Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

16.10.09

Δέλτα Αξιού- Λουδία- Αλιάκμονα: Οι ταχύτεροι ρυθμοί ανάπτυξης μυδιών παγκοσμίως

Το καΐκι έσκιζε τα νερά του Θερμαϊκού Κόλπου και ο καπετάνιος απέφευγε με επιδεξιότητα εκατοντάδες βαρέλια που επέπλεαν στη θάλασσα. Κάτω ακριβώς απ΄ αυτά βρίσκονταν κρεμασμένα, σαν τσαμπιά, μύδια που μεγαλώνουν με τους γρηγορότερους ρυθμούς παγκοσμίως, αφού τρέφονται με μεγάλη ποσότητα θρεπτικών στοιχείων, που τέσσερα ποτάμια «κουβαλούν» στο Θερμαϊκό.
Η εν πλω περιήγηση στην «καρδιά» της παραγωγής μυδιών του Θερμαϊκού, όπου παράγεται περίπου το 80% των μυδιών στην Ελλάδα, έγινε κατόπιν πρόσκλησης του 1ου Γυμνάσιου Χαλάστρας, του Γραφείου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης και του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Αξιού- Λουδία - Αλιάκμονα, σε εκπαιδευτικούς, με αντικείμενο την περιβαλλοντική εκπαίδευση των μαθητών.
«Το Γραφείο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης εκπονεί 580 προγράμματα, εκ των οποίων τα 2/3 αφορούν το περιβάλλον, καταδεικνύοντας έτσι το έμπρακτο ενδιαφέρον μας», ανέφερε ο προϊστάμενος του Γραφείου, Γιώργος Κωνσταντινίδης.
Με αφετηρία τον όρμο Κάβουρα, δίπλα από τις γραφικές καλύβες των μυδοκαλλιεργητών και των ψαράδων, οι εκπαιδευτικοί περιηγήθηκαν στις μυδοκαλλιέργειες μέχρι το μικρό έμβολο και το φάρο του Αξιού, το σημείο δηλαδή όπου βρίσκεται το πιο στενό σημείο του Θερμαϊκού, σε απόσταση μόλις 5,5 χιλιομέτρων, μεταξύ των ακρωτηρίων Βαρδάρης και Μεγάλο Εμβολο.
«Σ΄αυτή την περιοχή τα μύδια αναπαράγονται με τους ταχύτερους ρυθμούς παγκοσμίως χάρη στα θρεπτικά συστατικά 4 ποταμών που εκβάλουν εδώ, του Λουδία, του Αξιού, του Γαλλικού και του Αλιάκμονα», διευκρίνισε η βιολόγος και μέλος του Φορέα Διαχείρισης, Εύα Κατράνα.
Η ετήσια παραγωγή εκτιμάται σε περίπου 30.000 τόνους μύδια και η καλλιέργειά τους γίνεται με δύο μεθόδους: την πλωτή και την πασσαλωτή.
«Με την πλωτή, τοποθετούν στη θάλασσα βαρέλια που επιπλέουν και από κάτω τους βρίσκονται κρεμασμένα τα μύδια, ενώ στην πασσαλωτή, τα μύδια κρέμονται από πασσάλους», ανέφερε η κ.Κατράνα, προσθέτοντας ότι σήμερα, στις εκβολές του Αξιού, υπάρχουν περισσότερες από 80 καλλιέργειες πασσαλωτές και 350 πλωτές και από τη μυδοκαλλιέργεια ζουν περίπου 200 οικογένειες.
Στη θαλάσσια περιοχή συναντώνται παράλληλα και πολλά ψάρια, όπως λαυράκια, γλώσσες και σουπιές ενώ σ΄ ολόκληρο το φυσικό οικοσύστημα, υπάρχουν μεταναστευτικά μονοπάτια για πάρα πολλά είδη πουλιών.

Οι καλύβες των ψαράδων του Δέλτα του Αξιού

«Μπορείς να δεις κορμοράνους που διατηρούν ένα προϊστορικό χαρακτηριστικό καθώς, ενώ είναι υδρόβια πουλιά, δεν έχουν αδιάβροχο φτέρωμα. Όσο για την… κουτσουλιά τους, επειδή περιέχει πολύ θείο, μπορεί να ξεράνει ένα δέντρο σε τρεις μέρες!», επισήμανε η κ.Κατράνα, δείχνοντας δεκάδες κορμοράνους να ξαποσταίνουν πάνω στο νερό, καθισμένοι στους πασσάλους των μυδοκαλλιεργειών.
Αναφερόμενη γενικότερα στα πουλιά που διαβιούν στην προστατευόμενη περιοχή, σημείωσε ότι ένα ζευγάρι θαλασσαετών- παγκόσμια απειλούμενο είδος- εντοπίστηκε στις εκβολές του Αλιάκμονα και πιθανότατα έχει στη φωλιά του και ένα αυγό, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό, «αφού γεννούν ένα αυγό ανά τρία χρόνια» .
Όσο για ένα από τα ομορφότερα πουλιά που επισκέπτονται τον υγρότοπο, το φλαμίνγκο, η κ.Κατράνα μας είπε ότι ονομάστηκε έτσι γιατί, «όταν είναι να διασταυρωθούν τα πουλιά, χορεύουν κάτι σαν φλαμένκο!» .
Από τις μεγαλύτερες προστατευόμενες περιοχές
Στις δυτικές ακτές του Θερμαϊκού Κόλπου βρίσκεται ένας από τους πιο σημαντικούς υγροτόπους στην Ελλάδας: είναι η προστατευόμενη περιοχή του Δέλτα Αξιού - Λουδία - Αλιάκμονα, η οποία περιλαμβάνει, επίσης, τις εκβολές του Γαλλικού ποταμού και τη λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου, τον υγρότοπο της Νέας Αγαθούπολης και την Αλυκή Κίτρους.
Πρόκειται για ένα πολύπλευρο σύστημα ποτάμιων δέλτα και εκβολών, ελών, λιμνοθαλασσών και αλυκών, συνολικής επιφάνειας περίπου 320 τετραγωνικών χιλιομέτρων.
Χάρη στη μεγάλη εναλλαγή οικολογικών συνθηκών που τη χαρακτηρίζουν -περιλαμβάνει από αγροτικές καλλιέργειες και λιβάδια ως αλατώδη εδάφη και ελώδεις εκτάσεις- η περιοχή αποτελεί έναν ιδανικό βιότοπο για πολλά είδη άγριων ζώων και πουλιών.
Λόγω της μεγάλης οικολογικής σημασίας της, η περιοχή των Δέλτα Αξιού - Λουδία - Αλιάκμονα περιλαμβάνεται στο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών της Ευρώπης «Natura 2000» . Παράλληλα, προστατεύεται από τη Διεθνή Σύμβαση Ραμσάρ για τους υγροτόπους.