Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

15.11.09

Ιμαλάια :Νεκρός ο Σλοβένος ορειβάτης Τόμαζ Χούμαρ


Νεκρός βρέθηκε στα Ιμαλάια σήμερα το πρωί ο Σλοβένος αλπινιστής Τόμαζ Χούμαρ, ο οποίος είχε σπάσει το πόδι του και είχε παγιδευτεί από τη Δευτέρα στο νοτιότερο μέτωπο της κορυφής Λάνγκτανγκ Λίρουνγκ σε ύψος 7.227 μέτρων.
Μετά από έρευνες των τελευταίων ημερών υπό ιδιαίτερα δύσκολες καιρ.ικές συνθήκες, το σώμα του Χούμαρ εντοπίστηκε από τριμελή ομάδα Ελβετών διασωστών, οι οποίοι μετέφεραν τη σορό του άτυχου ορειβάτη σε καταφύγιο κάτω από το βουνό με ελικόπτερο.
Ο Βίκι Γκρόσελι, Σλοβένος αλπινιστής, ο οποίος συμμετείχε σε ορειβατικές αποστολές με τον Χούμαρ και συντόνιζε την επιχείρηση διάσωσης από τη Σλοβενία, δήλωσε στο σλοβενικό πρακτορείο ειδήσεων STA, ότι ο ορειβάτης βρέθηκε σε περιοχή με υψόμετρο 5.600 μέτρων, πολύ χαμηλότερο απ΄ ότι αναμενόταν.
Σύμφωνα με τον κ. Γκρόσελι, ο 40χρονος Χούμαρ πιθανότατα εξέπνευσε τη Δευτέρα, ή το αργότερο την Τρίτη, αφού επικοινώνησε και ανέφερε ότι τραυματίστηκε. «Τι ακριβώς συνέβη, αν τραυματίστηκε από πτώση ή από χιονοστιβάδα, ίσως να μην γίνει ποτέ γνωστό», πρόσθεσε ο κ. Γκρόσελι.
Ο Χούμαρ ήταν έμπειρος ορειβάτης, γνωστός για ορισμένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα στην παγκόσμια ορειβασία. Πριν από 10 χρόνια ήταν ο πρώτος άνθρωπος που ανέβηκε τη νότια πλευρά και κατέκτησε την κορυφή των Ιμαλαϊων, Ντουαλαγκίρι. Η ανάβαση στην κορυφή ύψους 8.167 μέτρων ήταν μέχρι τότε αδύνατη αποστολή.
Ο Χούμαρ γεννήθηκε το 1969 και ζούσε στην πόλη Κάμνικ, κοντά στη Λιουμπλιάνα.
Ήταν η δεύτερη φορά που κινδύνευσε σοβαρά στα Ιμαλάια. Τον Αύγουστο του 2005, είχε παγιδευτεί για έξι μέρες στο όρος Νάγκα Πάρμπατ και σώθηκε από μέλη του πακιστανικού στρατού.


www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ