Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

5.10.09

Βρετανία-Αναμνηστική πλακέτα στην οικία του ναυάρχου Κόντριγκτον

του ανταποκριτή μας Λ. Τσιριγωτάκη
Με αναδρομή, και έμφαση της συμβολής του Βρετανού ναυάρχου σερ Εδουάρδου Κοδριγκτώνος (Edward Codrington) στον αγώνα της Ελλάδας για την ανεξαρτησία της, πραγματοποιήθηκαν, χθες, στην πόλη Μπράιτον, τα αποκαλυπτήρια αναμνηστικής πλακέτας στο σπίτι όπου ο Βρετανός ναύαρχος έζησε τα χρόνια που ακολούθησαν μετά τη ναυμαχία του Ναυαρίνου.
Τα αποκαλυπτήρια της πλακέτας έκανε ο πρεσβευτής της Ελλάδας στο Λονδίνο Βασίλης Πισπίνης, ο οποίος στην ομιλία του εξήρε το ρόλο του ναυάρχου Κόντριγκτον στη ναυμαχία του Ναυαρίνου, ένα γεγονός, τόνισε ο Έλληνας πρέσβης, που άλλαξε το ρου του αγώνα. Ο κ. Πισπίνης αναφέρθηκε αναλυτικά στα γεγονότα που οδήγησαν στην Ναυμαχία του Ναυαρίνου, υπογραμμίζοντας την αποφασιστικότητα του ναυάρχου Κόντριγκτον και το ρόλο του στις διαπραγματεύσεις στην Αλεξάνδρεια. Τα ιστορικά αυτά γεγονότα οδήγησαν στην απόσυρση των οθωμανικών και αιγυπτιακών δυνάμεων από την Πελοπόννησο και στην ανεξαρτησία του ελληνικού έθνους.
Στην Ελλάδα, ανέφερε επίσης στην ομιλία του ο Έλληνας πρεσβευτής, ο ναύαρχος Κόντριγκτον θεωρείται και τιμάται ως ένας άνθρωπος του οποίου η πρωτοβουλία και η αποφασιστικότητα κυριολεκτικά άλλαξαν την πορεία του ελληνικού αγώνα για την ανεξαρτησία. Κεντρικός δρόμος (οδός Εδουάρδου Κοδριγκτώνος) στην Αθήνα φέρει το όνομά του. Τιμούμε σήμερα έναν άνδρα ο οποίος δεν έκανε απλώς το χρέος του απέναντι στην πατρίδα του, αλλά που θεωρείται επιπλέον ήρωας σε μια χώρα στην ελευθερία της οποίας συνέβαλε και η οποία έχει παραμείνει έκτοτε φίλος και σύμμαχος της Βρετανίας.
Την πρωτοβουλία για την τοποθέτηση της αναμνηστικής πλακέτας στο σπίτι όπου έζησε ο Βρετανός ναύαρχος έλαβε ο Δήμος του Μπράιτον στο πλαίσιο του προγράμματος «μπλε πλακέτα» η οποία έχει σκοπό τη διαφύλαξη και προαγωγή της πολιτιστικής κληρονομιάς και της ιστορίας της περιοχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε σε όλες τις γνωστές γλώσσες. Δεν αναγνωρίζονται σχόλια σε 'λατινοελληνικά'-greklish.