Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

27.10.09

Το παράξενο γυαλί της ερήμου

Του Στέφαν Λοβγκρέν

Μετά από έρευνα για την προέλευση παράξενων δειγμάτων φυσικού υάλου που βρέθηκε στην έρημο της Αιγύπτου, οι επιστήμονες κατέληξαν πως πρόκειται για προϊόντα ενός μετεωρίτη που έπεσε στη γη πριν από εκατό χιλιάδες ή ακόμη διακόσιες χιλιάδες χρόνια!
Το είδος του γυαλιού αυτού είναι γνωστό στην τοπική διάλεκτο ως 'Ντάχλα'. Θεωρείται πως τότε η περιοχή ήταν κατοικημένη και αυτό ήταν το πρώτο κομμάτι από μετεωρίτη που έπεσε στην περιοχή αυτήν.
Όταν έπεσε το ουράνιο αυτό αντικείμενο η όαση Ντάχλα, που βρίσκεται στο δυτικό τμήμα της σύγχρονης Αιγύπτου, έμοιαζε με αφρικανική σαβάνα και κατοικήθηκε από τους πρώτους ανθρώπους, σύμφωνα με αρχαιολογικά στοιχεία που εντόπισαν ειδικοί ερευνητές.
Ο Μαξίν Κλάιντιστ, ερευνητής του πανεπιστημίου του Τορόντο, του Καναδά, διατυπώνει την άποψη πως η πτώση του μετεωρίτη την εποχή εκείνη ήταν καταστροφική για όλους του ζώντες οργανισμούς της περιοχής.
«Ακόμη και μια μικρή σε όγκο σχετική πτώση μετεωρίτη ήταν ικανή να εξολοθρεύσει όλη την ζωή σε μια ακτίνα αρκετών χιλιομέτρων.»

Το μυστήριο του Κρατήρα

Η προέλευση του γυαλιού έχει σπαζοκεφαλιάσει τους επιστήμονες από τη στιγμή που ο Κλάιντιστ, το εντόπισε το καλοκαίρι του 1987.
Δεν είναι ένα γυαλί τυχαίο.
Μερικοί ερευνητές, με πιο ‘γήινες απόψεις’, πρότειναν πως το γυαλί αυτό πιθανόν να προέκυψε από πυρκαγιά στην περιοχή ή ακόμη ως αποτέλεσμα μιας αστραπής.
Ωστόσο η χημική ανάλυση που έγινε έδειξε πως η δημιουργία του οφείλεται σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες, που την εποχή εκείνη μόνον η πτώση ενός μετεωρίτη θα μπορούσε να προκαλέσει.
Ο Καναδός γεωλόγος Γκόρντον Οσίνσκι, του Διαστημικού Πρακτορείου στον Άγιον Χούμπερτ ήταν αυτός που διεύθυνε την ανάλυση του παράξενου ευρήματος.
Διαπίστωσε πως τα δείγματα γυαλιού περιέχουν στίγματα χαλαζία που είναι αποτέλεσμα της θερμοκρασίας που αναπτύσσουν με την πτώση τους οι μετεωρίτες.
Ωστόσο, σήμερα, ύστερα από δεκάδες χιλιάδες χρόνια, δεν υπάρχουν εμφανή σημάδια της πτώσης ενός μετεωρίτη. Δεν υπάρχει, δηλαδή, στην περιοχή κάποιο ίχνος κρατήρα.
Ο Καναδός γεωλόγος όμως κατέληξε πως: «Μπορούμε να πούμε τώρα με βεβαιότητα πως το γυαλί αυτό της αιγυπτιακής ερήμου είναι φερόμενο από έναν μετεωρίτη.»

Ο Οσίνσκι είναι ο συντάκτης της έκθεσης των συμπερασμάτων για το εύρημα αυτό, το οποίο δημοσιεύθηκε ‘on line’ στο Science Direct.