Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

17.10.09

Πιέζει η Ευρώπη την Ελλάδα!

«Κίνητρο για λύση» η προοπτική ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΠΓΔΜ, λέει ο Όλι Ρεν

Σκοπιανοί πανηγυρίζουν την προτροπή της ΕΕ για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ

Σκόπια
Ο αρμόδιος για τη Διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης επίτροπος, Όλι Ρεν, επανέλαβε την εκτίμηση πως η προτροπή της Κομισιόν για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ, μπορεί να αποτελέσει «ισχυρό κίνητρο» προς την κυβέρνηση της χώρας για διεξαγωγή ουσιαστικών διαπραγματεύσεων σχετικά με το ζήτημα της ονομασίας.
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Dnevnik, σε ερώτηση εάν, λαμβάνοντας την απόφαση για εισήγηση σύστασης για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων, εκτίμησε ότι το κλίμα αυτή τη στιγμή στη ΠΓΔΜ «είναι θετικό και ότι τα Σκόπια είναι έτοιμα να εισέλθουν σε εποικοδομητικές και αποτελεσματικές διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, οι οποίες θα δείξουν τον δρόμο προς την λύση», ο Όλι Ρεν ανέφερε: «Θέλω να πιστεύω σε αυτό και ελπίζω πως έτσι έχουν τα πράγματα».
«Ουσιαστικά, η σύστασή μας για ενταξιακές διαπραγματεύσεις πρέπει να εκληφθεί ως ισχυρή ενθάρρυνση ώστε να εισέλθετε σε σοβαρές διαπραγματεύσεις και να εξευρεθεί λύση γι' αυτό το πολυετές, σχεδόν αιώνιο πρόβλημα. Γι' αυτό υπογραμμίζουμε ότι οι σχέσεις καλής γειτονίας, συμπεριλαμβανομένης και της αμοιβαία αποδεκτής λύσης στην εκκρεμότητα της ονομασίας υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, είναι ουσιώδους σημασίας» πρόσθεσε.
Απέκλεισε, όμως, κατηγορηματικά την πιθανότητα να αναλάβει η ΕΕ οποιαδήποτε πρωτοβουλία για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας. Πρόσθεσε ότι το πιο ενδεδειγμένο είναι να συνεχιστεί η σχετική πρωτοβουλία και προσπάθεια του ΟΗΕ και του μεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς.


Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ