Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

28.10.09

«Δεν θα αρχίσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις η ΠΓΔΜ πριν λυθεί το θέμα της ονομασίας»

Συνέντευξη Δρούτσα στο Reuters

Η ΠΓΔΜ δεν μπορεί να ξεκινήσει ενταξιακές συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση έως ότου λυθεί η διαφωνία σχετικά με την ονομασία της, δήλωσε ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας στο πρακτορείο Reuters.

Ο κ. Δρούτσας (φώτο) τάχθηκε επίσης κατά των τεχνητών χρονοδιαγραμμάτων για το Κυπριακό.«Το θέμα της ονομασίας θα πρέπει να λυθεί πριν καν υπάρξει σκέψη για το άνοιγμα ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια», τόνισε ο κ. Δρούτσας.«Αυτή είναι μία πολύ σαφής και αυστηρή γραμμή που υιοθετεί η Ελλάδα. Εμείς την αποκαλούμε εθνική κόκκινη γραμμή», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών ο οποίος εκπροσωπεί την Ελλάδα στις συναντήσεις των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε πριν λίγες ημέρες να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΠΓΔΜ, τονίζοντας ότι έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις που απαιτεί η ΕΕ. Ωστόσο, για την έναρξη των διαπραγματεύσεων πρέπει να συμφωνεί το σύνολο των 27 κρατών-μελών της Ένωσης.


«Εμείς έχουμε μία νέα, ανοιχτόμυαλη προσέγγιση, επιδιώκουμε τη συνεργασία ώστε να επιτευχθεί μία διευθέτηση για το ζήτημα της ονομασίας», τόνισε ο κ. Δρούτσας στο Reuters.


Ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση θέλει να βρεθεί μία λύση στο ζήτημα της ονομασίας και επίσης θέλει να βοηθήσει όλες τις βαλκανικές χώρες να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.


«Κατά τη διάρκεια των πρόσφατων χρόνων, η δυναμική σχεδόν χάθηκε. Ας θέσουμε ένα νέο στόχο» δηλώνει ο κ. Δρούτσας, «την ημερομηνία κατά την οποία ελπίζουμε ότι όλες αυτές οι χώρες θα μπορούν να γίνουν μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το 2014 μπορεί να είναι αυτή η ημερομηνία», είπε.«Όχι σε απειλές και παρεμβάσεις»


Οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι πρέπει να διαπραγματευτούν μία ειρηνική διευθέτηση, χωρίς παρέμβαση από την Τουρκία ή απειλές ότι τώρα είναι η τελευταία ευκαιρία, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.


«Αφήστε τις δύο κοινότητες, τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους, να διαπραγματευτούν ελεύθερα για το δικό τους μέλλον και για το δικό τους κοινό συμφέρον. Αφήστε τους να βρουν τη λύση που είναι καλύτερη για το συμφέρον και των δύο κοινοτήτων», τόνισε ο κ. Δρούτσας.


«Δεν είναι μυστικό ότι, η επιρροή που ασκεί η Αγκυρα στους Τουρκοκύπριους και στον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ είναι μερικές φορές όχι και τόσο εποικοδομητική όσο θα έπρεπε να είναι», πρόσθεσε. Είπε επίσης ότι είναι αντίθετος στα αυστηρά χρονοδιαγράμματα, καθώς Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι έχουν ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για την επανένωση του νησιού.Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και ο πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιούλ είναι ανάμεσα σε αυτούς που έχουν ζητήσει να υπάρξει συμφωνία μέσα σε αυτό το χρόνο.«Προσπάθειες θα πρέπει βέβαια να καταβληθούν από όλους - και αυτό απευθύνεται ιδιαίτερα στους Τουρκοκύπριους φίλους μας και την Αγκυρα - για να κάνουν ο,τι είναι αναγκαίο για να υπάρξουν θετικές εξελίξεις.


Αλλά το να χρησιμοποιούνται τεχνητά χρονοδιαγράμματα για να ασκηθεί πίεση δεν είναι κάτι που βοηθά», τόνισε ο κ. Δρούτσας.«Εδώ είμαστε ξανά, απλώνουμε το χέρι, ζητούμε συνεργασία», δήλωσε ο Έλληνας αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι προβλήματα στα οποία περιλαμβάνονται οι πτήσεις τουρκικών πολεμικών αεροπλάνων πάνω από ελληνικά νησιά και η παράνομη μετανάστευση θα πρέπει να αντιμετωπιστούν.


«Πρέπει να βρούμε λύσεις για ο,τι μπορεί να θεωρηθεί ως εμπόδιο στις ενταξιακές συνομιλίες της Τουρκίας για την ΕΕ», κατέληξε


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε σε όλες τις γνωστές γλώσσες. Δεν αναγνωρίζονται σχόλια σε 'λατινοελληνικά'-greklish.