Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2.10.09

Από δικηγόρος… μαγείρισσα

Η Παμ Ταλιμανίδη έξω από το εστιατόριό της.

25 Sep 2009
Της ΕΥΓΕΝΙΑΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ

Τουρλού, φασολάδα, πατσαβούρα, σπανακόριζο, μπουγιουρντί είναι μερικά από τα πιάτα που η Παμ Ταλιμανίδη «σερβίρει» στο γευστικά φιλήδονο, αναγνωστικό της κοινό μέσα από το βιβλίο μαγειρικής με τίτλο «Α la Grecque». Η σχέση της Παμ με την ελληνική μαγειρική ξεκίνησε κάμποσα χρόνια πριν, αφού είναι η ψυχή του εστιατορίου «A la Grecque» στην παραλιακή πόλη Aireys Inlet για αρκετά χρόνια τώρα.
Δεν ήταν, όμως, πάντα έτσι, μίας και η Παμ ξεκίνησε την επαγγελματική της καριέρα ως δικηγόρος. Ποτέ δεν φανταζόταν, όπως ομολογεί η ίδια σήμερα, ότι θα άφηνε τις αίθουσες των δικαστηρίων για να μάθει τα μυστικά της ελληνικής κουζίνας. Χάρη στην πεθερά της, όμως, αγάπησε τα ελληνικά αρώματα και γεύσεις και σήμερα εκδίδει το πρώτο της βιβλίο μαγειρικής που αποτελείται από πάνω από 500 ελληνικές συνταγές.
Το βιβλίο είναι γραμμένο στην αγγλική και πραγματικά είναι ένας μικρός θησαυρός για όσους αγαπούν την ελληνική κουζίνα.
«ΑΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΑ Η ΓΙΑΓΙΑ»
Η Παμ παντρεύτηκε τον Κώστα Ταλιμανίδη το 1977. Αυστραλέζα η Παμ, μεγαλωμένη σε αγρόκτημα και σπουδαγμένη. Δικηγόρος στο επάγγελμα. Ο Κώστας, μετανάστης από το Πολύπετρο του Κιλκίς και η γευσιγνωσία και το ταλέντο της μάνας του στη μαγειρική δεύτερη φύση του. Έτσι, ερχόμενος στη νέα γη, αποφασίζει να ανοίξει ελληνικό εστιατόριο. «Του Κώστα» ονόμασε το εστιατόριό του στο Lorne. Η μαεστρία του Κώστα στην κουζίνα δεν άργησε να κάνει το εστιατόριό του πασίγνωστο στην περιοχή και, συνεπώς, επιτυχημένο.

Όπως λέει σήμερα η Παμ, όλα πήγαιναν σύμφωνα με τα όσα προσδοκούσαμε και οι δύο μας από τη ζωή μας. Ο Κώστας στο εστιατόριο και η Παμ στις αίθουσες των δικαστηρίων. Μέχρι που ήρθαν τα τρία μας παιδιά. «Τότε όλα άλλαξαν. Το επάγγελμα του δικηγόρου απαιτητικό, αλλά και ο ρόλος της μητέρας εξίσου δύσκολος. Έπρεπε να κάνω τις επιλογές μου και επέλεξα να αφήσω τη δικηγορία και να μείνω στο σπίτι με τα παιδιά».
Σε λίγο καιρό κατέφθασαν και οι «μεγάλες δυνάμεις», με άλλα λόγια η πεθερά της. Η «γιαγιά», όπως την αποκαλεί η Παμ, κλασσική και τολμηρή γιαγιά. Μικρασιάτισσα βλέπετε και τίποτα - κυρίως η απόσταση - δεν θα την σταματούσε από το να έρθει στην Αυστραλία να βρεθεί κοντά στα εγγόνια της, να βοηθήσει τη νύφη της και τον γιό της. Και δεν ήρθε μόνο μία φορά.
Η γιαγιά άρχισε να ταξιδεύει συχνά στην Αυστραλία και να μένει για κάμποσους μήνες κάθε φορά. «Τότε άρχισε και η σχέση μου με την ελληνική κουζίνα. Η γιαγιά με μάθαινε ελληνικά και να μαγειρεύω. Μπορεί να είχα μεγαλώσει σε αγρόκτημα, αλλά δεν γνώριζα και πολλά από μαγειρική. Η γιαγιά μού έμαθε ότι η μαγειρική είναι τελετουργία. Μ’ έμαθε να επιλέγω τα αγνά υλικά δίνοντάς μου την σημαντικότερη συμβουλή όλων ‘στην κουζίνα δεν χαραμίζεται τίποτα’», λέει σήμερα η Παμ. Παράλληλα με το μάθημα μαγειρικής πήγαινε και το μάθημα Ελληνικής γλώσσας.
Δασκάλα με τα όλα της η γιαγιά που δεν κατάφερε μόνο να μάθει την Παμ να μαγειρεύει, κατάφερε όπως κάθε καλός δάσκαλος να της μεταδώσει την αγάπη της για την ελληνική κουζίνα, μία αγάπη που σήμερα η Παμ θεωρεί ως μία από τις μεγαλύτερες της ζωής της. Ποτέ της δεν μετάνιωσε που άφησε την δικηγορία για να γίνει μαγείρισσα.
Το πολύτιμο μάθημα της Μικρασιάτισσας γιαγιάς δεν ήταν, όμως, μόνο πρακτικό ήταν πολύ πιο ουσιαστικό. «Η γιαγιά με έμαθε ότι το να μαγειρεύεις στην ουσία είναι μία πράξη αγάπης», λέει η καλή νύφη.
«A LA GREQUE»
Το βιβλίο μαγειρικής «Α la Greque» γεννήθηκε στην Χίο. Δεν ήταν κάτι που η Παμ σχεδίαζε από καιρό, ούτε καν που το είχε κατά νου. Το 2002 αποφάσισε να επισκεφθεί το αγαπημένο της νησί, την Χίο. Ήθελε να μείνει μόνη για λίγες εβδομάδες για να ξεκουραστεί, όπως μού λέει. «Δεν έχω κανέναν ιδιαίτερο οικογενειακό δεσμό με την Χίο, αλλά αγαπώ την φύση αυτού του νησιού και αποφάσισα μετά από πολλά χρόνια να το επισκεφθώ πάλι. Εκεί ξεκίνησε και το βιβλίο “A la Greque”».
Καθόμουν μόνη στο μπαλκόνι του δωματίου μου στην Χώρα, κοιτώντας την θάλασσα και τα μέρη της «γιαγιάς» απέναντι και αποφάσισα να κάνω κάτι δημιουργικό με τον χρόνο μου. Ήδη, στην βαλίτσα μου κουβαλούσα σημειώσεις και συνταγές. Αποφάσισα να βάλω όλα αυτά τα χειρόγραφα σε μία τάξη. Άνοιξα τον υπολογιστή μου και άρχισα να τα τακτοποιώ». Λίγο αργότερα, επιστρέφοντας στην Αυστραλία η Παμ, αποφάσισε να βάλει τις γνώσεις τις δικές της και το μεράκι της γιαγιάς σε ένα βιβλίο. Έτσι προέκυψε το «A la Greque». Ένα διαφορετικό βιβλίο μαγειρικής που τις συνταγές του συνοδεύουν μικρές ιστορίες απέριττης ζεστασιάς και οικογενειακής θαλπωρής με υπέροχες φωτογραφίες.
Ξεφυλλίζοντας το «Α la Greque» με την πληθώρα των γευστικών προτάσεων/ προκλήσεων ρωτάω την Παμ ποιο θεωρεί ως το πλέον δημιουργικό υλικό στην κουζίνα της. «Το κουνέλι», μου απαντά ενώ προσθέτει ότι μπορεί να φάει «τόνους» σαρδέλας στα κάρβουνα και «τσακίζει» το ραβανί, το αγαπημένο της γλυκό, σε κλάσματα δευτερολέπτου.
Εν κατακλείδι, έστω και αν δεν ξέρω ποιο είναι το δικό σας αγαπημένο φαγητό, είναι σίγουρο όμως, ότι θα το βρείτε στο βιβλίο μαγειρικής «A la Greque». Προσωπική σύσταση τέλος, μαγειρέψτε ένα χταποδάκι στιφάδο και θα με θυμηθείτε.
http://neoskosmos.com/news/el/node/3611