Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

18.10.09

Οι αστροφυσικοί του ΑΠΘ πάνε για το... χρυσό

Στην ολυμπιάδα αστρονομίας της Τεχεράνης οι Γιώργος Βαλογιάννης από τα Τρίκαλα, Άγγελος Τσιάρας από τη Δράμα, Ορφέας Βουτυράς από την Αθήνα, Θανάσης Μητράκης από το Ελληνικό Σχολείο των Βρυξελλών και Γιώργος Λιούτας από τα Τρίκαλα.

Της Στελίνας Μαργαριτίδου
Μια ομάδα μαθητών διαφορετική από τις άλλες βρίσκεται αυτές τις ημέρες στην Τεχεράνη, για να διεκδικήσει ακόμη και το "χρυσό" στην 3η Ολυμπιάδα Αστρονομίας και Αστροφυσικής, που διεξάγεται εκεί από τις 17 έως τις 26 Οκτωβρίου. Την αποστολή συνοδεύουν ο λέκτορας του ΑΠΘ Λουκάς Ζαχείλας και η Μαρία Κονταξή ως παρατηρήτρια από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Ο καθηγητής Φυσικής του ΑΠΘ Γιάννης Σειραδάκης από την Τεχεράνη, όπου βρίσκεται ως επικεφαλής της ομάδας, μίλησε στη "Μ" για την πενταμελή "χρυσή ομάδα νέων αστροφυσικών": "Πρόκειται για παιδιά με εξαιρετικά υψηλό επίπεδο γνώσεων, που αγαπούν την επιστήμη. Το σημαντικό είναι ότι έχουν πολύ καλή χημεία μεταξύ τους. Στο αεροπλάνο, για παράδειγμα, στις τέσσερις ώρες πτήσεις έλυναν ασκήσεις με ενθουσιασμό. Πιστεύω ότι και στη διάρκεια του θερινού σχολείου που διεξήχθη το καλοκαίρι στο Βόλο κάναμε πολύ καλή δουλειά και είμαστε αισιόδοξοι για το αποτέλεσμα."
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΣΕ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ Οι πέντε μαθητές που εκπροσωπούν τη χώρα μας στην Ολυμπιάδα είναι οι πέντε καλύτεροι και έχουν επιλεγεί έπειτα από εξονυχιστικές πανελλήνιες εξετάσεις που οργάνωσε η Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος στο Βόλο, στις οποίες συμμετείχαν 150 έλληνες μαθητές από όλη τη χώρα και το εξωτερικό. Ο πρώτος επιτυχών που πέρασε και πρώτος στο τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ είναι ο Γιώργος Βαλογιάννης από τα Τρίκαλα και τα άλλα παιδιά που πλαισιώνουν την ομάδα είναι: ο Άγγελος Τσιάρας από τη Δράμα, ο Ορφέας Βουτυράς από την Αθήνα, ο Θανάσης Μητράκης από το Ελληνικό Σχολείο των Βρυξελλών. Ο Γιώργος Λιούτας από τα Τρίκαλα, που συμμετέχει στην πενταμελη ομάδα, πέρασε δεύτερος στο τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ. "Τα παιδιά διδάχθηκαν στη διάρκεια του θερινού σχολείου στο Βόλο όλους τους κλάδους της Αστρονομίας όπως "παρατηρησιακή αστρονομία", "ουράνια μηχανική" ,παρατήρηση με τηλεσκόπιο κ.ά. Για μερικές μέρες μάλιστα δούλεψαν και σε μια μονή στο Πήλιο, που ανήκει στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας", λέει ένας από τους καθηγητές που προετοίμασαν τα παιδιά ο Χαρ. Βάρβογλης από το τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ. Στην Τεχεράνη η "χρυσή" ελληνική ομάδα έχει να ανταγωνιστεί με τα "καλύτερα μυαλά" από χώρες της Κεντρικής Ασίας και την Ινδία, που έχουν υψηλό επίπεδο γνώσεων. Θα τους ζητηθεί μεταξύ άλλων να στήσουν ένα τηλεσκόπιο, να παρατηρήσουν έναν αστέρα, να λύσουν ασκήσεις και να απαντήσουν σε θέματα αστρονομίας. Την αποστολή συνοδεύουν ο λέκτορας του ΑΠΘ Λουκάς Ζαχείλας και η Μαρία Κονταξή ως παρατηρήτρια από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Το υπουργείο Παιδείας, αναγνωρίζοντας τη σημασία της συμμετοχής στην Ολυμπιάδα, ανέλαβε τα έξοδα μετάβασης και επιστροφής της αποστολής , ενώ τα τοπικά έξοδα έχει αναλάβει η διοργανώτρια χώρα.