Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

19.10.09

Μάνχαϊμ:Παγκόσμιο ενδιαφέρον για Αλέξανδρο


Παγκόσμιο ενδιαφέρον για έκθεση για τον Μ. Αλέξανδρο Η έκθεση πραγματοποιείται στο Μάνχαϊμ της Γερμανίας.
Τα Μουσεία Ράις - Ένγκελχορν του Μάνχαϊμ (REM) και το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο (DAI), διοργάνωσαν εντυπωσιακή έκθεση για τον Αλέξανδρο τον Μέγα και το τέλος της απομόνωσης των τότε κόσμων, του ευρωπαϊκού και του ασιατικού. Η έκθεση, που περιλαμβάνει 400 μοναδικά εκθέματα, εγκαινιάστηκε στις 3 Οκτωβρίου και θα διαρκέσει ως τις 21 Φεβρουαρίου.
Η έκθεση, όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα της ιστοσελίδας της Deutsche Welle ("DW"), συγκεντρώνει παγκόσμιο ενδιαφέρον, αλλά και πολύ μεγάλη επισκεψιμότητα, καθώς μόνον το πρώτο Σαββατοκύριακο της λειτουργίας της, περιηγήθηκαν στους χώρους της περισσότερα από 3.000 άτομα. Μεγάλη ζήτηση έχει και το ειδικό βιβλιαράκι για τον Μέγα Αλέξανδρο, που εκδόθηκε από τους διοργανωτές και το οποίο απευθύνεται σε παιδιά άνω των 8 ετών.
Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, η έκθεση, που φέρει τον τίτλο «Αλέξανδρος ο Μέγας και το άνοιγμα του κόσμου», είναι αποτέλεσμα συλλογικών προσπαθειών επιστημονικών φορέων, καθώς και της γερμανικής Πολιτείας, η οποία ανέλαβε και την αιγίδα της έκθεσης, μέσω του υπουργού Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ.
Σε ό,τι αφορά, τώρα, τα 400 εκθέματα, που κοσμούν τις αίθουσες του REM, αυτά προέρχονται από τα μεγαλύτερα μουσεία της Ευρώπης, όπως το Λούβρο, το Βρετανικό, το Μουσείο της Πρωσικής Πολιτιστικής Περιουσίας του Βερολίνου, το Ερμιτάζ της Πετρούπολης, αλλά και από τα εθνικά μουσεία της Τασκένδης στο Ουζμπεκιστάν, της Ντουσάνμπε στο Τατζικιστάν και της Καμπούλ στο Αφγανιστάν.
Στο επίκεντρο της έκθεσης βρίσκεται η κεντρική Ασία και τα τελευταία αρχαιολογικά ευρήματα από το Ουζμπεκιστάν, το Τατζικιστάν και το Αφγανιστάν. Στόχος των διοργανωτών, εξάλλου, είναι να αναδείξουν άγνωστες πτυχές των ελληνικών και ελληνιστικών επιρροών στην καθημερινή ζωή και στον πολιτισμό των λαών της κεντρικής Ασίας.
Χαρακτηριστικά είναι όσα δήλωσε ο διευθυντής των REM και διοργανωτής της έκθεσης, καθηγητής Άλφρεντ Βίτσορεκ:
«Με την εκστρατεία του δημιουργήθηκαν εντελώς νέες, πρωτόγνωρες συνθήκες στην περιοχή της κεντρικής Ασίας. Έτσι, διαμορφώθηκε μια μεικτή, πολύμορφη πολιτισμική κληρονομιά, που σφραγίστηκε από τον ελληνικό, ελληνιστικό πολιτισμό αλλά και τους διάφορους πολιτισμούς των λαών της περιοχής… Γι' αυτό, ονομάσαμε συνειδητά την έκθεσή μας: Αλέξανδρος ο Μέγας και το άνοιγμα του κόσμου».


www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ