Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

15.10.09

Μανώλης Γλέζος: «Δεν ζητάμε εκδίκηση, ζητάμε δικαιοσύνη»..πάνω απο 4 δις δολάρια χρωστάει η Γερμανία στην Ελλάδα

Αυτό είναι το πνεύμα που διέπει το «Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα» και με αυτή τη φράση έκλεισε την εισήγησή του ο πρόεδρός του, Μανώλης Γλέζος, στη χθεσινή, κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε το Συμβούλιο και η αντιφασιστική οργάνωση AKuBiz e.v., αντιπροσωπεία της οποίας βρίσκεται στη χώρα.
Θέμα της συνέντευξης, οι οφειλές της Γερμανίας προς την Ελλάδα από την περίοδο της γερμανικής κατοχής.Δείτε το βίντεο..



Η εκδήλωση ξεκίνησε με την προβολή του ντοκιμαντέρ «Από την Τραγωδία της Ελλάδας 1941-1944», που κινηματογραφήθηκε από τον Άγγελο Παπαναστασίου κατά τη διάρκεια των γεγονότων. Σημειώνεται ότι η ταινία προβλήθηκε στη Δίκη της Νυρεμβέργης, το Σεπτέμβριο του 1914, στη μεγάλη αίθουσα του Δικαστηρίου, ως μάρτυρας των εγκλημάτων του πολέμου. Την προβολή της ταινίας έκανε ο ίδιος ο Α. Παπαναστασίου στα υπόγεια του επιταγμένου σπιτιού του στην Ακαδημίας, με κίνδυνο της ζωής του. Στη συνέχεια ακολούθησε συνέντευξη Τύπου, με ομιλίες από τους Μανώλη Γλέζο, Ευάγγελο Μαχαίρα (γ.γ. του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα) και Steffen Richter (προέδρου της αντιφασιστικής οργάνωσης AKuBiz e.v.).
Και οι τρεις ομιλητές αναφέρθηκαν στις οφειλές της Γερμανίας προς την Ελλάδα (κατοχικό δάνειο, πολεμικές αποζημιώσεις προς το ελληνικό Δημόσιο και τα θύματα της γερμανικής κατοχής), ενώ ο Μ. Γλέζος και ο Ευ. Μαχαίρας τόνισαν ιδιαίτερα την ανοχή των ελληνικών κυβερνήσεων απέναντι στις πιέσεις της Γερμανίας για τη μη καταβολή των αποζημιώσεων. Όπως επισήμανε ο Μ. Γλέζος, η Γερμανία έχει κατορθώσει με διάφορους χειρισμούς να αναβάλει την εκπλήρωση αυτών των υποχρεώσεών της μέχρι τη σύναψη οριστικής συνθήκης ειρήνης (2+4) στη Μόσχα το 1990.
Από τότε έχουν περάσει 29 χρόνια και η Γερμανία εξακολουθεί να μην εξοφλεί το χρέος της, ενώ οι ελληνικές κυβερνήσεις από την πλευρά τους δεν έχουν αξιώσει την εξόφλησή του, παρά τις διαβεβαιώσεις τους για τη μη παραίτηση από το εν λόγω δικαίωμα.
Για ενδοτισμό των εκάστοτε ελληνικών κυβερνήσεων έκανε λόγο ο Μ. Γλέζος, ενώ ο Ευάγγελος Μαχαίρας από την πλευρά του, χαρακτήρισε «προδοτική» την στάση τους. Σημειωτέον, οι εκπρόσωποι του Εθνικού Συμβουλίου δεν έχουν γίνει δεκτοί από τους εκάστοτε πρωθυπουργούς ή αρχηγούς των δύο μεγάλων κομμάτων όλα αυτά τα χρόνια. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση που αναφέρει ο Μ. Γλέζος μιλώντας στο tvxs, κατά την οποία υπήρξε άμεση παρέμβαση της κυβέρνησης Σημίτη να αποτραπεί εισήγησή του αναφορικά με το ζήτημα των γερμανικών οφειλών σε συνέδριο βιβλίου. Συγκεκριμένα αναφέρει: «Κάθε χρόνο συνέρχεται στη Φραγκφούρτη ένα συνέδριο βιβλίου.
Και κάθε φορά οι εκδότες όλης της Ευρώπης συναποφασίζουν ποια θα είναι η χώρα που τιμάει το γεγονός. Πριν μερικά χρόνια επί κυβερνήσεως Σημίτη, ήταν η τιμητική χρονιά για την Ελλάδα. Τι γίνεται όταν είναι τιμητική χρονιά για μια χώρα; Οργανώνει το κράτος που τιμάται εκδηλώσεις.
Η Ομοσπονδία των Ελλήνων Βιβλιοεκδοτών με κάλεσε να παραστώ σ’ αυτές τις εκδηλώσεις. Είχαμε οργανώνει και τη δική μου εισήγηση σε δυο θέματα. Το ένα ήταν θέμα πολιτισμού, το άλλο θέμα ήταν οι γερμανικές οφειλές προς την Ελλάδα. Οργάνωσα εγώ την επιτροπή που θα έκανε την παρουσίαση του δεύτερου θέματος και έκανε επέμβαση η κυβέρνηση Σημίτη να μην εισηγηθώ το θέμα.
Να εξαιρεθώ. Να γίνει συζήτηση από άλλους και να εξαιρεθώ εγώ. Όπως καταλαβαίνετε, υπήρξε έντονη αντίδραση κι από μέρους μου και από βιβλιοεκδότες, αφού τα έξοδα για τη μεταφορά μου στην Φραγκφούρτη τα κάλυψαν εκείνοι. Τους είπα ότι ήταν να τους πω και η απάντησή τους ήταν ότι θα κάνω μόνο έναν χαιρετισμό. Φυσικά δεν ήταν εύκολο να τα βγάλουν πέρα στην περίπτωση αυτή σ’ ένα τέτοιο θέμα. Γι αυτό και εγώ, μόλις με κάλεσαν να κάνω τον χαιρετισμό, είπα ‘με κάλεσαν να κάνω χαιρετισμό’, είπα ‘καλησπέρα σας’ και κάθισα.
Ο κόσμος ρωτούσε ‘δεν θα μιλήσεις;’ και το αποκάλυψα.
Είπα ότι ήμουν εισηγητής, ο κύριος εισηγητής του θέματος, αλλά μου είπαν να κάνω μόνο χαιρετισμό. ‘Σας έκανα λοιπόν τον χαιρετισμό’. Όχι λέει, θα μιλήσεις. Και έκανα την εισήγησή μου. Σας λέω μια περίπτωση συγκεκριμένη.
Άμεση επέμβαση της κυβέρνησης Σημίτη να αποτραπεί να είμαι εισηγητής». Κι ενώ οι «κολαούζοι», σύμφωνα με τον χαρακτηρισμό που απέδωσε στις ιταλικές και βουλγαρικές δυνάμεις κατοχής ο Μ. Γλέζος, έχουν καταβάλλει εγκαίρως τις σχετικές αποζημιώσεις που έχουν επιδικαστεί προς την Ελλάδα, οι κύριοι υπεύθυνοι αρνούνται όλα αυτά τα χρόνια να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, τόσο απέναντι στο ελληνικό δημόσιο, όσο και ως προς τα θύματα των θηριωδιών των ναζιστικών στρατευμάτων σε βάρος του άμαχου πληθυσμού, επισημαίνει.

Αντιπροσωπεία Γερμανών αντιφασιστών στην Ελλάδα

Το αίτημα για την εξόφληση των οφειλών προσυπογράφει και η αντιφασιστική οργάνωση AKuBiZ, δια στόματος του προέδρου, Steffen Richter. Αναφερόμενος στον χαρακτήρα και τους στόχους της οργάνωσης, εξήγησε ότι η δράση της αφορά στην αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας και έχει έντονο αντιρατσιστικό-αντιφασιστικό χαρακτήρα, γεγονός που έχει ιδιαίτερη αξία σε μια περίοδο που η δράση ναζιστών στη Γερμανία είναι αυξημένη, σημείωσε.
Η εν λόγω οργάνωση ιδρύθηκε το 2001 και πολλά από τα μέλη της υπήρξαν θύματα ακροδεξιάς βίας, γεγονός που τους ώθησε να αντιτάξουν αντιφασιστική δράση, τόνισε ο πρόεδρός της. Τα πρώτα χρόνια η δράση τους αφορούσε κυρίως στην οργάνωση διαλέξεων και κονσέρτων αντιρατσιστικού χαρακτήρα. Σήμερα, ανάμεσα στις δραστηριότητές τους είναι η οργάνωση διαλέξεων σε σχολεία και η γενικότερη προσπάθεια ευαισθητοποίησης του γερμανικού λαού, στη βάση μιας αριστερής, αντιρατσιστικής πολιτικής.
Εκτός από τα προβλήματα των πολιτικών προσφύγων και θεμάτων ασύλου, τα μέλη της AKuBiz e.v. οργανώνουν επίσης εκδηλώσεις αντιφασιστικού περιεχομένου. Βασική τους δραστηριότητα αποτελεί παράλληλα η έρευνα, επανεξέταση και αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας, ιδιαίτερα όσον αφορά σε θέματα που σχετίζονται με την αντίσταση στον φασισμό. Προς το σκοπό αυτό έχουν συναντηθεί με τους παρτιζάνους στην Ιταλία, ενώ αντίστοιχες συναντήσεις πραγματοποίησαν με Έλληνες αντιστασιακούς κατά την επίσκεψή τους στην Ελλάδα. Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο Steffen Richter, που κατάφεραν να πραγματοποιήσουν αυτό το ταξίδι, κατά τη διάρκεια του οποίου επισκέφτηκαν «μαρτυρικούς δήμους» όπως το Δίστομο, τα Καλάβρυτα, την Καισαριανή και τη Νίκαια και τόπους εκτελέσεων, ενώ δήλωσαν ότι θα μεταφέρουν τις εντυπώσεις τους στη γερμανική κοινή γνώμη με διαλέξεις, συναυλίες και άλλες εκδηλώσεις (σχεδιάζεται η διοργάνωση Συνεδρίου στη Γερμανία).
Όσον αφορά στο ζήτημα των αποζημιώσεων η αντιφασιστική οργάνωση δηλώνει: «Οι αντιφασίστες εκφράζουν τη συμπαράστασή τους και απαιτούν αποζημιώσεις για τα θύματα των Ναζί στην Ελλάδα και την Ιταλία. Θεωρούμε υποχρέωσή μας και χαιρόμαστε να γνωρίσουμε τους τόπους των ναζιστικών εγκλημάτων, αγωνιστές ενάντια στον φασισμό, καθώς και να γνωρίσουμε τις μαρτυρικές πόλεις, όπου έχουν συντελεστεί τέτοια εγκλήματα». Ο επικεφαλής της γερμανικής αντιπροσωπείας, Steffen Richter, τόνισε ότι θα υποστηρίξουν με μεγαλύτερη ένταση στο εξής, την εκπλήρωση των γερμανικών υποχρεώσεων προς την Ελλάδα.
Όπως συγκεκριμένα ανέφερε «αδυνατούμε να κατανοήσουμε γιατί η γερμανική κυβέρνηση δεν ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της» και δήλωσε ότι «εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας και την αμέριστη υποστήριξή μας στον αγώνα του Εθνικού Συμβουλίου και των οικογενειών των θυμάτων». Μετά τις επισκέψεις σε μαρτυρικούς δήμους, τη συνάντηση στη Βουλή της ομάδας των νέων αντιφασιστών και εκπροσώπων του Εθνικού Συμβουλίου με τον Φίλιππο Πετσάλνικο, τη γνωριμία με Έλληνες αντιστασιακούς και τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, ακολούθησε σήμερα το πρωί στις 11πμ, συμβολική περικύκλωση της γερμανικής πρεσβείας και επίδοση διαβήματος στον πρεσβευτή της Γερμανίας στην Ελλάδα. Η σύνθεση της αντιπροσωπείας που συνομίλησε με τον πρεσβευτή αποτελούνταν από τους Μανώλη Γλέζο, Ευάγγελο Μαχαίρα, Δαμιανό Βασιλειάδη (από το Εθνικό Συμβούλιο) και Steffen Richter και σύμφωνα με τον κ. Αριστομένη Συγγελάκη (επίσης μέλος του Εθνικού Συμβουλίου) σε επικοινωνία που είχε με το tvxs, «η συζήτηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα».
Επίσης, έχουν προγραμματιστεί συναντήσεις με αντιπροσωπείες του Κ.Κ.Ε. και του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

Οι οφειλές Εξαιρετικά μεγάλα είναι τα ποσά που οφείλει η Γερμανία στην Ελλάδα, τα οποία παρουσιάστηκαν εκτενώς από τον Μ. Γλέζο: 1. 7,160 δις δολάρια που επιδίκασε η Διεθνής Διάσκεψη Ειρήνης των Παρισίων (1946) για τις καταστροφές που προξένησαν τα γερμανικά στρατεύματα στην οικονομική υποδομή της Ελλάδας. 2. 3,5 δις δολάρια από το δάνειο που οι κατοχικές δυνάμεις υποχρέωσαν τη χώρα να τους παράσχει, εκτός από τα έξοδα συντήρησης των κατοχικών στρατευμάτων.
Επιπλέον οφείλει:
α) την επιστροφή αρχαιολογικών αντικειμένων που αφαίρεσαν τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής από τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους, καθώς και
β) τις αποζημιώσεις προς τα θύματα των γερμανικών στρατευμάτων σε βάρος των κατοίκων 89 περίπου ολοκαυτωμάτων (πόλεων και χωριών) αλλά και γενικότερα σε βάρος του άμαχου πληθυσμού.
tvxs.

..Σχόλιο..

Δεν με νοιάζει τι κόμμα εκπροσωπεί ο Μ.Γλέζος, αλλά αν αυτά που λέει,είναι για το καλό της πατρίδας μας,τότε είναι καλοδεχούμενα..
Γιατί εδώ με αυτό το σοβαρό θέμα,έχουμε μια συνεχής σιώπη των πολιτικών αμνών των τελευταίων κυβερνήσεων μας..
Αν εξαιρέσουμε μόνο μιά φορά την εκρήξη Πάγκαλου,με δήλωση του που έκανε έπειτα απο τις συμβουλές του Γερμανού,τότε υπουργού οικονομίας για το έλλειμα στην Ελλάδα να κάνουμε νέες περικοπές,και να μην ζητάμε συνέχεια δάνεια απο την Ε.Ε.Τότε εξοργισμένος ο Πάγκαλος του απάντησε ..... ας δώσετε πίσω αυτά που πήρατε απο την Ελλάδα στην κατοχή και τις αποζημιώσει που έπρεπε να τις έχετε ήδη καταβάλει,και έπειτα να μας κάνετε υποδείξεις...
Βέβαια όπως και τον Γλέζο,έτσι και τον Πάγκαλο ο Σημίτης τους γείωσε,και παραλίγο να τους βάλει και να ζητήσουν και συγνώμη από τους φίλους και εταίρους μας Γερμανούς..

Από: http://eglimatikotita.blogspot.com/2009/10/4_15.html