Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

24.10.09

Δυσοίωνες προβλέψεις για τη θερμοκρασία της Γης

Οι εκπομπές CO2 στην ατμόσφαιρα αναμένεται να αγγίξει το 70%!

ΔYΣOIΩNEΣ είναι οι προβλέψεις για τις επιπτώσεις που θα προκαλέσει η μεγάλη άνοδος της μέσης θερμοκρασίας της Γης, καθώς όπως εκτιμούν οι επιστήμονες, θα μπορούσε να καταστήσει ακατοίκητες τις μισές περιοχές του πλανήτη.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τον χάρτη της Βρετανικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας που αποτυπώνει τις επιπτώσεις σε παγκόσμιο επίπεδο από τυχόν αύξηση της θερμοκρασίας κατά 4 βαθμούς Κελσίου, που παρουσιάσθηκε πρόσφατα στο Μουσείο Επιστημών του Λονδίνου, θα αυξηθούν τα φαινόμενα ξηρασίας, θα υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις στη γεωργία, στην παροχή νερού και τροφίμων γεγονός που θα οδηγήσει στη μαζική μετανάστευση των πληθυσμών.
Κατά την παρουσίαση του χάρτη ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Μίλιμπαντ δήλωσε πως ο χάρτης αποτελεί απόδειξη στο γιατί η αύξηση της θερμοκρασίας κατά 4 βαθμούς Kελσίου είναι κάτι το απαγορευτικό για τις κοινωνίες μας. Τόνισε πως όλοι μας πρέπει να δουλέψουμε προκειμένου να περιορίσουμε την αύξηση της θερμοκρασίας στους 2 βαθμούς Kελσίου ελαχιστοποιώντας έτσι τις σοβαρές απειλές που μπορεί να κληθούμε να αντιμετωπίσουμε, ως απόρροια των κλιματικών αλλαγών.
Αναλυτικότερα, μελέτη του ινστιτούτου Met Office Hadley Centre, που ανήκει στη Bρετανική Μετεωρολογική Υπηρεσία, αποκαλύπτει ότι η άνοδος της θερμοκρασίας του πλανήτη κατά 4 βαθμούς Κελσίου μπορεί να συμβεί μέχρι το 2060, αν συνεχιστεί η αύξηση των εκπομπών του CO2, ενώ το ποσοστό του CO2 στην ατμόσφαιρα αναμένεται να αγγίξει το 70%.
Η μέση αύξηση της θερμοκρασίας κατά 4 βαθμούς μεταφράζεται σε ακόμη μεγαλύτερη υπερθέρμανση σε κάποιες περιοχές του πλανήτη. Στην Αρκτική, για παράδειγμα, ως το τέλος του αιώνα η αύξηση της θερμοκρασίας μπορεί να αγγίξει τους 15 βαθμούς Κελσίου.
Σημειώνεται ότι τον εν λόγω χάρτη παρουσίασε στην υπουργό Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη ο Βρετανός πρέσβης στην Ελλάδα Ντέιβιντ Λάντσμαν, σε πρόσφατη συνάντησή τους.
Κείμενο: