτύλιοι είχαν την χαμηλότερη θερμοκρασία που έχει ποτέ καταγραφεί (στο δακτύλιο Α ήταν μείον 195 βαθμοί Κελσίου).

πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ