Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2.10.09

Το εστιατόριο «Ελληνική Δημοκρατία"

«Ελληνική Μαγειρική από Ελληνική Καρδιά»


Ο Γ. Καλομπάρης
2 Oct 2009
Μερικές από τις κορυφαίες προσωπικότητες της αυστραλιανής τηλεόρασης, αλλά και από τον χώρο της μαγειρικής, αλλά και πολλοί ομογενείς, γέμισαν ασφυκτικά την Δευτέρα το βράδυ το εστιατόριο «Ελληνική Δημοκρατία», στο Μπράνσγουϊκ της Μελβούρνης.
Οι λαμπερές προσωπικότητες βρέθηκαν εκεί για την παρουσίαση του νέου βιβλίου του πολυβραβευμένου Έλληνα σεφ, Γιώργου Καλομπάρη, «Ελληνική Κουζίνα από Ελληνική Καρδιά».
Το βιβλίο αυτό, που αναμένεται να γίνει Best Seller, όπως και τα προηγούμενα του Γιώργου Καλομπάρη, παρουσιάστηκε μόλις δυο μέρες πριν την έναρξη της νέας μαγειρικής τηλεοπτικής εκπομπής Celebrity MasterChef, στην οποία πρωταγωνιστεί ο ομογενής σεφ και στην οποία λαμβάνουν μέρος και κορυφαίες προσωπικότητες της Αυστραλίας.
Για παράδειγμα, στην πρώτη εκπομπή συμμετέχει η πρωθυπουργός της Κουϊνσλάνδης, Αν Μπλάϊ.
Αποτελεί δε συνέχεια της εκπομπής για την ανάδειξη του «Κορυφαίου Μάγειρα» που σημείωσε ρεκόρ τηλεθέασης στην Αυστραλία και ανέδειξε τον Καλομπάρη, όχι μόνο κορυφαίο μάγειρα, αλλά και σύμβολο του… σεξ, με αποτέλεσμα να είναι εξώφυλλο σε πολλά περιοδικά.
Ο ίδιος, με την σειρά του, προβάλει με κάθε ευκαιρία, την ελληνική κουζίνα και τα ελληνικά προϊόντα, αλλά και τον… Παναθηναϊκό, του οποίου είναι φανατικός φίλαθλος και παρακολουθεί όλα τα παιχνίδια του από την τηλεόραση στην Αυστραλία.
Ο Καλομπάρης έχει πάθος με την Ελλάδα (ιδιαίτερα με τη Μύκονο) και την ελληνική κουζίνα και αγωνίζεται για να την κάνει διεθνή!
Για όσους δεν έχουν ακουστά τον Καλομπάρη, αξίζει να αναφέρουμε ότι το περασμένο καλοκαίρι η εφημερίδα «New York Times», σε ειδικό ταξιδιωτικό ρεπορτάζ της, με τίτλο «36 ώρες στη Μύκονο» ενημέρωνε τους αναγνώστες της γι’ αυτά που «δεν πρέπει να χάσουν» όταν επισκεφθούν το κοσμοπολίτικο αυτό νησί του Αιγαίου.
Μεταξύ άλλων, τούς παρότρυνε να επισκεφθούν «οπωσδήποτε» το Belvedere Hotel που προσφέρει ό,τι καλύτερο έχει να παρουσιάσει η γαστρονομία, με σύμβουλο τον πολυβραβευμένο Ελληνοαυστραλό σεφ, Γιώργο Καλομπάρη.
Το εστιατόριό του με το «ελληνικό χρώμα» (όπου σερβίρει και τα καλύτερα ελληνικά κρασιά και ούζα) έχει γίνει το στέκι των καλοφαγάδων της Μελβούρνης. Πραγματικά, έχει κάνει «μόδα» την ελληνική κουζίνα και, σχεδόν σε καθημερινή βάση, τα μέσα ενημέρωσης ασχολούνται με τον ίδιο και το μαγαζί του, ενώ θεωρείται πολύ «in» για τους επώνυμους να θεαθούν στο συγκεκριμένο στέκι.
Πρόκειται για το Ρress Club, στο παλιό κτίριο του εκδοτικού συγκροτήματος «Ηerald & Weekly Τimes», στην καρδιά της Μελβούρνης, που ανακηρύχθηκε ως το καλύτερο νέο εστιατόριο της Αυστραλίας το 2007 και ο Καλομπάρης «κορυφαίος σεφ της χρονιάς» και, μάλιστα, για δεύτερη φορά. Δεν είναι τυχαίο ότι, ακόμα και τα αρωματικά μαντηλάκια που προσφέρει στους θαμώνες του. έχουν δημιουργηθεί από τον Κορέ.Μετά την επιτυχία του Ρress Club στο κέντρο της Μελβούρνης, και την παρουσία του στη Μύκονο, ο Καλομπάρης άνοιξε πρόσφατα και ένα τρίτο, «πιο παραδοσιακό», εστιατόριο στη Μελβούρνη που το ονόμασε «Ελληνική Δημοκρατία».
Επόμενος στόχος του να ανοίξει το εστιατόριό του και στην Αθήνα. Μόλις που πάτησε τα 30 και ήδη ο Ελληνοαυστραλός ψηφίστηκε ως ένας από τους 40 σεφ με τη μεγαλύτερη εμπειρία στον κόσμο από το περιοδικό «Global Food and Wine Μagazine».
Πιστεύοντας ακράδαντα ότι το ελληνικό φαγητό είναι εξαιρετικό όταν μαγειρεύεται καλά και εφοδιασμένος με μια λίστα από παραδοσιακές οικογενειακές συνταγές, δημιουργεί ένα προσωπικό μαγειρικό όραμα που φαίνεται να αρέσει σε όσους ξέρουν από καλό φαγητό. Ο ίδιος επιμένει πολύ στη χρησιμοποίηση παραδοσιακών ελληνικών συνταγών, αλλά και εκλεκτών ελληνικών υλικών. Και, φυσικά, δεν χάνει ευκαιρία να προβάλει τα ελληνικά προϊόντα και την ελληνική κουζίνα με τις προσβάσεις που έχει στα μέσα ενημέρωσης.