Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

6.11.09

Αλβανία: 15 ναυάγια έφερε η έρευνα του βυθού

Βρέθηκε τελικά το βρετανικό ναυάγιο Το βρετανικό αντιτορπιλικό HMS Volage εν πλω

Μετά από δύο έτη έρευνας της μη κυβερνητικής οργάνωσης «Ινστιτούτο Ναυτικής Αρχαιολογίας» συνεπικουρούμενης από το Ινστιτούτο Αρχαιολογίας της Αλβανίας εντοπίστηκε το αντιτορπιλικό HMS Volage, ανοικτά των Αγία Σαράντα.
Το βρετανικό αντιτορπιλικό είχε προσκρούσει σε νάρκη το 1946 με αποτέλεσμα το θάνατο 44 ανδρών. Το γεγονός είχε προκαλέσει σοβαρή κρίση στις αλβανο-βρετανικές σχέσεις. Το 1949, το Διεθνές Δικαστήριο των Ηνωμένων Εθνών είχε καταδικάσει την Αλβανία ως υπαίτια του δυστυχήματος και είχε επιβάλλει οικονομική αποζημίωση υπέρ του Ηνωμένου Βασιλείου.
Οι έρευνες για τον εντοπισμό του σκάφους ξεκίνησαν τον Ιούλιο του 2007 και διεξήχθησαν από τα ελληνοαλβανικά σύνορα μέχρι τον κόλπο των Αγίων Σαράντα, 21 χιλιόμετρα από τα σύνορα.
Από το 2007 μέχρι σήμερα 15 ναυάγια εντοπίστηκαν ένα εκ των οποίων ήταν του 300 π.Χ. Τελικά στις 28 του περασμένου Ιουνίου εντοπίστηκε το Volage σε βάθος 50 μέτρων.
Τις έρευνες δυσκόλεψε η ιδιομορφία του θαλάσσιου εδάφους καθώς τα ρεύματα στο στόμιο της λιμνοθάλασσας του Βουθρωτού προκαλούν γεωλογικές ανωμαλίες (λόφους λάσπης και άμμου) οι οποίες "μπέρδευαν" τα μηχανήματα εντοπισμού (sonar).


Πληροφορίες από: nenanews.eu