Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

5.10.09

Στην πείνα και τη φτώχεια οδηγεί η ξηρασία εκατομμύρια Αφρικανούς

Τσερεζόλε Ε.

"Πρόκειται για τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση που διαπιστώνει η Oxfam στην ανατολική Αφρική τα τελευταία δέκα χρόνια", δήλωσε ο Πολ Σμιθ Λόμας, διευθυντής της υπηρεσίας αυτής στην ανατολική Αφρική.
Η για πέμπτη χρονιά συνεχιζόμενη ξηρασία οδηγεί περισσότερους από 23 εκατομμύρια Αφρικανούς σε επτά χώρες, στην πείνα και τη φτώχεια, ανακοίνωσε πρόσφατα η διεθνής υπηρεσία αρωγής Oxfam. Απευθύνοντας έκκληση για τη συγκέντρωση 9,5 εκατομμυρίων δολαρίων, η οργάνωση τονίζει ότι την κατάσταση επιδεινώνουν οι υψηλές τιμές των τροφίμων και οι συγκρούσεις. Οι χώρες που πλήττονται περισσότερο είναι η Κένυα, η Αιθιοπία, η Σομαλία και η Ουγκάντα. Ο υποσιτισμός είναι τώρα πάνω από τα επίπεδα έκτακτης ανάγκης σε ορισμένες περιοχές και εκατοντάδες χιλιάδες πολύτιμα βοοειδή πεθαίνουν.
"Πρόκειται για τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση που διαπιστώνει η Oxfam στην ανατολική Αφρική τα τελευταία δέκα χρόνια", δήλωσε ο Πολ Σμιθ Λόμας, διευθυντής της υπηρεσίας αυτής στην ανατολική Αφρική. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι μειωμένες βροχοπτώσεις στην περιοχή και οι ευρείες κλιματικές αλλαγές σημαίνουν ότι θα είναι λιγότερες οι υγρές περίοδοι. Η συχνότητα εμφάνισης της ξηρασίας έχει αυξηθεί από μια τη δεκαετία σε μια κάθε δυο ή τρια χρόνια. "Στο Ουατζίρ της βόρειας Κένυας περίπου 200 νεκρά ζώα βρέθηκαν πρόσφατα γύρω από έναν αποξηραμένο υγρότοπο", δήλωσε ο Λόμας. "Οι άνθρωποι επιζούν με δυο λίτρα νερό την ημέρα σε κάποιες περιοχές -λιγότερο απ' όσο ξοδεύεται με ένα τράβηγμα σε καζανάκι τουαλέτας. Οι συνθήκες ποτέ μέχρι σήμερα δεν ήταν τόσο σκληρές και οι άνθρωποι μάς χρειάζονται απελπισμένα για να επιβιώσουν", πρόσθεσε.
Περίπου 3,8 εκατομμύρια Κενυάτες, το ένα δέκατο του πληθυσμού, έχουν ανάγκη επείγουσας βοήθειας, εν μέρει γιατί οι τιμές των τροφίμων έχουν αυξηθεί κατά μέσο όρο κατά 180%. Σύμφωνα με την Oxfam, ένα στα έξι παιδιά στη Σομαλία αντιμετωπίζει οξύ πρόβλημα υποσιτισμού, ενώ οι συγκρούσεις εμποδίζουν τους ανθρώπους να καλλιεργήσουν τη γη και η ξηρασία πλήττει περιοχές που τις έχουν εγκαταλείψει οι κάτοικοί τους. Ο μισός πληθυσμός -πάνω από 3,8 εκατομμύρια άνθρωποι- υφίσταται τις συνέπειες. Στην Αιθιοπία, 13,7 εκατομμύρια άνθρωποι κινδυνεύουν από την πείνα και χρειάζονται βοήθεια σύμφωνα με την Oxfam. Πολλοί πωλούν τα ζώα τους για να αγοράσουν τρόφιμα. Οι αγρότες στη βόρεια Ουγκάντα έχουν χάσει τη μισή σοδειά τους. Αλλες χώρες που επίσης πλήττονται από την ξηρασία και την πείνα είναι το Σουδάν, το Τζιμπουτί και η Τανζανία.
Για τον επόμενο μήνα προβλέπονται βροχές που όμως δεν αναμένεται να ανακουφίσουν τον πληθυσμό, ενώ υπάρχει κίνδυνος να είναι τόσο έντονες που να κάνουν τα πράγματα χειρότερα. Σύμφωνα με την Oxfam υπάρχουν φόβοι ότι η ανατολική Αφρική θα πληγεί από πλημμύρες που θα καταστρέψουν σοδειές και σπίτια και θα αυξήσουν ασθένειες που προκαλούνται από την κατανάλωση μολυσμένου νερού. Η Oxfam τονίζει ότι πρέπει να υπάρξει άμεση ανταπόκριση για την κάλυψη των αναγκών του πληθυσμού αυτού, αλλά πρόσθεσε ότι υπάρχει σοβαρή έλλειψη χρημάτων και απηύθυνε έκκληση για τη συγκέντρωση 9,5 εκατομμυρίων δολαρίων προς τον σκοπό αυτό.